28 / 11 / 2024

Turizmde yatırımcılar hostellere göz dikti!

 Turizmde yatırımcılar hostellere göz dikti!

Gençlerin talep gösterdiği konaklama tesisi türü olan hostellerden İstanbul’da 100 civarında olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda gençlerin seyahat rotalarına İstanbul’u da eklemeleri, hostel yatırımlarım tetiklemeye başladı.




Özellikle gençlerin talep gösterdiği konaklama tesisi türü olan hostellerden İstanbul’da 100 civarında olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda ‘Y Kuşağı’ olarak adlandırılan gençlerin seyahat rotalarına İstanbul’u da eklemeleri, hostel yatırımlarım tetiklemeye başladı. 2015’te 3-4 yabancı markanın Türkiye’ye gelmesi beklenirken, yerliler de yeni hostel yatırımları için yer arıyor.


Turizmde yatırımlar çeşitlenmeye devam ediyor. Son yıllarda özellikle üst segment markaların ilgi duyduğu İstanbul, şimdi de hostel markalarının merceğine girmeye başladı. Çünkü İstanbul, tıpkı Londra, Paris ve New York gibi, ‘Y Kuşağı’nın gezi haritasına girmeyi başardı. Son yıllarda İstanbul’da öğrenci nüfusunun artması, Erasmus programlan ile yabancı öğrencilerin sayısının yükselmesi, İstanbul’u seyahat haritasına alan Y Kuşağı’nın konaklama talebi, hostel zincirlerini İstanbul’a yönlendirdi.



Türkiye de özellikle İstanbul’da son dönemin en gözde turizm yatının alanları arasında artık hostelleri de saymak mümkün. Avrupa Yakası’nda Cihangir, Taksim ve Dolapdere, Anadolu Yakası’nda da Moda ve Bağdat Caddesi’ne yakın bölgeler, bu açıdan yatırım alanı olarak seçilmiş durumda. Elde resmi bir veri yok ama İstanbul’da 100 civarında hostelin bulunduğu tahmin ediliyor. Türk hostel markaları içinde Bunk ve Hush öne çıkıyor. Türkiye’yi ilgi alanlarına alan yabancı zincirler arasında ise Generator ve Meininger gibi devler var. Avrupa’nın en büyük hostel zinciri olan Alman A&O Hotel Hostel firması da Türkiye’de yatırım yapmak üzere yer arıyor.İngilizce’de konuk etme anlamına gelen hostel, dünyada hızlı gelişen bir konaklama türü. Londra, Berlin ve Paris gibi birçok gelişmiş şehirde hosteller faaliyet gösteriyor.



YURT MANTIĞINDA HİZMET

Hosteller daha çok gençlere hitap ediyor. Yurt mantığı ile çalışıyor. Odalarındaki yatak sayısı birden fazla, ortak kullanım alanları var. Kimi işletmelerde etüd mantığında kullanılan bölümler dahi bulunuyor. Daha çok üniversite öğrencilerine, uzun süreli seyahat eden gençlere, konser, eğlence, alışveriş için yolculuk yapan genç turistlere hitap ediyor. Şehir turlanna çıkan ancak konaklama için çok fazla harcama yapmak istemeyen aileler de hostellere rağbet gösteriyor. Hosteller, dört ya da altı kişilik odalardan oluşuyor ve gençler daha ucuza kalabiliyor. Kimi hostellerde oda-kahvaltı hizmeti verilirken, kimilerinde sadece oda hizmeti veriliyor. Gecelik fiyatları ise 10 ile 50 Euro arasında değişiyor.Ancak her ucuz otelin hostel olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Turizm Bakanlığı’nın tesis derecelendirmesinde yer alan hosteller, genel kullanımlı banyoları, tuvaletleri, sosyalleşmeye dönük mekanlarının çokluğu, banyo-lu-banyosuz oda çeşitliliği, yatakhane mantığındaki odalan ile 2-3 yıldızlı otellerden ayrışıyor. Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve işletmeciler Birliği (TU-ROB) Başkanı Timur Bayındır, hostellerin belediye sınıflandırmasında yer almadığını, İstanbul’daki 2-3 yıldızlı birçok tesisin de kolay pazarlama amacıyla kendilerini hostel olarak tanıtmayı tercih ettiklerini söylüyor.



YABANCILAR GELİYOR

Hostel yatırımları otellere göre daha az maliyetli. Oda başına yatırım maliyeti hostellerde 15-70 bin TL arasındayken, 4 yıldızlı otellerde 70-90 bin TL, 5 yıldızlı otellerde ise 100-300 bin TL arasında değişiyor.Başta Mandarin olmak üzere üst segment turizm zincirlerini Türkiye’ye getiren Servotel, aynı zamanda her türlü turizm yatınm-lanna dönük ihtisası ile tanınıyor. Servotel kurucu ortağı Ayla Heyfegil, İsviçreli, Avrupalı ve ABD’li hostel zincirlerinin Türkiye’ye gelmek üzere araştırmalar yaptıklannı söylüyor. Heyfegil, şu anda İstanbul’a yatırım yapmak üzere araştırmalar yürüten bu zincirlerin ikinci ayakta da Bodrum, Çeşme gibi Türkiye’nin eğlence konusunda öne çıkan bölgelerine yatırım yapmalannı beklediklerini vurguluyor.İstanbul’un, Londra, Paris ve New York gibi, Y Kuşağı’nın gezi haritasına girmesinin hostel markalarının Türkiye’ye ilgi duymasını sağladığına işaret eden Ayla Heyfegil, “İstanbul’daki sanat aktiviteleri, Kapalıçarşı, eğlence mekanları, bu kuşağın ilgisini çekiyor. Bu trendi gören hostel zincirleri de yatırım için İstanbul’u mercek altına aldılar. 2015 yılında 3-4 uluslararası hostel markası İstanbul’da 60-150 oda arasında hostel yatırımlarını faaliyete geçirecek” diyor.



YERLİLER DE YER ARIYOR

Kadıköy ve Moda’da iki hosteli olan Hush Hostel’in sahibi Kaan Özüt, İstanbul’da beş yıldan bu yana hostel hizmeti verdiklerini, yeni hostel yatırımı yapmak üzere yer arayışlarının da sürdüğünü söylüyor. Son yıllarda hostellere olan talebin giderek arttığına işaret eden Özüt, “Hostellerimize Y Kuşağı olarak tabir edilen gençlerden tutun da 60-70 yaşındaki gezginlere, çocuklu ailelere kadar yerli ve yabancı turistler geliyor” diyor. Hostellerin daha çok Sultanahmet’te yoğunlaştığına dikkat çeken Özüt, kendilerinin de Avrupa Yakası’nda bir hostel açabileceklerini vurguluyor.


Elmadağ’da nisan ayında 5 milyon TL’lik yatırımla Bunk Hostel’i açan Alp Hepkarabelli, Türkiye’de hostelcilik konusunda en iddialı yatırımlardan birini hayata geçirdiklerini söylüyor. Beyoğlu ve Elmadağ’daki iki hostelle-ri ile faaliyet gösterdiklerini belirten Hepkarabelli, “Bunk’u yerli bir hostel zinciri haline getirme hedefiyle yola çıktık. Önümüzdeki dönemde Kapadokya’da da bir hostel açmayı planlıyoruz” diyor.



Hostel alanında yatırım yapmak üzere çalışmalar yürüten yatırımcılardan biri de Cenk Tanık. Uzun yıllar ABD’de yaşadıktan sonra Türkiye’ye dönen Tanık, Dolapdere’de Junk Hostel markası ile hostel açmak üzere çalışmalar yürütüyor. Junk Hostel’e yaklaşık 1,5 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını ve bunun 80 yataklı bir hostel olacağını belirten Tanık, iki yıl içinde Taksim’de bir hostel daha açmayı hedeflediklerini de söylüyor.



Yerli hostel markalanndan Second Home Hostel ve Rapunzel 

Özellikle gençlerin talep gösterdiği konaklama tesisi türü olan hostellerden İstanbul’da 100 civarmda olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda ‘Y Kuşağı’ olarak adlandırılan gençlerin seyahat rotalarma İstanbul’u da eklemeleri, hostel yatırımlarım tetiklemeye başladı. 2015’te 3-4 yabancı markanın Türkiye’ye gelmesi beklenirken, yerliler de yeni hostel yatırımları için yer arıyor.


Turizmde yatırımlar çeşitlenmeye devam ediyor. Son yıllarda özellikle üst segment markaların ilgi duyduğu İstanbul, şimdi de hostel markalarının merceğine girmeye başladı. Çünkü İstanbul, tıpkı Londra, Paris ve New York gibi, ‘Y Kuşağı’nın gezi haritasına girmeyi başardı. Son yıllarda İstanbul’da öğrenci nüfusunun artması, Erasmus programlan ile yabancı öğrencilerin sayısının yükselmesi, İstanbul’u seyahat haritasına alan Y Kuşağı’nın konaklama talebi, hostel zincirlerini İstanbul’a yönlendirdi.


Hostel’in de zincir haline gelmek üzere yer arayış-lan içinde oldukları belirtiliyor.



GELECEĞE YATIRIM

TUROB Başkanı Timur Bayındır, son yıllarda İstanbul’da hostel sayısının artmaya başladığını, hostellerin turizm yatırımlarını çeşitlendirilmesi bakımından önem taşıdığını söylüyor. Bayındır, şöyle devam ediyor: “Dünyada son yıllarda gençler ülke ülke gezmeye başladılar. Bu gençler gezip her yeri keşfetmek istiyorlar. Şu anda paralan olmayan gençler ileride meslek sahibi olduklarında beğendikleri kentlere, ülkelere yeniden gelecekler. Bugün hostel tercih edenler gelecekte 5 yıldızlı otellerde konaklayabilirler. Bu nedenle bu turist profiline de hizmet vermek İstanbul’un tanıtımı bakımından büyük önem taşıyor.” Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, sosyal medyayı ve çevrelerini daha etkin kullanan gençlerin Türkiye hakkındaki olumlu görüşlerinin turizme olumlu yansıyacağına dikkat çekiyor. Ulusoy, “Türkiye’deki turizm yatırımcılarının gençlik turizminin önemini kavrayıp bu alanda yatırımlarına yön vermesi gerek. Dünyadaki gençlik trendlerini yakından izleyip buna göre tesisleri hayata geçiren yatırımcılarımız için yüksek oda fiyatı, Türk turizmi için de yüksek gelir olarak geri dönecektir” diyor.



Ekonomist 


Geri Dön