29 / 04 / 2024

Turizmciler Kuşadası'nda buluştu!

Turizmciler Kuşadası'nda buluştu!

Aydın Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısı Kuşadası'nda yapıldı. Turizmciler toplantıda en çok, yol çalışmaları ve turizm alanlarına giden yolların kötü olmasından dolayı duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.



Aydın Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısı Kuşadası'nda yapıldı. Turizmciler toplantıda en çok, yol çalışmaları ve turizm alanlarına giden yolların kötü olmasından dolayı duydukları rahatsızlıkları dile getirdi. Sezon öncesi devem eden yol yapımının turizmi olumsuz etkilediğini belirten turizmciler, biran önce yolların bitirilmesini istedi. 


Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi başkanlığında Aydın Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısı Kuşadası Pinebay Otelde gerçekleştirildi. Turizmcilere seslenen Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, turizm için birlikte çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Aydın turizmi hakkında kısa bilgi veren Müdürü Nuri Aktakka; turizm sezonunda, işletmelerin, turizm firmalarının, esnafın ve turizmcilerin kurallara uymalarını ve turizme zarar verecek her türlü olumsuzluklara karşı önlem almalarını istedi. Aydın il Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak diğer kurumlarla denetimler yaptıklarını da kaydeden Nuri Aktakka, kaçak seyahat acenteleri ve hanutçuluğun turizmi olumsuz etkilediğini ifade etti. 


Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Evrim Karakoz, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Kuşadası Seyahat Acenteleri Birliği Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, daire müdürleri ve turizmcilerin katıldığı toplantıda, 26 maddelik önlemlertektek incelenip görüşüldü. Sorunların karşılıklı olarak tartışıldığı ve konuşulduğu turizm koordinasyon kurulu toplantısı sonucunda, sezon öncesi alınması gerekli tedbirler ele alındı. 


TURİZM SEZONUNDA ŞU TEDBİRLER ALINACAK 

Yapılan toplantıda alınması gereken tedbirler, 26 madde halinde değerlendirildi. Toplantıda şu kararlar alındı; "Turiste hizmet veren tüm tesislerde görevlilerin yabancı dil bilen kişilerden seçilmesi, hizmetlerin iyi niyet ve nezaket kurallarına uygun, turistleri rahatsız etmeden, onlara yol gösterici ve güven sağlayacak şekilde yürütülmesi. Otogar, istasyon ve hava alanları gibi ulaşım noktalarına, şehir, merkezine ve turistik yörelere nasıl ulaşılabileceği fiyat, uzaklık gibi detaylarla konusunda bilgi panolarının hazırlanarak kolaylıkla görebilecek yerlere asılması, turistik yöreleri, belli ulaşım akslarını, deniz, hava ve kara terminallerini gösterir yönlendirme levhalarının yeterli ve uluslararası standartlara uygun olmasının sağlanması. 

Yerleşim yerlerinde ve şehirlerarası yol üzerindeki yeme içme, hediyelik eşya satış yerlerinde gezintiye veya alışverişe çıkmış turistlerin satıcılar (hanutçuluk) tarafından rahatsız edilmemeleri. Bunun için şehir merkezlerinde ve karayolları üzerindeki işletmelerin turisti rahatsız edecek tavır ve davranışlardan men edilmesi hanutçuluk yapan kişiler ve hanutçuluk yaptırdığı tespit edilen işletmeler hakkında, bilhassa içinde bulunduğumuz turizm sezonunda, uygulamaların sıklaştırılması ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi. 


Taksi şoförlerinin yolculardan fazla ücret alınmasının ve korsan taksiciliğin önlenmesi. 

Belediye denetiminde çalışan konaklama, yeme-içme ve eğlence tesislerinin fiyat, kalite, temizlik ve gürültü yönünden sürekli denetiminin sağlanması, müşteriye sunulan her ürünün fiyatının balık, et, sebze gibi mutlaka fiyat listesinde yer almasının sağlanması, bu yerlerdeki fiyat listelerinin yabancı dillerde de hazırlanması, işletmelerde çalışan personelin kılık, kıyafet ve görünümlerinin temiz, müşterilere karşı davranışlarının da olumlu olmasına itina gösterilmesi. Otogar, istasyon ve hava alanları, otobanlar, müze ve ören yerleri, akaryakıt istasyonları, umuma açık dinlenme tesisi, park ve bahçeler ile hayvanat bahçeleri, plaj, W.C. gibi yerlerin temizlik, tertip ve düzenine itina gösterilmesi, şehrin uygun yerlerine modern tuvaletler yapılması. 


Gıda ürünlerinin satıldığı ve muhafaza edildiği yerlerin temiz ve sağlık kurallarına uygun olması, satılan malların üzerinde ürünün fiyatını, üretim ve son kullanma tarihini gösteren etiketin bulundurulmasının sağlanması, yüksek ücretle mal satılmasının önlenmesi. 


Bakanlığımızdan ve Belediyelerden belgeli lokanta ve eğlence yerlerinin, çevreye rahatsız edici yüksek sesli müzik yayın yapmasının önlenmesi. Şehiriçi ve şehirlerarası ulaşım araçlarının, yoluculuk yapanlara en konforlu yolculuk hizmetini vermesi, fiyat tarifelerine uymalarının sağlanması, sürücülerin uzun süreli ve içkili araç kullanmaların önlenmesi, kıyafetlerinin temiz ve bakımlı olması, ayrıca ticari araçların üzerindeki reklam amaçlı yazı ve sembollerin, sürücü dikkatini dağıtarak kazalara sebebiyet verebileceği düşünülerek kaldırması. Trafik kontrollerinin arttırılması, hız sınırlarına uyulmasının sağlanması. Kış şartları nedeniyle bozulan şehir içi yolların, kaldırımların ve su, elektrik, telefon kanalizasyon v.b. gibi altyapı çalışmalarıyla ilgili bakım ve onarımların yoğun sezondan önce yapılması. 

Deniz ve çevre kirliliğinin önlenmesi için arıtma tesisi bulunan işletmelerin sistemlerini aralıksız çalıştırmalarının sağlanması. Çöplerin sokağa bırakılmasından, toplanması ve imhasına kadar temizlik ve çevre açısından gerekli önlemlerin alınması, korsan çöp ve kağıt toplayan kişilerle mücadele edilmesi, temizlik kampanyaları düzenlenmesi. Sahillerde ve plajlarda deniz bisikleti, jet ski vb. gibi spor amaçlı kullanılan deniz araçlarının yarattığı gürültü ve hayati tehlike arz eden kazalar ve sahil şeridini halkın kullanımını kısıtlayıcı uygulamaların kaldırılması ayrıca kamuya açık kullanıma imkan verecek düzenlemelerin sağlanması bakımından gerekli tedbirlerin alınması. 


Cadde ve sokaklarda başıboş gezen kedi ve köpeklerin koruma altına alınması. Korsan otoparkçılığın önlenmesi, işletmelerde kaçak içki tüketimi ve sağlıksız gıda tüketiminin önlenmesi ile can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması. İşletmelerde meydana gelebilecek kazaların en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve bu konuda gerek personelin ve gerekse turistlerin bilgilendirilmelerinin detaylı olarak yapılması. İşletmelerin atık yağlarının toplanması, mevzuata uygun bir şekilde imhası ve değerlendirilmesi, tüketicilerin, atık pilleri, evsel atıklardan ayrılabilir şekilde toplayarak ilgili kuruluşlara teslim etmeleri için yönlendirilmesi. ilgililerin 15 Mayıs- 15 Ekim tarihleri arasında uygulanan inşaat yasağı genelgesine uymaları konusunda gerekli önlemlerin alınması. işletmelerin çalışma sürelerine uymaları ve işletmelerin kimlik bildirme kanununa uygun hareket etmeleri konusunda uyarılmaları. Tesislerin çifte rezervasyon yapmamaları konusunda uyarılmaları. Engelsiz Turizmle ilgili olarak, gar, otogar, havaalanı gibi ulaşım noktaları ile mevcut yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal yapılarda verilen hizmetin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinin sağlanması hususunda gerekli önlemlerin alınması. Mavi bayraklı plajların arttırılması. Bakanlık İşletme Belgesi olmayan otellerin sahte yıldızlarla tanıtım yapmalarının engellenmesi, belediye belgeli tesislerin açılış kapanış saatlerinin belirlenmesi." 


"520 KURVAZİYER GEMİSİ BU YIL GELMESİ BEKLENİYOR"


 Kuşadası'nda turizm sezonunun 14 Mart iran tatili nevruzla başladığını ifade eden Kuşadası Seyahat Acenteleri Birliği Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek da; "O tatilden bu yana yavaş yavaş Kuşadası sezona ısınmaya başladı. Mayıs ayı itibariyle önemli pazar kaynaklarımızın operasyonları başlamış olacak. Tabi düşük sezon olarak tabir ettiğimiz sezon sakin geçiyor. Bu dönem içerisinde de bölge kendini alt yapı anlamında da hazırlıyor. Bir nebze, bir nevi biz kervanı yolda dizerek hareket etmeye başlamış olduk. Zannediyorum temmuz ayı başı itibariyle de en yüksek noktaya doluluk oranlarımız ulaşacak. Bölgemiz oldukça hareketli bir turizm sezonu yaşayacak umut ediyoruz. Tabi kurvaziyerler mart ayıyla birlikte seyrek aralıklarla da olsa başladı. Bugün limanımıza iki kurvaziyer yanıştı. Bu yıl 520'nin üzerinde kurvaziyer gemisi bekleniyor. Günübirlik girişlerde önemli bir sezon alacak diye umut ediyoruz" şeklinde konuştu. 


Aydın Ses Gazetesi


Geri Dön