28 / 04 / 2024

Tüketici hakları konut kredisi dosya masrafı iadesi!

Tüketici hakları konut kredisi dosya masrafı iadesi!

Tüketici Derneklerinin yapmış oldukları girişimler sonrasında Yargıtay, dosta masraflarının iade edilmesi kararı aldı. İşte Tüketici hakları konut kredisi dosya masrafı iadesi nasıl yapılır, sorunuzun yanıtı...



Tüketici hakları konut kredisi dosya masrafı iadesi!

Yargıtayın 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 10/B maddesinde almış olduğu karara göre, bankalardan tüketici haklarına istinaden konut kredisi dosya masrafı iadesi nin yapılması isteniyor. Alınan bu kara göre, yine bankalar ne için istendiği belirtilmeden konut kredisi dosya masrafı talep edemiyor.


Peki, daha önce ödenmiş konut kredisi dosya masrafı iadesi nasıl yapılıyor, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konut kredisi dosya masrafı nasıl iade edilir?

Konut kredisi dosya masrafının iadesi için ilk olarak bankaya dosya masrafı iadesi istemi içeren dilekçe gönderilmesi gerekiyor.


Daha sonra bankaya yapılan ödemelerin dekontları doğrultusunda bu dilekçe ile haksız yere ödenen masrafların iadesini talep edilebiliyor. Bundan sonraki adım ise bankaya ödenen dosya masrafının miktarına göre, Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesine dilekçe gönderiliyor.


- Tüketici Hakem Heyetine dilekçe gönderilmesi.

Kredi kullanılan kuruluştan alınan bilgi ve belgelere göre kesilen miktar 1.161,67 TL’nin altında olması halinde yaşanılan yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor. 


- Tüketici Mahkemesine dilekçe gönderilmesi.

Eğer banka tarafından kesilen miktar 1.161,67 TL'nin üzerindeyse Tüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuruda bulunulabiliyor.


Konut kredisi dosya masrafı tüketici mahkemesi dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön