23 / 12 / 2024

Turistler Türkiye’de yaklaşık 32 milyar dolarlık harcama yaptı!

Turistler Türkiye’de yaklaşık 32 milyar dolarlık harcama yaptı!

Türkiye’nin ocak-ekim dönemi dış ticaret açığının 82, cari açığının ise 51 milyar dolar olduğu dikkate alınırsa, 32 milyar dolarlık turizm gelirinin ekonomimiz için adeta can simidi olduğu ortaya çıkıyor.




Türkiye, Akdeniz havzasının en önemli turizm ülkelerinde biri olmayı başardı. Turizm sektörümüz uzun yıllardan beri kesintisiz büyüme başarısı gösteriyor. 2009’da 5 bin 700 civarında olan seyahat acentası sayımız bu yıl 7 binleri aştı. 2013’te Türkiye’ye gelen turist sayısı da yaklaşık 34.5 milyon kişiyi aştı. 1 yıllık turizm gelirlerimiz ise 32 milyar dolar civarında bekleniyor. Enerji ithalatçısı bir ülke olarak dış ticaret ve cari açığını kapatamayan Türkiye’nin bu sorununu kökten çözebilecek en önemli sektörün turizm olduğu bildiriliyor. Ocak Ekim 2013 döneminde 81 milyar dolarlık dış ticaret çağı ve 51 milyar dolarlık da cari açık veren Türkiye’nin turizmden elden ettiği 32 milyar dolar bu 

nedenle cari açık için ‘en tatlı’ ilaç olarak görülüyor.


2014 HEDEFİ 35 MİLYAR DOLAR


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “2013 hedeflerimize ulaştık. Sektör için 2014 hedefimiz, 38 milyon ziyaretçi, 35 milyar dolar döviz elde etmek” diyor ve turizm gelirlerindeki artış oranının genel ihracat artışından çok daha yüksek olduğunu anlatıyor. Türklerin de artık turist olarak öne çıktığını vurgulayan Ulusoy, “2002 yılında içerde ve dışarda 568 bin kişilik bir Türk turist vardı. Bu rakam Bu yıl 13 milyon oldu. Şu anda 78 ülkeye turist gönderen bir ülkeyiz ve bazı ülkelerde mesela Yunanistan’da en çok turist gönderen ülke konumundayız” diyor. Ulusoy şöyle konuşuyor:


1.2 MİLYON KİŞİ ÇALIŞIYOR


“Turizm gelirlerimizi toplam Türkiye ihracatına oranlarsak pay yüzde 19.2’dir. Dış ticaret açığımızın da yüzde 34.9’unu biz kapatıyoruz. GSYİH içinde payımız ise yüzde 3.7’ye ulaştı. Çalışan sayımız yaklaşık 1.2 milyon. Kişi başına turizm gelirimiz 721 dolar civarında. Halen eh fazla turist gönderen ülkeler de, Almanya, Rusya, İngiltere, İran, Bulgaristan, Hollanda, Fransa, Gürcistan, Suriye ve İtalya olarak sıralanıyor. Bir taraftan da yatırımlar devam ediyor. 1 yıl içinde sadece Antalya’da 30 bin yeni yatak kapasitesi devreye girdi ki bu, 1 milyon turist için yeni imkan demek. İstanbul’da da 7 binden fazla yeni yatak devreye girdi. Kış turizmi tesis yatırımı ihtiyacımız da giderek artıyor. Çünkü neredeyse tüm tesisler dolu çalışır durumda.”


TÜRSAB Başkanı, müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısının da hızla arttığını belirterek, “Buralarla ilgili yatırımlar tamamlandı. Müzelere girişlerde yüzde 42’lik artış var. Kültür turizminde de Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz öne çıkmaya başladı” dedi.


700 bin hedefini kolay aştı


ETSTUR, 2013 için koyduğu hedeflerini tutturdu. Firma, yurtiçi, yurtdışı, cruise olmak üzere bütün turlarda 700 bin kişi hedefini aştı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, “740 bin kişiye ulaştık. 2013 bizim için başarılı bir yıldı. 2014 yılındaki hedefimiz de kişi sayısında yüzde13, ciroda yüzde 30 büyümek. Etstur’un en büyük yatırımlarından biri olan Maxx Royal’in 2’ncisini 2014 yılında Kemer’de açacağız” dedi.


2014’te de yüzde 35 büyüyecek

JOLLY Tur Genel Müdürü Figen Erkan, “Jolly Tur olarak 2013 için büyüme hedefimiz yüzde 35 idi, yüzde 40’lara yaklaştık. 2013 yılında yurtiçi otel satışlarının yanı sıra kültür turları, yurtdışı turları ve cruise turlarında ciddi talep artışı aldık. 2014 için de yüzde 35 büyüme hedefliyoruz. Tüm Türkiye’yi tatile götürmek gibi bir hedefimiz var” diye konuştu.


DİĞER EKOBİ HABERLERİ

Avrupa’nın en iyi kruvaziyer rotası

YIL içinde, üçüncü kez Avrupa’nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçilen İzmir, bu konuda iddiasını daha da artıracak. “Turizm Oscarları” olarak da kabul edilen World Travel Awards’ın (Dünya Seyahat Ödülleri) 2013 Avrupa Ödülleri’nde yıldız şehir haline gelen İzmir’in ticaret odası başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir, artık kruvaziyer turizmde zirveye demir attı. Demirtaş şöyle konuştu: “İzmir’e 2012’de 510 bin turist gelirken, Avrupa’da etkisi hala devam eden ekonomik krize rağmen bu yıl bir kayıp yaşamadık. Gelen turistlerin tamamına yakını İzmir’den çok memnun ayrılıyor. Kruvaziyer turizmde artık çok ciddi bir istikrar yakaladık. Akdeniz’in yıldızı olduk.”


YENİ LİMAN ŞART

Demirtaş, “İzmir artık büyük oynamayı öğrenmiş bir kent. Şimdi yeni kruvaziyer limanımızı bekliyoruz. Liman bu haliyle kalacaksa da o zaman hem limanda hem kent genelinde turizmle ilgili çözülmesi gereken bazı sorunlar var. Eğer bunlar da yapılırsa  İzmir  2 milyon kruvaziyer yolcu ağırlayan, turistlerin önemli bir bölümünün de İzmir’den çıktığı, homeport olmuş olan dünyanın sayılı kruvaziyer limanları arasına girer, kruvaziyer turizmde uçarız bizi kimse tutamaz” diye konuştu.


Yönetmeliğe uyulsa vahim kazalar olmaz

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Bakanlığın Kasım ayında yayınladığı 9 maddelik bir genelge ile, “Tüm eğitim kurumları, meslek odaları, dernekler, vakıflar ve belediyeler gibi kurumlarca düzenlenen turlarda mutlaka seyahat acentası tercih etmeleri gerektiğini” ilan ettiğini hatırlatarak, “Erciyes yolunda meydana gelen kaza hepimizin yüreğini kanattı. Eğer o tur için bir seyahat acentası desteği alınsaydı o araç, kar lastikli, teknik muayenesi tamam ve her türlü eksiği giderilmiş bir araç olurdu. Artık insanımızın hayatına hak ettiği değeri vermeliyiz. Yönetmeliğe uyulsa böyle vahim kazalar olmaz” dedi.


D2 BELGELİ OLMALI

Çok önemli kurumlara personel servisi hizmeti veren ve 20 yıldır da ‘günübirlik’ turizm sektöründe faaliyet gösteren City Turizm’in sahibi Osman Sarıal, “Bu tür turlar için A grubu seyahat acentasından hizmet alınması gerekiyor Böyle bir seyahat için aracın D2 Belgesi olması da şart. Bu, hem araç gideceği yola göre maksimum teknik donanımlı olmasını hem tecrübeli bir ekip hizmeti sağlıyor. Ayrıca, böyle bir turda yolcular için sigortalar da özeldir. Ne yazık ki bazı kurumlar ve gençler, ‘mahalledeki minibüs’ daha ucuz diye böyle seyahate gidiyor. Sonra maliyeti çok ağır oluyor” diye konuştu.


Hürriyet


Geri Dön