Türk bankaları krizde hem sınıf atladı hem büyüdü!
Türk bankaları krizde hem sınıf atladı hem de büyümesini sürdürdü. Toplam aktifi 1.2 trilyon liraya ulaşan Türk bankalarının şube sayısı yılbaşından bu yana 435 adet yükseldi, çalışan sayısı da 3 bin 559 kişi artarak 200 bine dayandı
ABD'de bir çok banka iflasını, Avrupa'da ise kurtarılmayı beklerken Türkiye'de büyüme hız kesmeden devam ediyor. Türk bankacılık sektöründe aktiflerden şube ve çalışan sayısına kadar rekor rakamlar geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) açıkladığı 'Eylül ayı Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Raporu'na göre bankacılık sektörünün aktif toplamı 2011 yılının 9 aylık döneminde yüzde 20.6 oranında artarak 1 trilyon 214 milyar TL'ye yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.9 oranında büyüyen sektör ikinci çeyrekte yüzde 9.5, üçüncü çeyrekte ise yüzde 5.9 oranında büyüme sergiledi. Türk bankacılık sektöründe en dikkat çeken büyüme rakamları ise personel ve şube sayılarından geldi. 200 bin sınırına dayanan Türk bankacılık sektöründe çalışan sayısı 9 aylık dönemde 3 bin 559 kişi artarak 194 bin 739'a yükseldi. Özellikle Avrupa'da bankacılık sektöründe işten çıkarmaya yönelik haberlerin arttığı bir dönemde Türkiye'den gelen istihdam rakamları aynı paralelde şubelere de yansıdı. Geçen yılın sonuna doğru 10 bin şube sınırını aşan bankacılık sektörü ocak ayından bu yana 435 adetlik bir yükselme yaşadı ve 10 bin 501'e ulaştı.
KARI KUR ETKİLEDİ
BDDK'nın yayınladığı verilerde bankacılık sektörü toplam aktifleri içindeki payı 2010 yılsonuna göre 2.3 puan artarak yüzde 54.5'e yükselen toplam krediler, Eylül 2011 itibarıyla 661,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Takipteki alacaklar ise Eylül 2011 itibarıyla 18.4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Toplam kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 2.7 seviyesine geriledi. Sektörünün dönem net kârı, Eylül 2011 itibarıyla 14 milyar 620 milyon TL oldu. Kârlılıktaki azalmanın ana neden ise kur oldu. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk bankalarını yakından ilgilendiren bir rapor açıkladı. S&P'nin 86 ülkeyi listelediği Bankacılık Sektörü Ülke Riski Değerlerdirmesi (BICRA) sonucuna göre Türkiye'nin riski azaldı. Türk bankacılık sektöründeki olumlu havanın bir yansıması olan araştırmada S&P, daha önce Grup 6'da yer alan Türkiye'yi Grup 5'e alarak revize etti. S&P, BICRA endeksi ile bankacılık sistemindeki riskleri 1-10 arasındaki bir gruplamada değerlendiriyor. Grup 1'de İsviçre ve Kanada'nın yer aldığı endekste Almanya ve Fransa Grup 2'de, ABD ve İtalya Grup 3'te, İspanya Grup 4'te bulunuyor. Çin, Hindistan ve Polonya, Türkiye ile aynı grupta yer alırken, iflasın kenarına gelen Yunanistan, 3 birim düşerek Grup 7'den Grup 10'a yani en kötü risk kümesine demir attı.
Sabah