06 / 05 / 2024

Turizm sektörünü bekleyen büyük tehlike!

Turizm sektörünü bekleyen büyük tehlike!

Devletin ve turizmcilerin bir an önce kuraklığa karşı önlem alması gerektiğinin altını çizen Genel Müdür Ferzan Çelikkanat, "Devlet yatırım ve işletme sürecinde çevreci ve sürdürülebilir ürünlere teşvik vermeli" dedi...



Devletin ve turizmcilerin bir an önce kuraklığa karşı önlem alması gerektiğinin altını çizen Genel Müdür Ferzan Çelikkanat, "Devlet yatırım ve işletme sürecinde çevreci ve sürdürülebilir ürünlere teşvik vermeli" dedi. 


Artık yeni projelerde su tüketen hamam ve SPA'ların daha az yer aldığına da dikkat çeken Çelikkanat, "Kuraklıkla mücadele, sonrada odalara "havlunu yere atma yeşili koru" uyanlar yapıştırmakla yürütülemez. 

Kullanım sularının klozet ve bahçe sulama sistemine verilmesini öngören sistemler dahil çok sayıda enerji ve su tasarrufu sağlayan sistemler var. 

Yatırımcılar bilinçlenmeli" dedi. 


Devlet teşvik sağlamalı Devletin de bu konuda işbirliği içinde planlamalar yapması gerektiğine dikkat çeken Ferzan Çelikkanat, yatırım maliyeti hayli yüksek olan çevreci ve sürdürülebilir ürünlere yönelik teşviklerin bulunmamasının önemli bir eksiklik okluğunu kaydetti. 

Devletin bu tarz çevreci ve sürdürülebilir ürünler için teşviklere ağırlık vermesinin önemli olduğunun altını çizen Çelikkanat şu uyarılarda bulundu: "Binaların inşaat ruhsatı aşamasından, işletme ruhsatı aşamasına kadar birtakım süreçleri var. 


Bu süreçlerde verilebilecek destekler toplumsal olarak da konunun önemine dikkat çekebilir. Turizm ve kuraklık özelindeki öngörülerim maalesef mevcut duruma baktıkça pek olumlu değil. 

Gerekli teşvik sistemleri kurularak yeni binalarda mecburi, eski binalarda da dönüşüm standartları getirilmedikçe her bir yatırım kendi içinde tüketen ve sömüren birer kuraklık etkeni olma olasılığı çok yüksek. Bu nedenle yasal düzenlemeler yapılmalı, sivil toplum kuruluşları işin içine çekilerek gerekli hassasiyetler acil olarak oluşturulmalı. Yatırımcılar için bu tip ürünlere yapılacak yatırımlar cazip hale getirilmelidir."


Anadolu Manşet 


Geri Dön