07 / 10 / 2024

Tüketici tercihleri yeni projelere kaydı!

Tüketici tercihleri yeni projelere kaydı!

Mortgage faiz oranlarının 2011 yılında yükselme beklentisi nedeniyle konut kredisi kullanmak amacında olan tüketiciler bu dönemi avantajlı son dönem olarak görüyor




Mortgage faiz oranlarının 2011 yılında yükselme beklentisi nedeniyle konut kredisi kullanmak amacında olan tüketiciler bu dönemi avantajlı son dönem olarak görüyor. Tüketicilerin bu dönemi böyle nitelemelerinin talebi iyice canlandırdığını söyleyen Altın Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özelmacıklı, 'İkinci el gayrimenkullerin fiyatları ile birinci el gayrimenkullerin fiyatları arasındaki farkın tüketici tarafından banka kredileri ile finanse edilmesi, tercihlerin yeni inşaatlara kaymasına neden oldu. Gelişmeler hızlı bir alım-satım sirkülasyonunu beraberinde getirdi. Talepler büyük bir çoğunlukla sıfır diye tabir ettiğimiz, kullanılmamış gayrimenkullere yöneldi' dedi.

Avantajlı son dönem

2011 yılının ilk ayının özellikle satışlar açısından oldukça yoğun geçtiğini söyleyen Özelmacıklı, '2010 yılının son günlerinde yeni yıldaki piyasa tablolarının netleşmesini bekleyen alım taleplerinin 2011 yılı ile beraber aktifleşmeye başladı. Bu nedenle 2011 yılının ilk ayı özellikle satışlar açısından çok verimli bir dönem oldu' dedi. Satışlar açısından dikkat çeken unsurun yatırım amacıyla alınan gayrimenkuller olduğunu ifade eden Ozelmacıklı 'Bu gayrimenkuller arasında ticari nitelikli gayrimenkuller bulunmakla beraber konut ağırlıklı yatırım talebi öne çıktı.

Yüzde 35 arttı

2011 yılına ilişkin öngörülerini 2010 yılı ile karşılaştırmalı olarak dile getiren Ozelmacıklı şunları söyledi: 'Ocak ayının önümüzdeki aylar için objektif bir gösterge oluşturacağı kanaatinde değiliz. çünkü genellikle Ocak ayı bir önceki yılda taleplerini beklemeye alanların faaliyete geçtiği bir dönem olduğu için gelecek aylara ışık tutmada objektif bir kriter olarak düşünülmemelidir. Ocak ayındaki bu olağanüstü hareketlilik nedeniyle özellikle bazı bölgelerde emlak fiyatları yüzde 35'lere varan bir artış gösterdi. Bu ani fiyat yükselmelerinin etkisiyle şžubat ayında Ocak ayına oranla daha stabil bir piyasa olacağını tahmin ediyoruz.'

Tüketici, avantajlı son dönem olarak gördü, tercihler yeni projelere kaydı

Kredi faizlerinin emlak hareketlerine etki eden en önemli unsurlardan biri olduğuna değinen Özelmacıklı, 'Bu dönemde inşaatı başlayan konut sayısı rekor seviyelere ulaşmış durumda. 2010 yılının son çeyreği itibari ile inşaatına başlanan yeni konut sayısı 636 bine ulaştı. Önümüzdeki dönemde kredi baz faiz oranlarındaki olası yükseliş emlak talebinde bir daralmaya yol açmayacaktır. Faizlerdeki artış emlak talebini çok fazla etkilemeyecek, emlak piyasası mortgage ile büyümeye devam edecektir. Türkiye'de ortalama konut kredisi vadesinin 7 yıl, kullanılan kredi tutanmn ise 70 bin TL olduğu göz önüne alınır-sa 4 puanlık puan artışı aylık taksitlerde yalnızca 18 TL'lik fark yaratıyor. Kira fiyatlarında aynı nedenle çok fazla etkilen-me olmayacak, TÜFE ve TEFE ortalamalı kira artışlarının da her yıl gerçekleştiği göz önüne alındığında kiracıların ev sahibi olma ve kendi gayrimenkulüne yatırım yapma güdüsü kuvvetli şekilde devam edecektir. Ancak bunun için baz faiz oranlarındaki değişikliklerin sık ve ciddi oranlarda artmaması kaydını yinelemek istiyoruz' dedi.

Mart ve nisan aylarında satışlar tavan yapacak

İnsan hayatının en önemli kararlarından biri olan emlaka ilişkin hareketlerin genel piyasa konjonktürü ile direk ilintili olduğunu vurgulayan Nuri Özelmacıklı, 'Faiz oranları ve para piyasalarında ani hareketlenmeler meydana gelmediği takdirde mart ve nisan aylarında fiyat artışlarına rağmen emlak hareketlerinin tavan yapacağı görüşündeyiz. İnşaat maliyetleri ve genel ekonomik dengeler açısından baktığımızda da petrol dahil, tüm emtia fiyatlarının artmaya başlamasıyla sadece inşaat demiri maliyeti bile bir ay içinde yüzde 30 artış gösterdi. Bu nedenle fiyat artışı kaçınılmaz bir sonuç olarak görülecektir. Konut fiyatları lokasyona ve stok durumuna göre de değiştiği için stoğun çok olduğu bölgelerde fiyatlar üzerinde baskı oluşacak ki bu da o bölgedeki fiyat dengelerine farklı bir yön verecektir. Hele hele İstanbul'da toplu konut inşaatlarının yoğunlukla sürdüğü Esenyurt, şžamandıra gibi pek çok bölgede yapüan yeni imar düzenlemeleriyle İstanbul'da ucuz konut dönemi kapanacaktır' dedi.
Hürriyet/Mert TEMİZKAN


Geri Dön