04 / 05 / 2024

Turistler, asırlık Yörük kilimlerine özel ilgi gösteriyor!

Turistler, asırlık Yörük kilimlerine özel ilgi gösteriyor!

Avrupa, Rus ve İskandinav ülke turistler, Yörük kadınlarının bir asır önce dokuduğu yöresel kilim ve halıları Manavgat Evrenseki Kültür Evi'nde görerek renk uyumu hakkında bilgi alıyor...




Avrupa, Rus ve İskandinav ülke turistler, Yörük kadınlarının bir asır önce dokuduğu yöresel kilim ve halıları Manavgat Evrenseki Kültür Evi'nde görerek renk uyumu hakkında bilgi alıyor. Kültür evini ziyarete gelen turistler, Yörük kadınların bir asır öncesi dokuduğu kilimlere yanlış ilmek attığı imzaları merak ederek bakıyor. 


15 ay önce ziyarete açılan Evrenseki Kültür Evi'nde Toroslar ve Teke yöresindeki Yörük-Türkmen hayatını anlatan 3 bin asırlık eşya bulunuyor. Kültür evinin kurucusu Türk halk müziği sanatçısı ve folklor(halk) bilimci Hüseyin Kök, sergilenen 3 üç eseri 4 yıllık bir uğraşı sonrası topladığını söyledi. Kültür evinde 6 asırlık eşyaların yanı sıra Yörük kızlarının bir asır öncesi ilmek ilmek dokuduğu yöresel halı ve kilimlerinde sergilendiğini belirten Kök, Avrupalı turistlerin, bu halılarda el emeği var ayaklarına galoş giyerek nazikçe bastıklarını kaydetti.


Yörük kadınlarının bir asır öncesi dokuduğu kilimleri düzenli bir şekilde bakımını yaparak gözü gibi koruduklarını belirten Kök, her dokunan kilim desenlerinin kendine özgü motifi olduğunu dokuyanın da kilim ve halılara kendi imzasını attığını söyledi. Bir yıl içinde kültür evlerini binin üzerinde başta Alman olmak üzere Avrupa, Rus ve İskandinav ülke turistinin ziyaret ettiğini belirten Kök, "Anadolu kadını Anadolu Selçuklu'dan Osmanlı'ya Osmanlı'da günümüze ruh güzelliğini dokuduğu kilim ve halılara yansıtmıştır. Kültür evimizde sergilenen kilim ve halıların eli nasırlı çalışkan Anadolu kadınının eseri. Hepsinin renk cümbüşü ve dokuma deseni farklı. Kilim ve halıların en önemli özelliği dokuyan Yörük kadınının eseri üzerinde imzası olması. Yörük kadınları, kilim ve halıda imzalarını bilinçli yanlış ilmek atımıyla yapıyor. Kilimler, hal diliyle konuşan kültür hazinelerimiz bizde bu hazineleri gözümüz gibi koruyoruz." ifadelerini kullandı.


Alman halk bilimci Maria Hensdets, bölgede bir asır öncesi Yörük kızlarının dokuduğu kilimlere hayran kaldığını belirtti. Hensdets, Yörük kızlarının dokudukları esere imzalarını bilinçli bir şekilde yanlış ilmek atmalarını ise en anmalı imza atma olarak değerlendiğini kaydetti.


Evrenseki Beldesi Belediye Başkanı Recep Barut, kültür evlerinde 3 bin eserin olduğunu ve sergilenen asırlık eserlerin Antalya bölgesinin en değerli kültür hazinesi olduğunu vurguladı. Sergiledikleri eserlerin çoğunluğunu Evrenseki'de topladıklarını aktaran Barut, hedeflerinin bölgedeki Yörük-Türkmen hayatını gelecek nesillere en güzel şekilde taşıyarak yaşatmak olduğunu aktardı.


Kırıkhan Olay





Geri Dön