28 / 04 / 2024

Turaş Gaz Latin Amerika'da fabrika açıyor!

Turaş Gaz Latin Amerika'da fabrika açıyor!

Selimpaşa’daki akıllı üretim tesisinden dünyaya gaz armatürleri satan Turaş, koronavirüs salgını sonrası Amerika’dan aldığı siparişlere yetişebilmek için Latin Amerika'da fabrika açacak...



Çin'de başlayan ve dünyaya yayılan koronavirüs salgını sonrası Turaş, ABD'den aldığı siparişlere yetişemediği için Latin Amerika'da fabrika açıyor.

Dünya'dan Yasemin Salih'in haberine göre; gaz armatürleri konusunda dünyanın sayılı şirketlerinden olan Turaş, yurtdışında üretimini artırdı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, ikinci kuşakla birlikte başlayan yurtdışı yatırımlarının sonuç verdiğini, özellikle de koronavirüs salgını sonrasında talebe yetişemediklerini dile getirdi.

Bir süre önce Amerika'nın Rhode Island bölgesinde bir şirket kurduklarını belirten Turhan, “O bölgedeki müşteriler bize yüzde 10 kota veriyorlardı, geçen hafta arayıp bunu yüzde 70-80’lere çıkardıklarını söylediler. Buradaki üretimin yeterli olmayacağını gördük. Meksika başta olmak üzere Latin Amerika ülkelerinde yeni bir tesis kurmak için yer aramaya başladık. Hedefimiz 2020 sonunda fabrikada üretime geçmek” dedi.

‘Para peşin’ ihracat yapılıyor

Koronavirüs salgınıyla birlikte dünyanın tedarikçi adresinin de değiştiğini dile getiren Gökhan Turhan, Turaş olarak 45 ülkeye gerçekleşen ihracatı daha da artıracaklarının altını çizdi. Halen Selimpaşa’daki fabrikada üretimin yüzde 35’ini ihraç ettiklerini ifade eden Turhan, “Hedefimiz bunu sene sonunda yüzde 45’e, birkaç yıl içinde de yüzde 60’lara çıkarmak. Şu anda sektörde şirketler taleplere yetişemiyor. İhracatta vadeler düştü. Artık şirketler ‘para peşin’ ihracat yapıyor” diye konuştu.

Turhan, Meksika’nın ardından 2021 yılında da Mısır’da bir fabrika kurmak üzere çalışmaları tamamladıklarını belirtti.

150’nin üzerinde patenti var

Dünya armatür pazarının 109 milyar dolarlık hacmi olduğunu, bunun 1.5 milyar dolarının gaz armatürlerinden oluştuğunu dile getiren Turaş Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, kendilerinin de bu alandaki 2-3 oyuncu arasında yer aldıklarını ifade etti. Turhan, “Avrupa gaz armatürleri pazarı 250 milyon doları buluyor. 340 çalışanımız ve Ar-Ge yatırımlarımızla çok niş bir alanda hizmet veriyoruz. Türkiye’nin 287’inci Ar- Ge merkeziyiz. 150’nin üzerinde patentimiz, yıllık 20 patent başvurumuz var” dedi.

 

 


Geri Dön