23 / 12 / 2024

Türbeler Müze Müdürlüğü, 3 türbeyi 1 yıl içinde restore edecek!

Türbeler Müze Müdürlüğü, 3 türbeyi 1 yıl içinde restore edecek!

İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü tarafından son on yıl içerisinde 45 türbenin restorasyonu yapıldı. Şimdi de ilk Türkçe tarih kitabının yazarı Aşıkpaşazade, Ahmet Cevat Paşa ve Emir Ahmet Buhari'nin türbelerinde bakım ve onarım çalışması başlatıldı





Osmanlı Devleti'ni konu eden ilk Türkçe tarih kitabının yazarı Âşıkpaşazade'nin kabri restore ediliyor. İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü'ne bağlı olarak gerçekleştirilen restorasyon kapsamında Ahmet Cevat Paşa ve Emir Ahmet Buharî türbeleri de onarımdan geçecek. İstanbul Türbeler Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, üç şahsiyetin de medeniyet tarihimiz açısından önemli isimler olduğunu söyledi. Cengiz, söz konusu türbelerdeki onarım hakkında bilgi verdi. "Türbelerin kurşun yapıları değiştirilerek; bozulan taş ve mermer yapılar iyileştirilecek. Kalem işlerini ise yeniden gözden geçireceğiz. Bunların yanında ahşap pencereleri ve sandukalar yenilenecek. Türbelerin çevre düzenlemesi de ihmal edilmeyecek" şeklinde konuştu. Cengiz, ayrıca türbelerde yeni güvenlik ve yangın sistemlerinin kurulacağını belirtti. Türbe onarımlarının bir yıl içinde biteceğini kaydeden Cengiz, Ahmet Cevat Paşa türbesinin aralık ayına yetişeceğini söyledi.


Hayrullah Cengiz, 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği İstanbul'daki türbelerin büyük bir kısmının restore edildiğini belirtti. Dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç'un onarımların başlamasında büyük katkıları olduğunu hatırlatan Cengiz, "Ülkenin coğrafyasında herhangi bir genişleme olmadı. Yer altı zenginliği de bulmadık. Ama insanın ve paranın doğru yönetilebilmesi sayesinde son on yıl içinde 45 kadar türbe restore edildi, ediliyor." şeklinde konuşuyor.


Aşıkpaşazade Kimdir?


Osmanlı tarihçisinin kabri, Fatih Cibali'de bulunuyor. Âşıkpaşazade ismi ile tanınan Şeyh Ahmed Efendi Osmanlı tarihçisi olup, ünlü Âşıkpaşazade Tarihi'ni yazmıştır. Âşık Paşa'nın soyundan geldiği için de bu isimle tanınmıştır. Konya'da Sadreddini Konevi Tekkesi'nde bulunan Şeyh Abdullah Makdisi'den, Mısır'da Seyyid Ebu'l Vefa Hazretleri'nden ders almış ve Rumeli Sancak Beyleri'nden İshak Paşa'nın himayesine girmiştir. Sultan II. Murad'ın (1446-1451) Macaristan seferine katılmış, Kosova Savaşı'na katılmıştır.


Ahmet Cevat Paşa: Fatih'te Emir Buharî Camii'nin bahçesinde olan Ahmet Cevat Paşa Türbesi, paşanın ölümünden kısa bir süre sonra eşi tarafından Mimar Kemalettin Bey'e 1901 yılında yaptırılmıştır. Ahmet Cevat Paşa, Sultan II. Abdülhamid dönemi sadrazamlarındandır. Beynelmilel alanda tanınan bir matematikçi ve tarihçililik vasfına da sahip Mareşal Ahmet Cevat Paşa, kıymetli kütüphanesini İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne bağışlamıştır.


Şeyh Emir Ahmet Buharî Türbesi: Şeyh Emir Ahmed Buhari, Buhara'da dünyaya gelmiş, Fatih Sultan Mehmet (1444-1446 / 1451-1481) devrindeki ilk Nakşibendî şeyhi Simavlı Molla Abdullah İlahi'den ders almıştır. İstanbul'da ilk Nakşî dergâhını bugünkü türbesinin bulunduğu yerde açmıştır. Daha sonra müritlerinin sayısının artması üzerine Ayvansaray ve Edirnekapı'da da iki dergâh daha kurmuştur. Sultan II. Bayazıd ile zaman zaman dini sohbetler yapmıştır. Onunla ilgili birçok menkıbe bulunmaktadır. Türbe kare planlı, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Türbe içerisinde hiçbir bezeme unsuru bulunmamaktadır. Türbede Şeyh Ahmed Buharî'nin sandukası bulunmakta olup, avlusunda Nakşibendî şeyhlerine ait mezar taşları vardır.

Zaman


Geri Dön