27 / 04 / 2024

TÜPRAŞ'ın Sapanca Gölü'nden kullandığı suyun yüzde 35'i geri kazanılıyor!

TÜPRAŞ'ın Sapanca Gölü'nden kullandığı suyun yüzde 35'i geri kazanılıyor!

Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) tarafından Sapanca Gölü konulu toplantı düzenlendi. TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılçam, Tüpraş'ın kullandığı suyun yüzde 35’i geri kazanılan ve yeniden kullanılan atık sudan oluşmaktadır." dedi...




Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) tarafından Sapanca Gölü konulu toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılçam, su tüketimini azaltan su geri kazanım ve yeniden kullanım uygulamalarının bulunduğunu kaydetti. Seval Kızılçam, “2012 yılında İzmit Rafinerimizde kullanılan suyun yüzde 35’i geri kazanılan ve yeniden kullanılan atık sudan oluşmaktadır. Bu çerçevede 2004 yılında yaklaşık 10 milyon ton su kullanırken 2012 yılında yaklaşık 7,4 milyon ton su kullanılmıştır.” dedi.


Sapanca Gölü'nden alınan suyun rafinerilerde ham petrolün ısı ve basınç altında işlenerek akaryakıt ürünlerinin üretimi sırasında ve acil durumlarda yangın söndürme sisteminde kullanıldığını ifade eden Kızılçam, operasyonların tamamında, doğal ve su kaynaklarının korunmasına özen gösterdiklerini şirket politikası ve kurumsal sorumluluk anlayışı ile hareket ettiklerini anlattı. Sapanca Gölü'nden su çekiminde kullanılan toplam 3 adet boru hatlarının bulunduğunu, 2014 yılı sonunda devreye girecek olan İzmit Rafinerisi Fuel Oil Dönüşüm Projesi kapsamında su kullanım miktarının yıllık 15 milyon metreküp olacağını öngördüklerini ifade eden Kızılcam, “Sapanca Gölü’nden rafinerimize gelen 12, 20 ve 28 inçlik olmak üzere toplam 3 hat bulunmaktadır. 12 inçlik hat halen Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından kullanılırken, 20 inçlik hat acil durumlar için yedekte tutulmaktadır. Rafineri ihtiyacı ise 28 inçlik hat kullanılarak karşılanmaktadır. Çekilen su miktarı hat üzerine bulunan akış ölçerlerle ölçümlenmektedir. Ülkemizin dış ticaret açığına 1 milyar dolarlık pozitif katkı sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nin devreye alınması sonrasında, su kullanım miktarının yıllık 15 milyon metreküp olacağı öngörülmektedir. Ancak ek bir tahsise ihtiyacımız bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.


Çevre Müdürü İlksen Önbilgin ise kendilerine tahsis edilen su miktarının altında kullanım yapıldığını, gölden alınan suyun azaltılması için iktisatlı kullanımının yanı sıra Ar-Ge çalışmaları yapılarak alternatif su kaynaklarının araştırıldığını anlattı.


2014 yılında su tasarrufu da sağlayacak 25 milyon dolarlık yatırım yapılması planlandığına dikkat çeken Önbilgin, “Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz, Enerji Tasarrufu Projeleri üretiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda bu konuyla ilgili yapılacak harcama tutarı 91 milyon dolar olarak öngörülmektedir. Elimizdeki suyu olabilecek en iktisatlı şekilde kullanıyoruz. Özelleştirmeden sonra gölden kullanılan su miktarı daha da azalmıştır. Yuvacık barajında su kullanımımız yok. Rafinerilerimiz iç kontrol süreçlerinin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yetkilendirilen kurumlar ve bağımsız kuruluşların gerçekleştirdiği denetim süreçlerine tabi tutulmaktadır.” diye konuştu.


Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz de Sapanca Gölü'nden 136 milyon metreküp resmi tahsis olduğunu,göl etrafında yaşan 110 bin nüfusa ise her hangi bir tahsis bulunmadığını söyledi. Su fabrikalarının kullandığı suyun 3 milyon ton olduğunu belirten Öz, “Şu anda Sapanca Gölünden çekilen su 180 milyon tondur. Yaptığım araştırmalara göre TÜPRAŞ’ın kullandığı bir tane boru hattı ve o borulardan çekilen su miktarı 14.7 milyon tonu geçmemektedir. Yaklaşık 50 milyon metre küplük bir fazla çekim söz konusudur.” dedi.


SASTOP Başkanı Önder Döker başkanlığında Sapanca’da düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Yaşar Öz, TÜPRAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Seval Kızılcan, Çevre Müdürü İlksen Önbilgin, Hukuk Başmüşaviri Seyran Arslan, TÜPRAŞ Sosyal ve İdari İşler Müdürü Sedat Zımba, öğretim görevlileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.


TÜPRAŞ yetkilileri gölden çekilen suya karşılık bir bedel ödenip ödenmediği hakkındaki soruları yanıtsız bıraktı.


Zaman


Geri Dön