02 / 05 / 2024

Tüketici en avantajlı konut kredisi peşinde, bankalar faiz yarışında!

 Tüketici en avantajlı konut kredisi peşinde, bankalar faiz yarışında!

Türkiye’de her ay yaklaşık 30 bin kişi konut kredisi kullanıyor. Konut kredisi çekerken kafasındaki bir çok soruya cevap arayan tüketicilerin en çok merak ettiği konular oluyor.



Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, her ay 25-30 bin kişi bankalardan konut kredisi alarak ev sahibi oluyor. Bir internet sitesinin araştırmasına göre, Türk tüketicilerin konut kredileri ile ilgili en çok merak ettiği sorular ve cevapları şunlar oluyor;


1. Önce ev mi, kredi mi?

Bankaların konut kredisi başvurunuzu onaylayabilmesi için almayı düşündünülen evin bazı özellikleri de en az geliriniz ve ödeme performansınız kadar önem taşıyor. Evin bulunduğu il, ilçe, evin kaç yülık olduğu, evin tamamlanmış ya da inşaat halinde olması, evin kat mülkiyetinin olup olmaması ve satış değeri kredi onay kararını doğrudan etkiliyor.


2.En çok ne kadar kredi kullanabilirim?

Standart olarak, evin ekspertiz değerinin en çok yüzde 75’i kadar kredi kullanabilirsiniz. Özellikle alacağınız ev yeni değil ise ekspertiz raporunda tespit edilen konut bedelinin beklediğinizin altında olma olasılığı yüksektir.


3.Evi kardeşimden, babamdan alacağım, kredi kullanabilir miyim?

Maalesef aile içi satışlarda konut kredisi kullanılamıyor. Bu tip satışlarda kullanılan kredinin gerçek bir konut edinmeye aracılık edip etmediğinin ayırt edümesi güç olduğundan, bankalar bu durumlarda kredi vermeyi tercih etmiyor.


4.Benim İçin en avantajlı krediyi nasıl seçerim?

Ne aylık taksit tutarı, ne faiz oranı, ne de başlangıçta ödenecek masraflar tek başına en uygun krediyi seçmek için yeterli değildir. Sizin için gerekli kredi miktarım ve aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarım belirledikten sonra bankaları karşılaştırmanız gerekir. Seçtiğiniz vade için ödeyeceğiniz faiz ve masrafların toplamı daha kolay karşılaştırma yapmanızı sağlar.


5.Birden fazla bankaya başvuru yapabilir miyim?

Evet yapabilirsiniz. Bankalar öncelikle bir ön değerlendirme yapar. Buna göre hangi banka kredinizi onayladıysa işlemlerinize o banka ile devam edebilirsiniz. Eğer birden fazla bankadan ön onay aldıysanız, bir sonraki aşamada ücretli olarak konutunuz için ekspertiz değerlemesi yapılacağını unutmayın. Ekspertiz ücreti, kredinin onaylanması ya da kullanılmasına bakılmaksızın sizden tahsil edileceğinden, ön onay sonrası bankanıza karar vermeniz birden fazla ekspertiz ücreti ödemenizi engelleyecektir.


HÜRRİYET


Geri Dön