Turizm

Turizm sektörünün her yıl yüzde 5 büyümesi bankaların iştahını kabarttı!

Her yıl yüzde 5’in üzerinde büyüyen turizm sektörü bankaların iştahını kabarttı. Artık sadece oteller, tatil köyleri değil tur acenteleri, pansiyonlar hatta turistik bölgelerdeki büfeler bile kredi alabiliyor. TL cinsi kredilerde faizler yüzde 14-22 arası

Bu kış biraz sert geçtiğinden olsa gerek, sanki yaz hiç gelmeyecekmiş gibi bir duygu oluştu çoğumuzda. Oysa turizm sektöründe yaz sezonu için hazırlıklar çoktan başladı. Her yıl aralık ayından itibaren yeni sezon hazırlıklarına başlayan turizmciler, mart sonuna kadar tesislerini yenileyip, ihtiyaçları varsa kapasite artırma yatırımlarını tamamlamaya çalışıyorlar. Amaçları elbette yeni sezona eksiksiz girmek ve misafirlerini en iyi şekilde ağırlamak...

Turizm işletmelerinin bu hazırlıklar için elbette paraya ihtiyacı oluyor. Tabii yatırımlar her zaman cepten, yani özkaynaktan karşılanamıyor. İşte bu noktada krediler devreye giriyor. Art arda çıkardıkları yeni ürün ve kredilerle turizm sektörünün ölü sezonda yatırım yapmasına destek oluyorlar. Hatta bu sektöre özel paketler hazırlamak için son dönemlerde adeta yarışa girmiş durumdalar. Turizmcilere özel ödeme planları hazırlayıp farklı teminatlandırmalara giden bankaların sektöre verdiği hizmetler, özellikle nakit sıkıntısı çekenler için can simidi olmuş durumda. Bankalar, kredilerin yanı sıra bu tür işletmelere özel kartlar, sigorta, danışmanlık gibi hizmetler de sunuyor.

KUYUMCU DA DERİCİ DE ALACAK
Evet, bankaların hemen hepsi hem kış hem de yaz turizmi yapan işletmelere kredi veriyor. Ödemeler, kış turizmine yönelik çalışanlar mayıs-ekim, yaz turizmine hizmet verenlere ise ekim-mayıs arasında yapılabiliyor. Bu da işletmelerin yatırım yapmak için en çok ihtiyaç duyduğu dönemde bankadan kredi almalarını ve bu krediyi daha canlı olan sezonda geri ödemelerini sağlıyor.
Ancak bu kredilerin alınabilmesi için işletmelerin Turizm Bakanlığı’ndan aldıkları belgeyi göstermesi gerekiyor. Ayrıca söz konusu kredilerin sadece otel, tatil köyü gibi büyük işletmelerle sınırlı olmadığını da belirtelim. Bankalar, pansiyonlara, lokantalara, kafelere, büfelere, turizm acentelerine, hatta derici ve kuyumculara da bu kredileri veriyor.

TURİZM GELİRİ 23 MİLYAR DOLAR
Çok değil 10 yıl önce kredi vermeye çekinilen turizm sektörü, anlaşılan hızlı büyümeye bağlı olarak bankaların radarına girmiş durumda. Dile kolay, ülkemiz kısa bir süre içinde turist sayısı açısından 7’nci, gelir açısındansa 10’uncu ülke konumuna ulaştı. Turizm gelirlerinin GSMH (gayrisafi milli hasıla) içindeki payı yüzde 4’e çıkarken tüm ihracat kalemleri içindeki payı da yüzde 18 oldu.
Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 201ü yılında ülkemize gelen turist sayısı 28 milyon 600 bin, turizm geliri ise 20.9 milyar dolardı. 2011’de turist sayısı 31 milyon 456 bine ulaşırken, turizm geliri de 23 milyar doları aştı. İşte bankaların turizm sektörüne kredi verme iştahının artmasında belki de en önemli etken bu hızlı büyüme oldu...

10 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Bir zamanlar bankalardan kredi bulamayan ve “batık sektör” olarak adlandırılan turizmin banka kredileriyle tanışması 2002-2003 yıllarına dayanıyor. Daha önce turistik işletmeler, genelde yabancı tur operatörlerinden borç alıyordu. Bunun karşılığında da kendilerine kredi açan yabancı tur operatörlerine çok düşük fiyatla oda satmak zorunda kalıyorlardı. Şimdi ise artık krediye çok rahat ulaşabiliyorlar. Bankalar da sektörün büyümesine verdikleri katkılarla turizmde artık daha etkin rol oynuyor. Bu da hem sektörün işini kolaylaştırıyor hem de işletmelerin rekabet şansını artırıyor.
İşte bankaların turizm sektörüne yönelik kredileri, turizm paketleri ve diğer hizmetleri...

AKBANK'TAN ÜCRETSİZ EFT
Bu yıl odaklandığı alanlara turizm sektörünü de dahil eden Akbank, bu amaçla turizm firmalarıyla geniş çaplı bir araştırma gerçekleştirdi. Banka, söz konusu araştırmayla sektörün fotoğrafını çekip turizmcilerin gelecekle ilgili öngörülerini ve beklentilerini belirledi.
Araştırmadan çıkan sonuçlara göre, önümüzdeki iki yıl boyunca turist sayısı ve turizm geliri artarak büyüyecek. Banka, bu sonuçlardan hareketle Turizm Destek Paketi’ni geliştirdi. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, paketin içeriğine ilişkin şu bilgileri veriyor:
“Turizm Destek Paketi’nde turizmci KOBİ'ler, sezona hazırlık ihtiyaçlarım karşılayacak tek sezon ya da iki-üç sezon ödemeli Turizm Destek Kredileri, Sürdürülebilir Enerji Finansmanı (TurSEFF) Kredisi, Ticari Artı Para, Dövizli POS, Axess Business, Çek Karnesi-Tahsilatı, Akotel ve İşyeri Paket Sigortası gibi ürünleri bulabilecek. Ayrıca turizmciler, kredi vadesi ve geri ödeme koşulları gibi konularda esnekliğe sahip olacak. Firmalar geri ödemelerini gelirlerinin fazla olduğu yoğun sezonda yapabilecek.”
Bu arada, 100 bin TL’ye kadar Turizm Destek Kredisi kullanan Akbank müşterileri, kredi kullandırımını takiben üç ay boyunca Akbank Kurumsal İnternet Şubesi'nden ücretsiz olarak sınırsız havale ve EFT ile Akbank şubelerinden 10 adet havale, 10 adet EFT işlemi ve 10 adet çek tahsilatı yapabiliyor. 100 bin TL’nin üzerinde kredi kullananlarsa üç ay boyunca Akbank Kurumsal İnternet Şubesi’nden ücretsiz sınırsız havale ve EFT’nin yanı sıra Akbank şubelerinden 20 adet havale, 20 adet EFT ve 20 adet çek tahsilatı yapabiliyor.

AMEX DENİZ POS'LARINDA
DenizBank, planlarını turizm sektörünün daha da büyüyeceği tahminine göre yapıyor. Sektörün tüm temsilcilerine ürün ve hizmet sunan bankanın KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, “Turizm sektörünün Türkiye’de GSMH içindeki payı yüzde 4, tüm ihracat kalemleri içindeki payı da yüzde 18’lere ulaştı. Sektör daha da büyüyecek. Mevsimsellik özelliği nedeniyle bu sektörde bulunan işletmelere yedi aya varan ödemesiz dönemli kredi sağlıyoruz” diyor.
Son olarak American Express’le anlaşma yaptıklarını hatırlatan Sun, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ve Türkiye’de de 400 bine yakın üye işyerinde işlem yapılabilen American Express (AMEX) kartlarını artık DenizBank POS’larının da kabul edeceğini belirtiyor. Böylece DenizBank, Türkiye’de American Express kredi kartlarının işlem yapabildiği 2 üye işyeri ağından birine sahip oldu.

İŞ'TEN DÖVİZLİ KREDİ
İş Bankası, turizm sektörüne maksimum 12 aya varan vadelerle TL veya döviz cinsi kredi kullandırıyor. Bankanın 3 ya da 6 ayda bir faiz ve vade sonu anapara ödemeli planın yanı sıra aylık ya da esnek taksit ödemeli TL kredi ödeme planları da var. Turizm sektörüne yatırım kredisi de kullandıran İş Bankası, firmaların otel, tesis, makine/ekipman alımı gibi yatırımlarının finansmanı için ilk 1 yılı anapara ödemesiz 5 yıla varan vade imkanı sağlıyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, Turizm Sektörü Destek Paketi kapsamındaki ürün ve hizmetlerle ilgili şu bilgileri veriyor:

“Bu kapsamda Turizm İşletme Kredisi, Turizm Sektörü Yatırım Kredisi, Üye İşyeri Anlaşmaları, Teminat Mektubu, Leasing Garantisi Kredisi, Dövize Endeksli Çek İştira Kredisi, TL Çek İskontosu/İştirası Kredisi, Şirket Kredi Kartı, İşyeri Kredileri, Kredili Ticari Mevduat Hesabı,

Ticari Taşıt ve Filo Kredisi, Turistik Tesis Sigortası, Nakit Yönetimi Ürünleri (Çoklu Havale-EFT, Düzenli Ödeme Sistemi ve Muhasebe Yönetimi) ürünlerimiz bulunuyor. Bu ürünlerimizden küçük turistik işletmeler de faydalanabiliyor.”
İş Bankası, turizm kredilerinde de müşterilerinin bilanço, gelir, nakit akım tablosu gibi finansal verilerinin yanı sıra piyasa istihbaratı, ödeme performansı, kredinin kullanım yeri gibi konulara da bakarak karar veriyor. Turizm İşletme Kredisi kullanılabilmek içinse otel, pansiyon, seyahat acentesi, yat işletmecileri, turistik kafe ve restoranlar, dericiler, kuyumcular gibi işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alman “Turizm İşletme Belgesi”ne sahip olması aranan diğer koşul. İş Bankası, söz konusu krediyi turistlere yönelik ürün/hizmet satışı yapan diğer firmalara da kullandırıyor.

İş Bankası, geçen ekim ayında turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla “Sezona Hazırlık Kredi Kampanyası” başlatmıştı. Suat İnce, “Bu kapsamda sektördeki işletmelerin ihtiyaç duyacakları işletme sermayesinin finansmanı amacıyla azami 36 aya kadar vadeli kredi kullandırıyoruz. Yatırım ihtiyaçlarına yönelikse ilk 1 yılı anapara ödemesiz azami 5 yıl vadeli kredi kullanmaları mümkün” diyor.

İş Bankası, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında federasyon üyelerine uygun koşullarla kredi veriyor.

KOBİLERE ÖZEL SİGORTA
Yapı Kredi, otel pansiyon, acente gibi küçük ve orta çaplı işletmelerin finansal ihtiyaçlarını Ödemesi Kolay Turizm Kredisi paketiyle karşılıyor. Banka, bu paket kapsamında işletmelerin turizm sezonu öncesi yenileme, ticari taşıt alma, işyeri kurma ya da sigortalama gibi finansal ihtiyaçlarını toplu şekilde karşılıyor. Yine bu paket kapsamında açılan Esnek Ticari Hesap ise işletmelerin acil nakit ihtiyaçlarını karşılıyor ve özel sigorta poliçeleriyle tesislerini güvence altına alıyor.
Söz konusu kredinin en önemli özelliği; gelirleri sezonlara göre değişen turistik işletmelerin geri ödemesini, nakit ve gelir akışlarının yoğun olduğu aylarda dört taksit olarak yapabilme imkanı sunması. Yapı Kredi, turizm sektörüne 36 aya kadar vade imkanı sağlıyor.
Ödemesi Kolay Turizm Kredisi'nin yanı sıra teminat mektubu, POS, çek karnesi, World Business kart, kambiyo işlemleri, döviz işlemleri ve sigorta gibi hizmetler de sunuluyor. Yapı Kredi Perakende Bankacılık Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, bu hizmet ve ürünlerin özelliklerini şöyle anlatıyor:

“Turizm bölgelerindeki otel, seyahat acentesi müşterilerimiz için ilave taksit, ekstre erteleme gibi özel koşullarla POS kampanyaları düzenliyoruz. Ayrıca turizm bölgelerindeki otel, restoran, catering firmalarının Metro Gross marketlerinden yaptıkları alışverişlerde kullandıkları Metro Club kartımızla onlara vadeli alım imkanı ve sezona özel taksit kampanyaları sunuyoruz.”
Turizm işletmeleri için farklılaştırılmış sigorta ürünleri de sunan Yapı Kredi, örneğin Otel ve Tatil Köyü Sigortası’yla her türlü konaklama tesisinin faaliyetlerini sürdürürken karşılaşılabileceği risklerini güvence altına alıyor. Özellikle yabancı tur operatörlerinin ısrarla aradığı teminatları kapsayan bu paket poliçe; otel binasına ve içindeki tüm ekipmana, ayrıca otel müşterilerine geniş kapsamlı teminat seçeneği sunuyor.
Turizm işletmeleri için hazırlanan bir diğer sigorta ürünü ise İşimin Paket Sigortası... Bu paket, beklenmeyen her türlü riske karşı işyerlerinin uğrayabileceği çeşitli zarar ve kayıplara karşı koruma sunuyor.
Turizm Destek Paketi'ni sektördeki tüm şirketlerin yararlanabileceği şekilde hazırladıklarını söyleyen Mehmet Cemalcılar, “Turizm sektöründeki işletmeler bunların yanı sıra KOBİ Bankacılığı paketinden de yararlanabilirler” diyor.
Bir turistik işletmenin Yapı Kredi’den kredi alabilmesi içinse düzenli ve sağlıklı bilgi akışına sahip olması gerekiyor. Ayrıca faaliyetlerinden yeterli geliri elde etmesi ve önümüzdeki dönemlere ilişkin projeksiyonunun da olması şart.

KREDİLERİN YÜZDE 10'U HALK'TAN
Turizm sektörüne kullandırılan kredilerin yaklaşık yüzde 10'unu Halkbank karşılıyor. Sektöre kullandırılan kredilerin önemli bölümünün sahil kesimine yapılan yatırımlara ayrıldığını söyleyen Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, “Ancak turizmi sadece sahil bölgeleriyle sınırlı düşünmemeliyiz. Halkbank olarak her tür konaklama tesisi, turistik restoran, yat işletmeleri ve turizm sektörü tedarikçileri bankamızın müşteri yelpazesi içinde. Bu işletmelerin her türlü yatırım, işletme, yenileme, tamir-bakım gibi harcamalarını finanse ediyoruz" diyor.
Aksel, yaz turizmine yönelik faaliyet gösteren işletmelerin kış, kış turizmi yapanlarınsa yazın ödeme yapabilecekleri krediler sunduklarını vurguluyor. Turizm işletmeleri, en küçük tamir-bakım ve yenileme harcamalarından yeni-büyük yatırımlara kadar her türlü ihtiyaçları için Halkbank’tan kredi talebinde bulunabiliyor. Banka, yeni yatırımları yurtdışından temin ettiği kredilerle de finanse ediyor. Aksel, Halkbank'ın turizm kredileriyle ilgili şu bilgileri veriyor: "Yatırım kredilerinde 2 yıl ödemesiz 7, işletme kredilerinde ise 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeyle kredi kullandırıyoruz. Daha küçük çaplı tamir-bakım, yenileme, malzeme alımı gibi harcamalar içinse 48 ay vadeye kadar, sezon ödemeli ya da dönemsel ödemeli kredilerimiz var.”
Halkbank’ın Turizm Destek Paketi bünyesindeki ana ürünü Turizm Destek Kredisi, sektörde faaliyet gösteren firmaların yenileme, tamir- bakım, renevasyon gibi ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor.

Aksel, "Bu kredimiz firmalara ‘ölü sezon’ olarak adlandırılan dönemlerde nefes aldırmaya yarıyor. Tüm konaklama tesisleri, turistik restoranlar, seyahat acenteleri ve yat işletmecileri faydalanabiliyor. Ayrıca sektörün tedarikçi firmalarını da bu kredi kapsamına dahil ettik” diyor.
Söz konusu firmalar, kullandıkları kredilerin geri ödemelerini nakit akışlarına göre her yıl belirleyecekleri aylarda yapma imkanına sahip. Taner Aksel, kredi vadelerinin 48 aya kadar çıkabildiğini, isteyen firmaların 3 ya da 6 ayda bir ödemeli dönemsel taksit seçeneğini kullanabildiklerini belirtiyor. Ardından da sundukları diğer avantajları şöyle ekliyor:
“Turizm Destek Kredisi kullanan firmalar, bankamızın sigorta, çek, POS, kredi kartı gibi diğer ürünlerinden avantajlı olarak yararlanabiliyor. Örneğin Halkbank POS cihazını kullanan firmalar ‘ölü sezonda’ POS aidatı ödemeyebiliyor.”

FİNANSBANK'TAN DÖVİZLİ POS
Finansbank, turizm sektöründe faaliyet gösteren her büyüklükteki firmanın ihtiyacına özel çözüm üretebiliyor. Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber, “Turizme Büyük Destek” paketiyle Akdeniz’den Karadeniz’e, Ege’den Marmara’ya Türkiye’nin her bölgesindeki turizmciyi hedeflediklerini belirtiyor.
Banka, bu paketle otel, motel, pansiyon, lokanta, tatil köyleri gibi konaklama işletmeleri, restoranlar, kafe-barlar, tur acenteleri ve turizm sektöründe faaliyet gösteren esnafa yönelik kapsamlı ürün ve hizmetler sunuyor. Karabiber, sektörde finansman ihtiyacının en fazla aralık-şubat döneminde olduğunu ve kredi talebinin bu aylarda zirve yaptığını vurguluyor:
“Turizm sektörüne özel ‘Sezona Hazırlık Kredisi’ ile yılın dokuz ayı ödemesiz, geri ödeme dönemlerini ise müşterilerin nakit akışına göre oluşturduğumuz bir ürünümüz var. Bankamız işletme yenilemesi/renovasyon için de 60 aya kadar vadeli finansman sağlıyor.”
Finansbank, sezona hazırlık çalışmaları, yenileme/tadilat/renovasyon işlemleri, işletme sermayesi, acil nakit ihtiyaçları ve her türlü finansal çözümler konusunda sektördeki işletmelere destek sağlıyor. Banka müşterilerinin fatura ödemeleri, acil ihtiyaçları için kredili mevduat hesabı imkanı da sunuyor. Turizm sektörünün sigorta ihtiyacını ise anlaşmalı beş firma kanalıyla karşılıyor. Metin Karabiber, bu sayede müşterilerine en uygun teklifi yapan şirketle çalışma olanağı sunduklarını vurguluyor. Karabiber, Finansbank’ın turizm sektörüne yönelik diğer hizmetlerini ise şöyle anlatıyor:
“CardFinans bünyesindeki VadeKart ile turizmciler, ekstrelerini öteleme ve taksitlendirme avantajlarından yararlanabiliyor. DövizPOS ise işletmelerin özel POS oranlarından ve POS alacaklarının uygun oranlı iskonto avantajından yararlanmasını sağlıyor. Döviz türev ürünlerimiz turizm firmalarının taşıdıkları döviz riskini ortadan kaldırıyor.”

FAİZ YÜZDE 1.49, VADE 48 AY
Anadolubank, turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmelerine ve turistlere yönelik ürün-hizmet satışı gerçekleştiren orta ve küçük boy işletmeler ile tedarikçi firmalara kredi kullandırıyor. Bu kredinin ödemeleri yüksek sezon sonrası yapılabiliyor.
Banka, firmaların geçmiş performanslarına bakarak, dönemsel olarak karşılanamayacak çeşitli yatırımları için de esnek ödemeli 48 aya varan vade seçeneği sunuyor. Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, diğer ticari kredilerden farklı olarak, turizm kredilerinde sektörün mevsimsellik özeliğine yönelik ödeme planı hazırladıklarını söylüyor. Ödemelerin önemli bir kısmı yaz aylarında yoğunlaşırken, gelirlerin düşük olduğu kış ayları için düşük taksitli ödeme planları yapılıyor.
Bir işletmenin Anadolubank’tan kredi kullanabilmesi içinse turizm sektöründe en az 3 yıl faaliyet göstermesi, bilanço yapısının ve kredibilitesinin uygun olması ve gerekli teminatları gösterebilmesi gerekiyor.
Anadolubank, turizmcilere aylık yüzde 1.49 faiz ve 48 aya varan vade seçenekleri sunuyor. 2012 yılında özellikle şehir otellerini ve tedarikçileri desteklemeyi planlayan banka, bu çerçevede her iki gruba yönelik kredi paketleri sunacak. Atakan'ın verdiği bilgiye göre, özellikle tedarikçi firmalar için hazırlanan paket sayesinde alımların arttığı yaz aylarında konaklama tesislerine yapılan satışların hemen tahsil edilebilmesi sağlanacak. Söz konusu bu uygulamayla firmalar finansman açısından rahatlayacak.

GARANTİ'DEN 10 YIL VADE
Garanti Bankası'nın Turizm Destek Paketi'nden konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, tedarikçi firmalar, kafeler, barlar, restoranlar ve turistlere hizmet veren diğer tüm işletmeler yararlanabiliyor. Banka, Turizm Destek Paketi kapsamında kredilerde 60 aya varan vade imkanı sağlıyor. TURSEFF (Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi) kredilerinde vade 120 aya, STEP (küçük turizm işletmeleri projesi) kapsamında ise 1 yılı ödemesiz 96 aya uzayabiliyor. Paket kapsamında turizm sektörüne yönelik eğitimler düzenleyip bilgi paylaşımında bulunduklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “60 aya varan vadelerle kredi vermenin yanı sıra hızlı ve güvenilir yurtdışı para transferi, teminat mektupları, işyeri kredileri, şirket kredi kartı gibi çok sayıda ürün de sunuyoruz” diyor.
Garanti Bankası, Turizm Destek Paketi'ni kullananları Garanti Emeklilik'in avantajlı koşullarıyla bireysel emeklilik sistemine katıyor. Nafiz Karadere, bankanın turizm sektörüne yönelik diğer ürün ve hizmetlerini şöyle anlatıyor: “Turizmcilere istedikleri döviz cinsi üzerinden işlem yapabilen döviz POS (yabancı kartlarla euro, dolar, sterlin üzerinden kur farkı olmadan satış ve hesaba geçiş imkanı) hizmeti sunuyoruz. Ülkemizi ziyaret eden turistler, ödemelerini bu POS’lardan kendi para birimleriyle yapabiliyor. Ayrıca KOBİ tanımına uygun beş yıldızlılar hariç konaklama işletmelerinin, yenileme, modernizasyon, renovasyon ve tevsii yatırımlarının finansmanına yönelik Türkiye Kalkınma Bankası ile imzalanan anlaşma kapsamında Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından sağlanan STEP ile 20 milyon euro'luk fona aracılık ediyoruz.”
İş Bankası’nın Avrupa imar ve Kalkınma Bankası’nın 200 milyon dolarlık TURSEFF kredisinin 60 milyonluk dilimini aldığını hatırlatan Karadere, bu kaynakla özellikle turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin enerji verimliliğini artıracak projelerine finansman desteği sağladıklarını vurguluyor. Bu krediden faydalanmak isteyen işletmelere 120 aya varan vade seçenekleri sunuluyor. Banka şimdiye kadar başta turizm olmak üzere ambalaj, ısıtma-soğutma ve yalıtım kollarında iş yapan çeşitli sektörlere bu krediyi kullandırmış.
Nafiz Karadere, Garanti Bankası’nın 2011 sonu itibariyle turizm sektörüne 2.8 milyar TL'lik finansman sağladığını sözlerine ekliyor.

ING DEN 6 AY ÖDEMESİZ KREDİ
ING Bank, “Aslan Turizmci Paketi” ile turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, motel, pansiyon, tatil köyü, restoran, kafe-bar gibi en büyüğünden en küçüğüne her ölçekte firmaya kredi sağlıyor. Bu paket kapsamında “Turizm İşletme Kredisi” ve “Turizm Yatırım Kredisi” kullandırılıyor. ING Bank Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Baş Yardımcısı Cem Mengi, söz konusu kredilerin sunduğu avantajları şöyle anlatıyor:
“Turizm İşletme Kredisi’nde 36, Turizm Yatırım Kredisi’nde ise 60 aya varan vade seçenekleri var. Ayrıca vade süresinin kapsadığı her yıl azami 6 aya kadar ödemesiz dönem seçeneği bulunuyor. Buna göre turizm işletmecisi, mayıs veya hazirandan başlayarak sezonda sadece altı ay geri ödeme imkanı bulabiliyor. Hatta bu ödemesiz dönem Ayvalık, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum şubelerimizde 9 aya kadar uzayabiliyor.”
ING, turizm işletme kredileri kapsamında işletmelerin tedarik, mal ve hizmet alım satımlarının finansmanını karşılıyor. Banka, turizm yatırım kredilerinde ise işletmelerin sezon hazırlıklarında kapasite artırımı gibi yatırımlarını finanse ediyor. Aslan Turizmci Paketi kapsamında müşterilere ilk çek karnesi de yasal yükümlülükler hariç ücretsiz veriliyor. ING Bank, bu kredileri turizmin yoğun olduğu bölgelerde açtığı 28 şubesi kanalıyla kullandırıyor.

MARKETE DE DESTEK VAR
Şekerbank, Turizm Destek Kredisi adı altında maksimum 36 ay vadeli ve esnek ödemeli bir paket oluşturmuş durumda. Otel, motel, apart, pansiyon gibi işletmelerin yanı sıra turizme hizmet veren restoranlar, kafeler, kuyumcular hatta marketler de bu kapsama dahil. Banka, turizm bölgelerinde deniz taşımacılığı yapan işletmelere ve seyahat acenteleri ile tedarikçi firmalara da bu paket kapsamında hizmet veriyor.
Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, Turizm Destek Kredisi'ni sadece TL değil döviz ve dövize endeksli kredi olarak da kullandırdıklarını söylüyor.
Yıldız, “İşletmelere sezon başlangıcına kadar maksimum altı aya kadar ödemesiz dönem imkanı sağlıyoruz. İşletmelerin Şekerbank’tan kredi kullanabilmesi için esnaf veya ticaret odasına kayıtlı olması, vergi levhaları bulunması ve turizme yönelik faaliyet göstermesi gerekiyor” diyor.
Şekerbank’ın Turizme Destek Kredisi’yle ilgili kampanyası Mart 2012 sonuna kadar devam edecek.

TURİZMCİYE BAŞARI ÖDÜLÜ
Turizm sektörüne odaklanan Eurobank Tekfen, büyük turizm yatırımlarını desteklemenin yanı sıra küçük işletmelerin de ihtiyaçlarını karşılıyor. Banka, turizm sektöründeki yatırımları teşvik etmek ve sektöre katkı sağlamak amacıyla “Türkiye'nin En Başarılı Turizm Yatırımları”nı seçiyor ve en başarılı yatırımları gerçekleştiren kurum ve kuruluşları ödüllendiriyor. Eurobank Tekfen Genel Müdür Yardımcısı Şebnem Dönbekci, bankanın turizm sektörüne yönelik yaklaşımını “İki odalı küçük bir pansiyondan beş yıldızlı bir otele kadar her kademeyi desteklemek” şeklinde özetliyor. Tüm kurumlara finansal destek vermeyi hedeflediklerini söyleyen Dönbekci, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Turizmcilere finansal danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Sektörün nakit akışına uygun yatırım ve işletme kredisi sağlıyoruz. İşletmelere sezon öncesi kullandırılan kredilerin ödemelerini, nakit akışının hızlandığı sezonda yapabilecekleri ve ödemesiz dönem içeren kredi alternatifleri sunuyoruz. Müşterilerimize Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB gibi kuruluşların sağladığı özel fonlar ve programlardan faydalanma konusunda yardımcı oluyoruz. Leasing çözümlerimizle de hizmetlerimizi destekliyoruz.”
Eurobank Tekfen, krediyi verirken yatırım projesinin fizibilitesi, nakit akışı ve öz kaynaklarının yanı sıra işletmeyi yönetmek için sahip olunan deneyim ve yönetim kadrolarına da bakıyor. Bankanın verdiği hizmetler arasında işletmenin nakit akışını bozmayacak kredi tutarı, vade ve ödeme şeklini belirlemek de bulunuyor.
Eurobank Tekfen’iıı küçük işletmelere yönelik hazırladığı “Turizm Paketi”, bu işletmelerin nakit akışlarına uygun geri ödeme esnekliği sağlayan Turizm Kredisi, Turizm Kredili Mevduat Hesabı ve özel komisyon oranlı Turizm POS’u bulunuyor. Kredi içeriğine göre vadeler farklılaşmakla birlikte taksitli ticari kredilerde proje özelinde 60 aya varan vadeler uygulanabiliyor. Turizm sektörüne odaklandıklarını hatırlatan Şebnem Dönbekci, bu birikimi özellikle butik otel yatırımı planlayan müşterileriyle paylaştıklarını söylüyor. Banka bu alanda fizibilite, nakit akışı ve finansal danışmanlık hizmeti de sağlıyor. Kredinin yanı sıra POS, çek karnesi, nakit yönetimi ürünleri de bankanın sağladığı diğer ürün ve hizmetler arasında...

ENERJİ İÇİN AFD KREDİSİ
TEB (Türk Ekonomi Bankası), tıpkı KOBİ'lere olduğu gibi turizm sektöründeki işletmelere de sağladığı finansman kaynağını nasıl kullanması gerektiği konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Banka, geçen yıl nisan ayında, turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla bir “Turizm Sektörü Gelecek Stratejileri Konferansı” düzenlemişti. Bu tür çalışmalarla sektörün yarınlarına yön verecek stratejilerin belirlenmesi amaçlanıyor. TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, bu konferansta elde edilen sonuçları bir rapor altında toplayıp geçen ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a teslim ettiklerini söylüyor.
Turizm sektöründeki firmalara özel danışmanlık hizmeti veren TEB, ödeme ve tahsilat takibinden sektöre özel kredi işlemleri ve yatırım danışmanlığına kadar finansal ya da finansal olmayan her türlü desteği sağlıyor. Turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama tesisleri, tedarikçiler ve acenteler bankanın turizme yönelik tüm hizmetlerinden yararlanabiliyor. TEB, turizm sektöründeki işletmelere esnek planlı kredi geri ödemesi imkanı da tanıyor.
Tüm kredilerde işleyen süreci turizm kredilerinde de uygulayan banka, otellere kullandırılan kredilerde oda sayısı, yatak sayısı, doluluk oranı, firmanın otel içindeki ekstra gelirleri, yatırımın geri dönüş süresi, çalışılan acenteler, yıllık yaratabileceği gelir, ödeme gücü gibi birtakım farklı parametreleri de dikkate alıyor. Turgut Boz, turizm işletmelerinin belirli teknik kriterlerin sağlanması durumunda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına yönelik sunulan AFD kaynaklı kredilerden de yararlanabildiğini vurguluyor.

AKBANK
Turizm sektörüne yönelik kredilerin faizi oldukça geniş bir aralıkta dalgalanıyor. Bunun nedeni ise krediyi kullanacak kuruluşun bilançosu, bankaya verebileceği teminat gibi çok sayıda değişken.
Bankalar, turizm sektörüne halen işletme ve yatırım kredisi adı altında iki çeşit finansman sağlıyor. İşletme kredisinde yıllık faiz oranları yüzde 16 ile 22 arasında değişiyor. Bu krediler genelde kasım-şubat ayları arasında kullandırılıyor. Ödemeleri ise ekim ayından sonra başlıyor.
Bankalar turizm işletmelerine yatırım kredisi de sağlıyor. Burada ödemeli veya ödemesiz dönemli, ipotekli veya ipoteksiz, 1 veya 10 yıl vadeli gibi çok sayıda farklı çeşit bulunuyor. Bu yüzden eşit taksitli kredilerde aylık faiz oranları da yüzde 1.30 ile 2 arasında değişiyor. Bu oran farklılıkları işletmelerin bilançosunun büyüklüğü ve piyasadaki kredibilitesi gibi faktörlerden dolayı oluşuyor.
Bu arada, turizm sektöründe özellikle yatırım kredilerinin önemli bölümünün yabancı para cinsinden olduğu görülüyor. Burada vadeler 5 yıl ve üzerinde oluşuyor. Bankalar, 5 yıl ve üstü kredilerde faizleri yüzde 8 civarında uyguluyor. Halen turizm sektöründe büyük eksiklik olarak gösterilen hibe kredi uygulaması ise yok.
Akbank; otel, kafe, restoran, acente, mağaza gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren 300'ü aşkın işletmenin katıldığı bir araştırma gerçekleştirdi.

Bu araştırmadan çıkan bazı çarpıcı sonuçlar şöyle:
■ İşletmelerin yüzde 71'i 2011 yılının olumlu geçtiğini düşünüyor.
■ İşletmelerin yüzde 34'ü 2011 yılında yenileme ya da yatırım gerçekleştirdi.
■ Konaklama sektöründeki firmaların yüzde 53'ü cirolarını son iki yılda artırdı.
■ Firmaların yüzde 72'si önümüzdeki iki yılda cirolarının artacağını öngörüyor.
■ Firmaların yüzde 58’i 2012 yılı için tesislerinin büyüyeceğini düşünüyor.
■ Konaklama sektöründekilerin yüzde 67'si gelecek iki yılda tesislerinin doluluk oranının artacağını söylüyor.
■ Önümüzdeki 2 yılda hem turist sayısında hem de turizm gelirinde artış bekleniyor...

ESİN ÇETİNEL/Para