02 / 05 / 2024

Tüketiciyi koruyan bina tamamlama sigortası başladı!

Tüketiciyi koruyan bina tamamlama sigortası başladı!

Mali sıkıntılardan iflas eden inşaat şirketleri nedeniyle binlerce kişi mağdur olunca, 2013 yılının sonunda Tüketici Kanunu'nda, ön ödemeli konut satışları için bina tamamlama sigortası adı altında zorunlu sigorta maddesi eklenmişti.



Geçen hafta ise Hazine, sigortanın genel şartlarını yayınladı ve böylece konutzede dönemini kapatacak bina tamamlama sigortası resmen başlamış oldu. 



İFLASTA DEVREYE GİRECEK 

Artık, 11 Mart'tan itibaren tüm maketten konut satışları sigorta kapsamında olacak. İnşaat şirketleri, konut satışına başlamadan önce konut adedi 30 ve üzeri olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptıracak; sigortanın primlerini de inşaat şirketi ödeyecek. İnşaat süresi içinde inşaat şirketinin iflas etmesi ya da sözleşmede belirtilen sürenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen konutları teslim edememesi durumunda, devreye sigorta girecek. 



Sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faizi ile birlikte ödeyecek. Ayrıca isterse başka bir müteahhit ile anlaşarak inşaatı tamamlayıp, tüketicilere konutları teslim etme görevini de üstlenecek. Bu durumda konutların yeni teslim tarihi 24 ayı geçemeyecek. 


Bursa Hakimiyet


Geri Dön