04 / 05 / 2024

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında 'iskan şartı' istiyor!

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu son zamanlarda sık sık gündeme gelen maketten konut satışıyla ilgili olarak "Yeni düzenlemeyle 48 ayda teslim şartı gelirken, o maddeye 'Konut yapı kullanma izin belgesiyle teslim edilmeli' şartı eklenmeli." şeklinde konuştu.



"Ticaret Bakanlığının denetlemesi gerekli"

Bir yapıya "mesken" isminin verilebilmesi için mutlaka yetkili mercilerce onaylanan yapı kullanım izin belgesinin olması gerektiğine değinen Aydın Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Belediyenin yetkili teknik birimleri, su ve elektrik şirketleri gelip onayladıktan sonra iskan belgesi alınır ve tapuda o yapının adı 'mesken' olur. İnşaat şirketleri, mesken satmıyor, aslında 'kat irtifakı' diye bilinen, arsa üzerindeki projeyi satıyor. İskan belgesi olmayan yapı için 'Konut sattım' denilemez. O yapı usulüne uygun yapılmazsa oraya yapı kullanma izin belgesi verilemez ve yetkili merciler gerekirse o yapıyı yıkabilir. İskanı alınmamış konutlarda şu anda milyonlarca aile oturuyor. Bunlar şantiye elektriği, suyu kullandığı için çok yüksek faturalar ödüyor."

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında iskan şartı istiyor!

Aydın Ağaoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada çok konutlu projelerde meydana gelen bazı sorunların Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince Ticaret Bakanlığının sorumluluk alması gerektiğine değinerek, şöyle konuştu: "30 ve yukarı bağımsız bölümden oluşan projeler mutlaka Ticaret Bakanlığına bildirilmeli. Buna yönelik düzenleme yapılırsa Bakanlık da projelerin kanuna uygun yapılıp yapılmadığını denetleme imkanına kavuşur. Projeyi onaylayan belediyeler bunu Bakanlığa da bildirmeli."

Tüketici Konfederasyonu maketten konut satışında iskan şartı istiyor!

70 bin liralık ceza sembolik mi?

Kerem Nükte Gayrimenkul  Ankara  Direktörü Muhammet Dinç de konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Teslim edilmeyen her konut için yapımcı firmaya uygulanacak 70 bin lira idari para cezasının konut fiyatlarını göz önüne aldığımızda sembolik olduğunu söyleyebiliriz fakat durum tüketici kanadında teşvik edici olumlu etkiler oluşturacaktır." dedi. Mevcut kanunla tüketiciye tanınan 14 günlük cezasız cayma hakkının tüketici talebine göre artırılabileceğini belirten Dinç, "Konut fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında tüketicinin 12-24 ay geçtikten sonra yüzde 8 tazminatı göz önüne alarak iade talebi olacağını düşünmüyoruz. Tüketici de cayma riskini göze almayacaktır." 

Ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yasaklanıyor!


Geri Dön