Diziler düğün turizmini canlandırdı, yabancılar evlilik için Türkiye’yi seçti!
Son yıllarda Ortadoğu ülkelerinde yaygınlaşan Türk dizileri, İstanbul’u düğün turizminin merkezi haline getirdi. Özellikle Hintli ve Arap zenginler tarafından tercih edilen İstanbul’da bu yıl 350 yabancı düğün planlanıyor. Bu düğünlerin 50 tanesi ise 3-5
SON yıllarda Türkiye’de sayıları hızla artan yabancı düğünler bu yaz rekor kıracak. Düğün turizmi Türk dizileriyle artarken, özellikle İstanbul Boğaz kıyısında yapılan çekimler Hintli ve Arap zenginlerin ilgisini çekiyor. Düğün organizasyonlarını daha önce Amerika, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde yapan yabancılar artık İstanbul’a geliyor. Hizmet sektörünün öne çıktığı Türkiye’de bu yıl 350 yabancı düğünün organize edilmesi planlanıyor. Bu düğünlerin en az 50 tanesi ise 3-5 milyon dolarlık organizasyonlar olacak.
Boğaz’da düğün keyfi
Türk dizilerinin düğün turizmini canlandırdığını söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: “Özellikle Hintli ve Arap zenginler Türkiye’de yüksek bütçelerle düğün organize ediyor. Her düğün için ortalama 300 yabancı misafir geliyor. Bu misafirlerin harcamaları da Türkiye’ye ciddi bir gelir sağlıyor. Konaklama, alışveriş, yeme-içme ve diğer giderleriyle yabancı düğün pastası ciddi oranda büyüyor. Bu çalışmalar sektörü büyütüyor. Yabancılar için en cazip düğün yerleri ise yalılar oluyor. Ayrıca Boğaz manzaralı oteller de ilgi görüyor.”
Tanıtımlar yapılıyor
Türkiye’nin bu alanda yabancı rakiplerinin önüne geçmeye başladığına dikkat çeken Başaran Ulusoy, şu bilgileri verdi: “Eskiden Amerika, İtalya ve Fransa gibi ülkeler yabancı zenginlerin düğün organizasyonları için tercih ettiği yerlerdi. Türk dizileri sektörü hareketlendirdi. İstanbul bu alanda dünyanın en önemli kentlerinden biri haline geldi.”
Düğün için öne çıkan şehirler
Las Vegas - ABD
İstanbul - Türkiye
Lizard Island - Avustralya
Cape Town-G.Afrika
Caba San Lucas - Meksika
Toskana - İtalya
Jaipur - Hindistan
Hawaii - Amerika
Castle Leslie - İrlanda
Türkiye’de sektörün büyüklüğü
Sektör Türkiye’de 20 işkolunu besliyor.
Her yıl ortalama 650 bin çift evleniyor.
Gelinlik için yılda 195 milyon dolar harcanıyor.
Her yıl düğün sayısı ortalama yüzde 15 artıyor.
Fotoğrafçılar düğün başına ortalama 3 bin TL alıyor.
Dünyada düğün sektörü
Dünyada en fazla düğün Las Vegas’ta düzenleniyor.
ABD’de her yıl yaklaşık 90 milyar dolarlık harcama yapılıyor.
Çin yılda 9 milyon düğüne ev sahipliği yapıyor.
Ortalama 1100 dolarlık nişan yüzükleri tercih ediliyor.
Yıllık 19 milyar dolarlık düğün hediyesi alınıyor.
Balayına 8 milyar dolar harcanıyor.
Ortalama balayı harcaması 3 bin 657 doları buluyor.
Hintli zenginler Türkiye’ye geliyor
TÜRKİYE’de A46 adlı organizasyon şirketiyle yabancılara da hizmet verdiklerini anlatan Selim Demir, “Şimdiye kadar sayısız özel güne ve projeye imza attık. Fark yaratan ve değer katan projeler gerçekleştirmenin peşindeyiz. Özellikle Ortadoğu ve Hindistan gibi ülkelerden gelen talep doğrultusunda İstanbul’da gerçekleştirilen düğün, nişan, kına gecesi, yıldönümü veya kurumsal kutlamalar öne çıkıyor” dedi.
Bakanlık ile ortak çalışıyor
YARATICI Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği (YEPUD) Kurucu Başkanı Meltem Tepeler, “Türkiye’de artık dünya çapında projelere imza atılıyor. Ancak düğün sektörünü turizmin bir kolu olarak görmekten vazgeçip, başlı başına bir endüstri olarak ele alma ve bu konuda ciddi çalışmalar yapmak gerekiyor. Bu konu için, 5 yıldır başkanlığını yürüttüğüm YEPUD olarak Bakanlık ile beraber çok ciddi çalışmalar yapmaya başlıyoruz.”
Las Vegas’tan sonra en çok düğün yapılan şehir İstanbul
HER yıl ortalama 650 bin çiftin evlendiği Türkiye’de, düğün pastası büyüyor. Pastacısından gelinlikçisine, davetiyecisinden organizasyon şirketlerine kadar yaklaşık 20 iş kolunu besleyen düğün organizasyonları artık endüstri haline geldi. Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği (YEPUD) Kurucu Başkanı Meltem Tepeler, İstanbul’un Las Vegas’dan sonra dünyada en çok düğün yapılan şehir olduğunu söyledi. Her yıl Türkiye’de 350’den fazla uluslararası düğünün gerçekleştiğini anlatan Tepeler, “Düğün endüstrisinin büyüklüğü dünyada 165 milyar dolara ulaştı” dedi.
Hürriyet