14 / 05 / 2024

Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 66 bin lira oldu!

Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 66 bin lira oldu!

Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda parasal sınır arttırıldı. Önümüzdeki seneden itibaren değeri 66 bin liranın altında olan uyuşmazlıklarda, il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görev alacak.



 Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 66 bin lira oldu!

Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı tebliğine göre, 2023 senesinde yapılacak başvurularda değeri 66 bin TL'nin altında olan uyuşmazlıklarda il ya da ilçe tüketici hakem heyetleri görevlendirilecek.

66 bin TL'yi aşan uyuşmazlıkların çözümü için ise önce arabuluculuk müessesesine başvuruluyor. Sorun burada da çözüme kavuşmazsa tüketici mahkemelerine, tüketici mahkemesi yer almayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine başvuruluyor.

İl Tüketici Hakem Heyetleri il sınırları içinde, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkili sayılacak. Tüketici Hakem Heyeti kurulmayan ilçelerde Bakanlıkça o ilçe için istenilenen Tüketici Hakem Heyeti yetkili olacak.

 Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 66 bin lira oldu!

Tüketici hakem heyetine başvuru sınırı, 1 Ekim 2022 tarihinde 15 bin 430 liradan 30 bin liraya yükseltilmişti. 1 Ocak 2023 itibarıyla 66 bin lira olarak uygulanacak. Böylece tüketici hakem heyetine başvuru sınırı önümüzdeki Ocak ayında, 2022 Ocak'a göre yüzde 327 oranında artmış olacak.

66 bin lira altındaki tüketici uyuşmazlıklarında, il ya da ilçe tüketici hakem heyetleri görevli olacak. Tüketici hakem heyetlerinin yetki alanı ile iş bölümü Ticaret Bakanlığınca belirlenecek. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu ya da tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilecek.

İl tüketici hakem heyetleri il sınırları içinde, ilçe tüketici hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkili olacak. Tüketici hakem heyeti kurulmayan ilçelerde Ticaret Bakanlığınca o ilçe için belirlenen tüketici hakem heyeti yetkili sayılacak.

Öte yandan tüketicinin korunması için üreticilere ve satıcılara uygulanacak idari para cezaları da yeniden değerleme oranı kadar yükselecek. 2023'te cezalar yüzde 122,93 oranında zamlanacak.

TOKİ 16-19 Aralık çekiliş takvimi açıklandı! Kuralar gün gün il il çekilecek! TOKİ çekiliş kura takvimi sorgulama ekranı

1250 TL her ay hesaplara yatırılacak! Başvuran PTT'den hemen alacak! Aile Destek Paketi 2022...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön