23 / 11 / 2024
fuzul

Turistlerin kişi başına yaptığı harcama miktarı 824 dolar!

Turistlerin kişi başına yaptığı harcama miktarı 824 dolar!

Turizmci, hizmetleri çeşitlendirememenin sıkıntısını yaşıyor. 2003’te 16,3 milyon olan turist sayısı 10 yılda 39,2 milyona çıkarken, turist başına ortalama harcama miktarı 850 dolardan 824’e geriledi...




Turizmci, hizmetleri çeşitlendirememenin sıkıntısını yaşıyor. 2003’te 16,3 milyon olan turist sayısı 10 yılda 39,2 milyona çıkarken, turist başına ortalama harcama miktarı 850 dolardan 824’e geriledi. Nüanstur Genel Müdürü Güngör Kabak, gelirin artması için kültür, kış, sağlık turizmi gibi alanlara ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.



Coğrafi konumu sebebiyle turist sayısını her geçen gün artıran Türkiye, turistlere para harcatma noktasında aynı başarıyı sergileyemedi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) verilerine göre sektör, 2003 yılında 16,3 milyon olan turist sayısını, geçen yıl itibarıyla 39,2 milyona çıkarmayı başardı. Turist sayısındaki artışa karşılık, 2003’te 850 dolar olan turistlerin yaptığı ortalama harcama tutarı geçen yıl 824 dolara geriledi. Türkiye’nin önde gelen turizm şirketlerinden Nüanstur’un Genel Müdürü Güngör Kabak, Türkiye’nin kasasına 35,5 milyon turistten koyduğu 25 milyar doları Avusturya’nın sadece 7 milyon turistten aldığına işaret etti. Güngör Kabak, turistin tatmin olmasının yanında harcama da yapacağı turlar düzenlenmesini önerdi. Antalya’nın en büyük turizm tesislerinden biri olan Jacaranda Resort’un İşletme Müdürü Mehmet Yıldırım ise turistlerin kişi başına bıraktığı ücretlerin düşük olmasının ilk olarak arzdaki artışlardan kaynaklandığı görüşünde. Yıldırım, turistlerin harcama yapmamasında her şey dahil sisteminin de etkisi olduğunu ifade etti.


    Türkiye’nin cari açıkla mücadelesinde ve açığın sürdürülebilirliğinde en önemli etkenlerin başında yer alan turizm sektörü, turist sayısını her geçen yıl artırırken kişi başına harcamada aynı başarıyı gösteremedi. Son 10 yılda turist sayısı iki kattan fazla artarken ortalama harcama tutarı 36 dolar geriye gitti. Bu konuyla ilgili Türkiye ve diğer ülkelerle ilgili önemli bir çalışma gerçekleştiren Nüanstur Genel Müdürü Güngör Kabak, Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen ülkeler listesinde Türkiye’nin 17. sıradan 6. sıraya yükselmesinin kendileri için de değerli olduğunu, ancak ilk 5’e girmeyi hedeflediklerini kaydetti. Bunun için Türkiye’ye yılda yaklaşık 50 milyon turistin gelmesi gerektiğini vurgulayan Kabak, bunun da 10-15 milyon yeni turiste karşılık geldiğine dikkat çekti. Deniz turizminin yeterli olmadığının, farklı alanlara ciddi yatırımlar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de alternatif turizm deyince akla sadece deniz turizmine yönelik İslami hassasiyete sahip otellerin geldiğini aktaran Kabak, “Bu alanı da kapsamakla birlikte alternatif turizm çok geniş ve herkese hitap edebilecek bir yöne sahip.” diye konuştu. Nüanstur Genel Müdürü, Türkiye’de Antalya’nın yanı sıra İstanbul, Kapadokya ve diğer destinasyonların da olduğunu ayrıca kültür, kış, sağlık ve wellnes gibi turizm alanlarında da güçlü yönleri bulunduğunu belirtti. Kabak, “Her şey dahil otellerde turist, otelden hiç çıkmıyor.” dedi. Güngör Kabak’ın verdiği bilgiye göre Avustralya geçen yıl kasasına turizmden 25 milyar dolar koydu. Fakat bu rakam sadece 7 milyon turistten sağlandı. Yani ülkeye gelen turistler kişi başı 5 bin doların üzerinde para harcadı. ABD’ye giden turistlere bakıldığında ise rakam kişi başı 2 bin dolarları buldu.


    Antalya’nın en büyük turizm tesislerinden biri olan Jacaranda Resort’un İşletme Müdürü Mehmet Yıldırım, turistlerin kişi başına bıraktığı ücretlerin düşük olmasının öncelikle arzdaki artışlardan kaynaklandığını söyledi. Pastadan daha fazla pay almak isteyenlerin rekabet gereği fiyatları revize ettiğini belirten Yıldırım, “Her şey dahil sisteminin de etkisi olabilir. Çünkü her şey dahil sisteminde misafir konaklamasının paket fiyatını öder, dışarıya hiç çıkmaz, dışarıda ekstra harcama yapmaz.” dedi. Yıldırım, durumun aşılması için şu öneride bulundu: “Turisti dışarıya çıkarmakla ilgili iki konu var. Bir, turizm bölgelerindeki yerleşim alanlarının, mağazaların imitasyondan öte kaliteye dönmeleri, marka cezbini oluşturmaları lazım. İkinci konu da belediyelerin ve devletin de üzerinde bir konu. Özellikle Antalya üzerinden gidersek turisti parasının hesabını yapmadan kesin oraya gidip görmesini sağlayacak bir cazibe merkezleri oluşturulması lazım.”


‘Yan gelir getirecek turizm yatırımları yapılmalı’


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, gelen turistin para harcayacağı bir imkân oluşturulması gerektiğini kaydetti. Bayındır, “Bir iki küçük hediyelik eşya aldınız ama gidebileceğiniz bir şov programı, kültürel etkinlik, hiçbir eğlence yok. Bazı şeyleri rahatlatmak ve insanlara sunmak lazım. Biz, eğer bir şey sunamıyorsak bu harcama sadece otel odasında daha pahalı satmakla gerçekleşmez.” dedi. Turistlere daha fazla para harcama imkânı sunmak için yurtdışında sunulan imkânlardan da bahseden TUROB Başkanı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Paris’e gitseniz gününüzü geçirebileceğiniz bir milyon tane lokanta vardır. Hiç yoksa hobinize, takıntınıza göre gidip gezebileceğiniz 100 tane müze vardır. Klasik konserler, baleler, operalar var. Bunlardan hobileriniz gereği iki tanesine gitseniz bunların her birinin girişi 150-200 Euro’dur. Üç günlük konaklamanızda iki yere gitseniz 400 Euro harcarsınız. Onun için bundan sonraki turizm yatırımlarını muhakkak turizmin yan gelir getirecek ünitelerine doğru yönlendirmek gerekiyor.”



Zaman 





Geri Dön