17 / 06 / 2024

Turizmcinin 'ihracatçı' sevinci kısa sürdü

Turizmcinin 'ihracatçı' sevinci kısa sürdü

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek otellerin, ihracatçıların sahip olduğu KDV iadesi hakkından faydalanamayacağını açıklayınca, Egeli turizmciler hayal kırıklığı yaşadı



Hükümetin ihracatçının sahip olduğu avantajların turizmcilere de tanınması için yaptığı çalışmalar 'Maliye' engeline takıldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Egeli turizmcilere yaptığı açıklamada, turizm işletmelerinin ve otellerin ihracatçı statüsüne girse bile ihracatçıların sahip olduğu Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinden yararlanamayacağını söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 8 Ağustos'da Ege İhracatçı Birlikleri'nin Çeşme'de yaptığı "1 milyon dolar döviz getiren turizmci, ihracatçı sayılacak" ifadesiyle umutlu bir bekleyişe giren turizm sektörü, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklama ile hayal kırıklığına uğradı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel, "İhracatçının sahip olduğu KDV iadesi uygulanmasından yararlanamadıktan sonra ihracatçı kategorisine girmenin hiçbir anlamı yok" dedi.

Mevcut uygulamaya göre ihracatçılar, ihraç ettikleri her üründe farklı oranlarda uygulanan KDV kesintisini, daha sonra devletten geri alabiliyor. İhracatçılar, uzun bir süre nakit para iadesi olarak KDV iadesinden faydalandılar. Yapılan düzenleme ile son yıllarda SSK primi, vergi borcu gibi kamu borçlarıyla KDV iadesinin mahsuplaşması sistemi getirildi. Turizm sektörü de ihracatçı statüsü kazanarak, başta KDV iadesi olmak üzere çeşitli avantajlardan yararlanmayı planlıyordu.

Çeşme'deki ecremisil sorunu nedeniyle Ankara'ya yaptıkları ziyarette Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de görüştüklerini açıklayan ÇEŞTOB Başkanı Öncel, "Bakan Şimşek'e ihracatçı sayılmak için neden 1 milyon dolar döviz şartı getirildiğini, ihracatçı olmanın bize ne kazandıracağını sordum. Kendisi de 'Oteldeki restoranda turiste sattığınız 150 liralık yemeğin KDV'sini neden biz ödeyelim. Turizmciye KDV iadesi düşünmüyoruz' dedi. KDV iadesinden yararlanamadıktan sonra ihracatçı statüsüne kavuşmanın hiçbir anlamı, cazibesi yok. Sadece Eximbank kredilerinden, tanıtım desteğinden ve diğer kolaylıklardan yararlanmak bizi mutlu etmez" diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Mustafa Kaya da, İzmir'de 1 milyon dolarlık döviz getirisi şartını yerine getiren turizm işletmesi olmadığını belirterek, konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.
İhracatçı statüsü sayesinde farklı avantajların sunulduğunu dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "1 milyon dolar döviz kazandırma şartı için en az 200 yataklı otel olmak gerekiyor. Öte yandan yabancı turist konaklasa bile faturaları tur operatörlerine TL cinsinden kesiyoruz. Bu ortamda İzmir'de 1 milyon dolar döviz getiren bir otel bile bulmak mümkün olmaz. Avantajlardan şehir otelleri değil Akdeniz'deki turizme yönelik oteller kazançlı çıkar. Bu nedenle uygulamanın bir ayağı topal."

Rekabet gücümüz azalıyor
Turizm işletmelerinin rekabet gücünün artırılacağı yerde azaltıldığını savunan  İzmir  Ticaret Odası Meclis Üyesi Mustafa Kaya, otellerde bulunan restoranlarda KDV'nin yüzde 18 arttığını, daha önce uygulanan indirimli elektrik tarifesine de son verildiğini hatırlattı. Kaya, "Esas avantajlar şehir içi ve Anadolu'daki otellere tanınmalı. Yabancıya Türk lirası cinsinden kestiğimiz faturalar da döviz olarak sayılmalı. En çok döviz getiren ve istihdam sağlayan turizm sektörü, mutlaka yeni düzenlemelerle desteklenmeli" dedi.
Sinan DOĞAN/Yeni Asır


Geri Dön