17 / 05 / 2024

Türk çelik çivi ihracatçılarına ABD kapılarının kapanma tehlikesi ortadan kalktı!

Türk çelik çivi ihracatçılarına ABD kapılarının kapanma tehlikesi ortadan kalktı!

ABD'deki yerli üreticiler bazı ülkelerin çelik çivi ürünlerine karşı antidamping ve telafi edici vergi soruşturması açılması için başvuruda bulunmuştu. Beklenen açıklama 11 Temmuz'da ABD Ticaret Bakanlığından geldi..



ABD'deki yerli üreticiler, 29 Mayıs'ta Hindistan, Güney Kore, Malezya, Umman, Çin, Tayvan. Vietnam ve Türkiye'den ithal edilen çelik çivi ürünlerine karşı antidamping ve telafi edici vergi soruşturması açılması için başvuruda bulunmuştu. ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret İdaresi (İTA) ise bu gerekçeyle damping ve sübvansiyonun mevcudiyetine yönelik incelemede bulunmak için 25 Haziran'da soruşturma başlattığını bildirmişti. Çelik İhracatçıları Birliği tarafından ülke savunması yapılan soruşturmaya ilişkin beklenen açıklama 11 Temmuz'da ABD Ticaret Bakanlığından geldi. Karara göre ön belirleme sonucunda Türkiye ve Hindistan'ın soruşturma kapsamı dışında tutulduğu bildirildi. Böylece Türk çelik çivi ihracatçılarına ABD kapılarının kapanma tehlikesi de bertaraf oldu. Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Öncelikle ABD Ticaret Bakanlığını, çivi ihracatımız için verdiği adil ve tarafsız karar için kutluyorum.


Bu sayede 'çelik çivi' ihracatımız ABD pazarına kesintisiz olarak devam edecektir. Bildiğiniz üzere ABD'li yerli üreticilerin şikâyetleri üzerine ülkemiz çelik ürünlerine yönelik açılan başka davalar da var. Örneğin OCTG borularına yönelik hem anti-damping hem de bir telafi edici vergi soruşturması yürütülmektedir" dedi. 


Ekonomist Kobi Girişimi


Geri Dön