27 / 04 / 2024

Tüketicilerin konut alma eğilimi geçen aya göre yüzde 8 arttı!

Tüketicilerin konut alma eğilimi geçen aya göre yüzde 8 arttı!

ING Mortgage Barometre Eylül 2011 sonuçlarına göre; Eylül ayında tüketicilerin konut satın alma eğilimleri Ağustos ayına göre yüzde 8 oranında artış gösterdi



         ING Mortgage Barometrenin Eylül 2011 sonuçlarına göre Eylül ayında tüketicilerin konut satın alma eğilimleri Ağustos ayına göre yüzde 8 oranında artış gösterdi.

         ING Banktan yapılan açıklamada, bankanın, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği tüketicilerin konut satın alma ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometrenin, Temmuz ve Ağustos aylarındaki toplam 12 puanlık düşüşün ardından tekrar yükselme trendine girerek Eylül ayında 82yi gösterdigi bildirildi.

         Eylül ayı boyunca 14 ilde 806 kişinin katılımıyla yapılan görüşmelerde, tüketicilerin konut satın alma eğilimleri ve tercihleri, bu tercihleri etkileyen dinamikler ve ekonomi ile ilgili beklentiler ölçülürken, Temmuz ayına kıyasla 4 puanlık, Ağustos ayına göre 8 puanlık artış ile 82yi gösteren ING Mortgage Barometre Eylül sonuçlarının, halkın, Türkiyenin mevcut ekonomik durumuna geçtiğimiz 2 aya kıyasla daha olumlu baktığını gösterdiği ifade edildi.

         Sonuçlara göre; piyasa koşulları değerlendirildiğinde mevcut durumu konut alımı için uygun bulanların oranı geçen aya oranla 4 puan artarak yüzde 38 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan konut satın alma kararını gelecek bir zamana erteleyenlerin oranında anlamlı bir düşüş görüldü. Ağustos ayında gelecekte konut satın almayı düşünenlerin oranı yüzde 47 iken, Eylül ayında bu oran yüzde 33e geriledi.

         Konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında Eylül ayında da banka kredisi yer alırken, banka kredisi kullanacağını belirtenlerin yüzde 52si evin değerinin yüzde 50-70 arasını kredi ile karşılamayı düşündüklerini bildirdi. Çalışmaya katılan tüketiciler, Eylül ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarını bin 82 lira olarak belirlerken, ortalama olarak 72 aylık vade ile evleri tercih ettikleri, alınması düşünülen ev fiyatının ortalama 113 bin lira olarak öne çıktığı belirtildi.

         ING Bank Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü Muhammet Mercan, Ağustostaki düşüşün ardından Eylül ayında yaşanan yükselişte esas belirleyicinin yine tüketicilerin vade tercihlerindeki değişimin rol oynadığına dikkati çekerek, Ağustosa göre normalleşme olduğunu vurguladı. Mercan, "Ancak, genel ekonomik aktivitede yavaşlama işaretlerinin Merkez Bankası tarafından da ekonomide yumuşak inişin gerçekleştiğine dair açıklamalarla da onaylanması, ING Mortgage Barometrede Eylüldeki artışın geçici olduğunu düşündürmektedir" yorumunu yaptı.

         Sonuçları değerlendiren Bilgi Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Orhan Erdem de Eylül ayında yaşanan artışı Türkiyenin kredi notunun "yatırım yapılabilir ülke" olarak yükseltilmesine ve bunun gayrimenkul yatırımcıları tarafından olumlu karşılanmasına bağladı.

AA


Geri Dön