19 / 11 / 2024

Turizm bölgeleri ve sit alanlarındaki kaçak imarsız yapılar yıkılacak!

Turizm bölgeleri ve sit alanlarındaki kaçak imarsız yapılar yıkılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çanakkale’den İskenderun’a kadar olan tüm sahil şeridini inceleyeceklerini belirterek, “Kazanılmış hakları koruyacağız. Ortalığı karıştıracak, kırıp dökmek gibi bir şey olmayacak” dedi




Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘Kıyı çizgisindeki evleri yıkacağız’ dediği çalışmanın ayrıntılarını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hürriyet’e anlattı. Bodrum’da Başbakanla birlikte sahillerde incelemelerde bulunan Bayraktar, Çanakkale’den İskenderun’a kadar olan tüm sahil şeridini vatandaşın menfaati doğrultusunda inceleyeceklerini söyledi. Bayraktar, “Şimdi bir geçiş dönemi başlatıyoruz. Yasal çerçevede yapılan binalara dokunmayacağız. Kazanılmış hakları koruyacağız. Ancak kaçak, salaş, iskânsız ve imarsız yapıları tek tek yıkacağız” dedi.


 


Bodrum’da Başbakan Erdoğan 'tsunamisi'



Bayraktar, kaçak, salaş, iskansız ve imarsız yapıları tek tek gözden geçireceklerini söyledi. Bayraktar, “Türkiye bir turizm ülkesi, buna da dikkat etmeliyiz. Gerekli hassasiyeti gözetiyoruz. Kıyılar vatandaşın malıdır. Orada kanunun emrettiği hükümler çerçevesinde gerekli tüm düzenlemeler yapılacak” dedi. Ortalığı karıştıracak, kırıp dökmek gibi bir şey olmayacağını kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:


YASAL OLANA KARIŞMAYIZ


“Herşey yasalar doğrultusunda yapılacak. Kazanılmış haklar ve fiili durum çerçevesinde bir süreç olacak. Şu anda hemen, bugünden yarına olacak diye birşey yok. İyileştirme yapıyoruz. Bu bir süreçtir 6 ay sürer, 6 yıl devam eder. Yılların birikimi var. Türkiye’nin gelişme sürecine girdiği 1950’den beri oluşan bir durumdur. Türkiye turizm ülkesidir. Turizme de dikkat etmeliyiz. Onun için her konuyu tartıyoruz, ona göre değerlendirme yapacağız. Yasal olduktan sonra, Kıyı Kanunu’na ve İmar Kanunu’na uygun olduktan sonra kıyılarda imar yapamazsın   diye birşey yok.


”Yıl sonuna kadar bitecek


KIYI şeridi için yeni bir planlama yapılacağını kaydeden bakanlık yetkilileri, “Kıyıların düzenli ve dengeli kullanılması için uluslararası örnekleri de gözden geçiriyoruz. Mevcut imar ve kıyı mevzuatı çerçevesinde planlama çalışmaları yapılacak. Bu amaçla Kıyı Master Planlarının yıl sonuna kadar tamamlanmasını ve sahil şeritlerinde imar uygulamalarına esas olan kıyı kenar çizgisi tespit edilecek haritaların tamamlanmasını planlıyoruz” dediler. Bu doğrultuda Kıyı Kanunu gereğince deniz kıyıları ve sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve topluma açık olmasını sağlamak için düzenlemeler yapılacak. Dört ay önce yapılan yönetmelik değişikliğiyle sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabiliyor.


Sit alanlarında bile kaçak var


KIYILARIN sanayileşme ve turizm nedeniyle ciddi baskı altında olduğunu belirten bakanlık yetkilileri ise Sit ve Özel Çevre Koruma bölgelerinde bile kaçak yapıların bulunduğuna dikkat çekerek, “Buradaki tespitlere de başladık. İncelemeler sonucu bu yapıları da hemen yıkacağız” dediler. Kıyıların özellikle enerji, sanayi, turizm ve konut baskısı altında olduğunu belirten yetkililer, “Bu durumun sonucunda yoğun yapılaşma nedeniyle doğal yapının bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Özellikle son yıllarda kıyı alanlarındaki uygulamalar kıyı özellikleri gözetilmeden gerçekleştirildi. Bu durumun sonucunda da kıyılar ciddi şekilde 

tahrip edildi” bilgisini verdi.

Hürriyet


Geri Dön