04 / 05 / 2024

Turgut Alton kimdir?

Turgut Alton kimdir?

1990 yılında kurulan ve mimari proje, yönetici danışmanlık, iç mimari proje, proje idaresi ve inşaat yönetimi hizmetleri veren Turgut Alton Mimarlık'ın sahibi Turgut Alton kimdir?



Turgut Alton kimdir?

Turgut Alton, 1938 yılında Bursa doğumlu. 1961 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık bölümünden mezun olan Turgut Alton, bugün Turgut Alton Mimarlık-TAM'ın sahibi.


Mesleki yaşamına, öğrencilik yıllarında Birleşmiş Mimarlar Ortaklığı'nda başladı. Zürih ETH'da Temel Tasar üzerinde lisansüstü eğitimini tamamladı. Bu süre içinde çeşitli mimarlık yarışmalarına katılarak ödüller aldı. 


1967'de yurda dönerek, Birleşmiş Mimarlar'ı, emekliye ayrılan ortaklarından devraldı. Şirketin mimari birikimini değerlendirerek yeni genç ortaklar aldı. Bu dönemde BM'ı, yurt içinde ve dışında pek çok önemli proje gerçekleştiren, ülkenin en önemli mimari proje bürolarından biri haline getirdi. 


Farklı proje grupları ve çeşitli uzman danışmanlarla çalışma imkanı buldu. 1990 yılında, 23 yıl kurucu ortağı ve genel müdürü olduğu firmanın ortaklığından, ekibiyle birlikte ayrılarak Turgut Alton Mimarlığı kurdu ve meslek yaşamına TAM ile devam etti. 


Turgut Alton Mimarlık – TAM’ın tarihçesi

1958 yılında günün değerli 5 profesör mimarı bir araya gelerek Birleşmiş Mimarlar Ortaklığı (BMO) mimari proje bürosunu kurdular. 


1967'de Turgut Alton bu kurguya katıldı. Emekli olan ortaklarının yerine yeni ortaklar alarak, 1990 yılına kadar şirketin kurucu ortağı ve müdürü olarak hizmet verdi. 


Bu dönemde şirket, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında büyük, önemli ve yenilikçi projeler gerçekleştirdi. Çeşitli turizm kompleksleri, konut projeleri, endüstri yapıları; Suudi Arabistan ve Libya'da bölge planlamasından ihale evrakı hazırlamaya kadar pek çok proje tamamlandı. 


1990 yılında Turgut Alton, ekibiyle birlikte BM'den ayrılarak Turgut Alton Mimarlık, TAM şirketini kurdu. TAM, pek çok uluslararası işi başarıyla gerçekleştirdi. Türk müteahhitlerin çalışmaları paralelinde Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Türkmenistan, Katar ve Viyana'da önemli projeler yapılırken, yurt içinde de kültür ve kongre merkezleri, turizm yapıları, ticari, idari ve konut yapıları projelendirdi. 






Geri Dön