05 / 05 / 2024

Uludağ'a en çok Ruslar geliyor!

 Uludağ'a en çok Ruslar geliyor!

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Uludağ, kışın en fazla Ruslar tarafından tercih edilirken, yazın ise ağırlıkla Araplardan ilgi görüyor



Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Uludağ, kış aylarında en fazla Ruslar tarafından tercih edilirken, yaz aylarında ise en çok Araplardan ilgi görüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Osmanlı payitahtı Bursa, tarihi eserleri, kaplıcaları, kıyı ve kış turizmiyle önemli bir potansiyeli barındırıyor. Bu potansiyele rağmen turizmden hak ettiği payı bugüne kadar alamayan kent, son yıllardaki yoğun tanıtım çalışmaları sonucunda atağa kalktı. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bursa Valiliği'nin, yurt dışında yaptığı çalışmaların meyvesi alınmaya başlarken, halen yeterli görülmeyen turist sayısının artırılması için birçok proje yürütülüyor. Bursa'ya geçen yıl gelen ve konaklayan yabancı turist sayısı, önceki yıla göre yaklaşık yüzde artışla 145 bine çıkarken, hedeflenen 500 bin rakamının da oldukça gerisinde bulunuluyor.


 EN ÇOK RUSLAR GELİYOR 

Son yılların rakamlarına bakıldığında ilk sırayı her zaman Rus turistler alıyor. Kent merkezinde neredeyse hiç görülmeyen Ruslar, genellikle kış aylarında kayak için Uludağ'a geliyor. 2010'da 23 bin olan Rus turist sayısı, geçen yıl 26 bine çıktı. Bu ülkeyi 2011'de 17 bin kişiyle Suudi Arabistan izledi. Suudi Arabistanlı turist sayısı, 2010'a göre yüzde 70 arttı. Önceki yıllarda yok denecek kadar az olan Ürdünlü turist 6 bin 300, Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelenler ise 3 bin 800'e ulaştı. 


 ARAP TURİSTLER DAHA ÇOK HARCIYOR 

Arap turistler, genellikle serinliği ve yeşilliğine hayran kaldıkları Uludağ'ı ve sağlık amacıyla geldikleri kaplıcaları tercih etse de kent merkezinde yaptıkları alışverişlerle Bursa esnafının yüzünü güldürüyor. Bursa Valiliği'nin verilerine göre bir Arap turist, Avrupalı 6 turist kadar harcama yapıyor. Bursa'ya gelen yabancı turist sayısında ilk sıralarda bulunan Ruslar ise zamanların neredeyse tamamını Uludağ'da ''her şey dahil'' konseptiyle geçirdikleri ve alışveriş yapmadıkları için esnaf tarafından çok da cazip görülmüyor. 


ORTALAMA KONAKLAMA SÜRESİ DE ARTTI 

Bursa'ya geçen yıl gelen ve konaklayan yerli turist sayısı da 2010'a göre, 365 binden 390 bine yaklaşırken, günübirlik turlarla gelenler de eklendiğinde 2011'de 1 milyon rakamına ulaşıldığı tahmin ediliyor. Yerli ve yabancı turistlerin Bursa'da ortalama konakladıkları süre de 1,79'dan 1,81 güne çıktı. Otellerin ortalama doluluk oranları ise önceki yıla göre yüzde 41'den yüzde 43,73'e yükseldi. AA


Geri Dön