06 / 05 / 2024

Tunceli Müzesi ziyarete açıldı!

Tunceli Müzesi ziyarete açıldı!

Vali Tuncay Sonel: "Müzemiz yaklaşık 2 bin tarihi eserle bölgenin ne kadar zengin bir tarihe ve kültürel bir mirasa sahip olduğunu gösterecek" dedi…



Tunceli Valisi Tuncay Sonel, şehirde yapımı bitirilen ve yaklaşık olarak 2 bin eserin yer alacağı müzenin yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açıldığını duyurdu. 

Vali Sonel, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu ile açılış için hazırlıkları devam eden Tunceli Kent Müzesine geldi.

Sonel, müzenin, kütüphane, Alevilik, arkeoloji ve etnografya bölümlerini gezerek devam eden çalışmalar ve sergilenen eserler hakkında bilgi topladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, 2 bin eserin sergileneceği müzede yer alacak yaklaşık 1500 eserin geçmişte Tunceli'de bulunup korunması amacıyla Elazığ'a götürüldüğü ve müzenin tamamlanma aşamasına gelmesi dolayısıyla Elazığ Müzesinden tekrar Tunceli'ye getirildiği öğrenildi.

Müzede yer alan 2 bin eserden yaklaşık 1500 tanesinin Tunceli’de bulunup, zarar görmemesi için Elazığ Müzesi’nde götürüldüğünü, müze tamamlandığında ise tekrardan  Tunceli’ye getirildiği bilgisine ulaşıldı.
Sonel, çıkışta gazetecilere müzeye çevrilen tarihi binanın 1936 yılında Almanya ve Avusturya mimarisiyle askeri kışla olarak inşa edildiğini söyledi. 

1949 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılan binanın, 2015 yılına kadar da memur lojmanı olarak hizmet verdiğini söyleyen Sonel, tarihi yapının 2005 yılında "erken cumhuriyet dönemi yapısı" özelliğine sahip olduğu için Erzurum Bölge Kurulunca tescillendiğini belirtti. 

Açılış öncesi son hazırlıkları yapılarak tamamlanmak üzere olan müzenin, bölgeye ve ülkeye hayırlı olması dileklerini ileten Sonel, "Müzemiz yaklaşık 2 bin tarihi eserle bölgenin ne kadar zengin bir tarihe ve kültürel bir mirasa sahip olduğunu gösterecek." diye konuştu. 

Sonel, sonbahar mevsimi olmasına rağmen yerli ver yabancı turistlerin gelemeye devam ettiklerini söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Birkaç yıl öncesine kadar ilimize giren çıkan araç sayısı 720 bin civarındayken, daha 2019 yılı bitmeden bu sayı 3 milyon 250 bine çıktı. Bu da şunu gösteriyor, birkaç yıl öncesine kadar terörle anılan Tunceli, artık başta Cumhurbaşkanımızın, bakanlarımızın destekleriyle, kahraman güvenlik güçlerimizin teröristle başarılı operasyonlarıyla huzur, turizm, spor ve kültür şehri oldu. Tüm vatandaşlarımıza şunu söylüyoruz; gelsinler Tunceli'nin muhteşem doğasını, Tunceli'ye kazandırılan güzel müze binamızı ve içindeki müthiş eserleri görsünler. Kentimize gelen vatandaşlarımız Tunceli'nin muhteşem doğasına, kısa sürede kentteki değişime hayran kalıyordu ama bir yanımız eksikti, o da müzeydi. Müzemiz de bugün itibariyle bitirildi." 

Müzesi olmayan il kalmayacak!


Geri Dön