27 / 04 / 2024

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yasaya ilişkin, “Bu düzenleme olmazsa olmaz. Çok ciddi gelir sağlayıp vergi ödememek olabilir mi? Vergilerini tabii ki ödeyecekler. Güvenlik zafiyeti de vardı. Her gece kimin kaldığını bildirecekler” dedi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yabancıya kiralanan konutların, kat sahipleri tarafından direkt online sistemler üzerinden pazarlanabileceğini ifade ederek, “Fakat bir aracı kullanıyorsa, ‘bakanlığımızın kontrol yetkisi bulunan bir birim üzerinden pazarlasın’ diyoruz. O zaman acente koşulu koyuyoruz. Yoksa acente koşulu koymuyoruz” ifadelerini kullandı.

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

‘OLMAZSA OLMAZ’

Milliyet gazetesinden Meltem Güneş’in haberine göre; Ersoy, konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralanmasına yönelik yasayla ilgili olarak, “Konut için inşa edilen bölgeler otel gibi işletilmeye başlandığında zaten bütün kentin omurgasını bozuyorsunuz. Bu nedenle, sayı belli bir rakama çıktıktan sonra bu düzenleme olmazsa olmaz” diye konuştu. Yasa doğrultusunda, bazı bölgeler için ayrıcalık tanındığı yönündeki eleştirilere değinen Bakan Ersoy, “Apartman dairesiyse ve aynı zamanda, girişi ortaksa, mutlaka bütün ev sahiplerinden muvafakatname alınması gerekiyor. Müstakil evse gerek yok. Zira giriş kapısı tek kendisi. Kat planında özellikle turizm amaçlı konut olduğu ifade edilmişse ve bu da tapuya şerh düşülmüşse o zaman o rezidanstan veya apartmandan ev satın alan kişiler bu durumu zaten bilerek aldıklarından ‘muvafakatname gerekmez’ dedik. Sektörden gelen bir talepti. Bize de gayet makul geldi. Bunun dışında bir ayrıcalık, istisna tanınmış değil” dedi.

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

HEDEFLER TUTUYOR

Muhalefet milletvekillerinin “turizme yönelik hedeflerin gerçekçi olmadığı” yönündeki eleştirilerine karşılık açıklama yapan Ersoy, “2017 yılında 65 dolar olan kişi başı gecelik geliri 2023’ün 9 aylık döneminde 100 dolara çıkardık. Onda da inanmadınız, ‘hayal’ dediniz. Fakat yaptık. Piyasaya, turizmciye ve bize güvenin. 2028 yılında 130 doları hedefliyoruz. İnanırsak, savaşırsak başarırız. Bulunduğumuz coğrafya güzel. Fakat her üç ayda bir farklı kriz yaşanıyor. Her şeye karşın üç aşağı beş yukarı hedefleri yakalayan bir turizm ülkesi olduk” şeklinde konuştu.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Artık ev sahibi istediği saatte müşteri getiremeyecek!

Konut kredilerindeki büyüme ekim ayından beri resmen durdu!

Ev sahibi ve kiracı tartışmalarında kim haklı, kim suçlu?


Geri Dön