04 / 05 / 2024

Turizm firmaları ‘yazlık kiralama’ işine girdi! 

Turizm firmaları ‘yazlık kiralama’ işine girdi! 

Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber tatil planları da hız kazandı İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu,sayfiye yerlerinde fiyat artışlarının yaşanabileceğini belirterek, Bu evleri Trivago, ETS TUR gibi turizm firmalarının pazarlamaya başladığını dile getirdi.



Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber tatil planları da hızlandı. Yaygın olarak “Airbnb” şeklinde bilinen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu “Turizm Amaçlı Konut Kiralanmasını Düzenleyen Yönetmelik” gereği yaz sezonunda bir konutu 100 günden daha kısa süreli kiraya verecek olan konut sahiplerinin, izin belgesi alması ve bazı yükümlülükleri üstlenmesi gerekli. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre yazlık konutların kira fiyatları dikkat çekerken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın almış olduğu karara göre, 100 günün altındaki konut kiralamaları artık emlakçılar tarafından değil turizm şirketleri tarafından yapılacak. İşte  İzmir  Emlakçılar Odası Mesut Güleroğlu'nun Egedesonsöz’e yaptığı açıklamalar...


FİRMALAR KENDİ KAR PAYINI KOYUYOR 

İzmir Emlakçılar Odası Mesut Güleroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu sezon yazlık kiralarının turizm firmaları tarafından belirleneceğini dile getirerek “Hükümetimiz bir karar aldı ve 100 günün altında olan günlük, haftalık, 20 günlük konut kiralamalarını artık emlakçılar gerçekleştiremiyor. Bunları ajanslar yapıyor. Böylece de firmalar kendi kar payını koyuyor ve ekstra ücretlerini hazırlayıp ona göre hareket ediyorlar. Bir de elbette gelen taleplere göre hareket ediyorlar” diye konuştu.

Turizm firmaları ‘yazlık kiralama’ işine girdi! 

İLK KEZ DENEYİMLİYORUZ, FİYATLARI GÖRECEĞİZ 

Yaptığı açıklamada artık sayılı günlerin kaldığı yaz sezonunda pek çok tatil bölgesinde kira artışlarının yaşanacağını dile getiren İzmir Emlakçılar Odası Mesut Güleroğlu, “Söz konusu bu dönemde yalnızca Çeşme’de değil, Urla, Foça, Aliağa gibi sayfiye yerlerinde fiyat artışlarını görebilirsiniz. Bu konutlar Trivago, ETS TUR gibi turizm firmaları ile pazarlanmaya başlıyor. Fiyatların bu yıl ne olacağını hep beraber göreceğiz. Konut fiyatları normal mi olacak, stabil mi kalacak yoksa yukarı mı çıkacak bunları netleştireceğiz. İlk kez deneyimliyoruz bunu” dedi.


TURİZM AJANSLARIYLA ÇALIŞMANIN SEBEBİ: VERGİ 

İzmir Emlakçılar Odası Mesut Güleroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Artık aylık biz veremiyoruz, eskiden günlük, haftalık kiraya verebiliyorduk emlakçılar olarak ve bu işlemden cüzi bir miktar da para alıyorduk. Bu tur firmalarının pazarlama işinin içine girdiği zaman söz konusu rakamların ne olacağını bilmiyoruz. Biz şimdi 3 aylık olarak kiraya verebiliyoruz. 3 ayın altında olanları kiraya veremiyoruz. Sezon 4 ay oluyor ve 4 aylık konut kiralamaları da ortaya çıkıyor. Söz konusu bu dönemde mal sahipleri de kira gelirlerinden yararlanmak istiyor. Malum artık bunlardan da vergi alınmaya başlanacak zaten turizm ajanslarıyla çalışmanın nedeni de bu” Kendi konutunu kiraya vermek isteyenlerin bakanlıktan izin gerektiğini dile getiren İzmir Emlakçılar Odası Mesut Güleroğlu, “Eğer kendi konutunuzu kiraya veriyorsanız Turizm Bakanlığı’na gidip belge almanız gerekli. Şahıs da olsanız, o konutun sahibi de olsanız bakanlıktan bazı levhaların, belgelerin alınması gerekli” dedi.

 

İstanbulluların ilk üç sorunu belli oldu: İstanbul depremi, ulaşım, ekonomi!

KİPTAŞ'tan 50 bin yeni konut müjdesi! Resmen açıklandı!

Elinde tapusu olanlar için flaş karar: Artık bu şekilde yapılacak!


Geri Dön