29 / 04 / 2024

Türk Akımı'nın başlangıç tarihi ertelendi!

Türk Akımı'nın başlangıç tarihi ertelendi!

Gazprom CEO'su Medvedev Türk Akımı projesinin başlangıç tarihinin erteleneceğini açıkladı. Medvedev, toplantıda Türk Akımı'nın ilk hattının 2016 yılı sonunda devreye girmesinin planlandığını ancak bu tarihin erteleneceğini söyledi.



Gazprom CEO'su Alexander Medvedev, bugün yapılan toplantıda Türk Akımı projesinin başlangıç tarihinin erteleneceğini açıkladı. Medvedev bugün yapılan toplantıda Türk Akımı'nın ilk hattının 2016 yılı sonunda devreye girmesinin planlanmış olduğunu ancak bu tarihin erteleneceğini söyledi.


"ÇIKMAZA GİRDİ"


 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin de geçen hafta projeyle ilgili olarak, "Rusya ile görüşmeler şu haliyle çıkmaza girdi. Ruslar, BOTAŞ ve Gazprom arasındaki fiyat indirim müzakerelerini Türk Akımı’nın bir ön şartı olarak ortaya koydular. Bizse bunu bir başlangıç noktası olarak düşünmüştük. Haziran ayındaki seçimlerden sonra da Türkiye’de hükümet kurulması konusunda bir ilerleme kaydedilemeyince bu noktada şu haliyle görüşmeler donduruldu. Taraflar masadan kalktı demiyorum, görüşmeler donduruldu” şeklinde konuşmuştu.


"İNDİRİM ÇIKMAZA SOKTU"


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in aynı zamanda Gazprom'un Türkiye'ye doğalgazda uygulayacağını ilan ettiği yüzde 6'lık indirimin tek taraflı bir beyan olduğunun altını çizdi.


Aytekin, fiyat müzakerelerinde Türkiye'nin talebinin daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:


"Bu noktada Rusya tarafıyla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin çıkmaz noktasını bu teşkil etti. Mayısta yapılan görüşmelerle yüzde 6'lık indirimi biz yüzde 10,25 seviyesine kadar çıkardık, fakat seçimden önce biz bu iki konuyu birbiriyle karıştırmadan, şartlı olmaksızın yürütmeye karar vermiştik ama Rusya tarafıyla ilgili görüşmeler şu haliyle bir çıkmaza girdi. Onlar, Gazprom ve BOTAŞ arasındaki fiyat indirimini "Türk Akımı"nın bir ön şartı olarak ortaya koydular fakat biz bunu bir başlangıç noktası olarak düşünmüştük. Hazirandaki seçimlerden sonra da Türkiye'de hükümet kurulması noktasında bir ilerleme kaydedilemeyince şu haliyle görüşmeler donduruldu. Taraflar masadan kalktı demiyorum ama bu düğümün çözülmesi için tarafların tekrar bir araya gelmesi gerekiyor."


Akşam


Geri Dön