09 / 01 / 2025

Türk Ceza Kanunu kaçak yapı!

Türk Ceza Kanunu kaçak yapı!

Ruhsatı olmayan ve ruhsatına aykırı olarak inşa edilen yapılar, kaçak yapı olarak nitelendiriliyor. Türk Ceza Kanunu kaçak yapı hükümlerine göre kaçak yapı sahiplerine bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veriliyor...



Türk Ceza Kanunu kaçak yapı!

Ruhsat alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar ruhsatsız yapı niteliğinde olup kaçak yapı olarak kabul ediliyor.


Kaçak yapı suçuna ilişkin cezalar, Türk Ceza Kanunu kapsamında yer alıyor. Türk Ceza Kanunu kaçak yapı hükümlerine göre, imar kirliliğine neden olan yapılar için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veriliyor.


İmar kirliliğine neden olma

MADDE 184. - 

(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.


(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tâbi yerlerde uygulanır.


(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar plânına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.



Kaçak yapı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön