27 / 04 / 2024

İmar kirliliğine neden olma

İmar kirliliğine neden olma

İmar kirliliği, yapıların ruhsatsız olarak ya da ruhsatı alınan yapılar da ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş olması anlamına geliyor. Peki, imar kirliliği suçunun unsurları nelerdir?

Kaçak yapı kanunu!

Kaçak yapı kanunu denen aslında Türk Ceza Kanunu kapsamında kaçak yapılara uygulanan cezalardır. Kanunun kaçak yapı hükümlerine göre, imar kirliliğine neden olan yapılar için bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veriliyor...

Türk Ceza Kanunu kaçak yapı!

Ruhsatı olmayan ve ruhsatına aykırı olarak inşa edilen yapılar, kaçak yapı olarak nitelendiriliyor. Türk Ceza Kanunu kaçak yapı hükümlerine göre kaçak yapı sahiplerine bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası veriliyor...

İnternetten ev ilanı verenler dikkat! Bir anda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz!

Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarındaki fahiş artış ve emlak platformlarında yer alan ilanlardaki bilgi kirliliğine karşı yeni tedbirler almak amacıyla çalışma başlattı. İşte konu ile ilgili detaylar...

Elektrikli araç satışı yüzde 157 arttı! Dünya devleri Türkiye'yi seçti...

Pandemiden sonra temiz havaya ne kadar ihtiyacımız olduğu bir kerede daha kanıtlandı. Çevre dostu olan elektrikli araçlar çevre kirliliğine de egzoz olmadığından gürültü kirliliğine de neden olmuyor. Türkiye'de de satışları yükselen araçların, meşhur markaları Türkiye odaklı bakışa sevk ettirdi. 

Sahibinin 5 yıla kadar hapsi istenmişti: Tiny House kararı mahkemeden döndü!

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'tiny house' (küçük ev) sebebiyle 'imar kirliliğine neden olma’ suçundan Z.Ç. hakkında 5 seneye kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenip, dava açılmıştı. Tiny House kararı mahkemeden döndü... İşte detaylar...

İnşaat maliyetlerindeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, İnşaat maliyet endeksi Kasım 2021 verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bucak, maliyetlerdeki artışın yeni konut üretimini olumsuz etkilediğini, arz-talep dengesizliğine neden olduğunu belirtti.

Nur Fettahoğlu'na imar kirliliği suçlaması!

Oyuncu Nur Fettahoğlu ve kardeşinin başı dedesinden kalma binalarıyla dertte. Fettahoğlu ve kardeşi yurt olarak kullanılan binayı imar affından yararlanarak tadilat ettirdi. Sonrasında ise kız kardeşler imar kirliliğine neden olmak suçundan ihbar edildi.

Bursa'da görüntü kirliliğine neden olan binalar ortadan kaldırılıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çekirge Teras Projesi ile kentin siluetini bozan yapıların yıkım işlemleri devam ediyor. 

Düzce Küçük Sanayi Sitesi ihalesi 4 Ekim'de!

Düzce'de ses ve görüntü kirliliğine neden olan Küçük Sanayi Sitesi şehir dışına taşınıyor. 266 dükkanın inşa edileceği sanayi sitesinin ihalesi 4 Ekim'de yapılacak. 

Kırıkkale Belediyesi, 11 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdi!

Kırıkkale Belediyesi, kent genelinde çevre halkı için tehlike arz eden ve görüntü kirliliğine neden olan yapıları ortadan kaldırıyor. Belediye ekipleri ilde, 11 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdi. 

Mardin'de eski yapılar yıkılıyor!

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, şehrin siluetini bozan ve görüntü kirliliğine neden olan betonarme yapıların yıkım çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 

Diyarbakır Sur'daki kaçak yapılar kaldırıyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, Sur İlçesindeki Millet Bahçesi’nde bulunan ve görüntü kirliliğine sebep olan kaçak yapıları kaldırdı.

Gürültücü komşuya karşı ne yapabilirsiniz?

Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay’ın kriterlerine göre apartmanda ‘huzur bozup uyku kaçıracak kadar çekilmez hal alan gürültü’ yasak. Gürültü kirliliğine giriyor, yaptırımı var. Peki gürültücü komşuya karşı ne yapabilirsiniz?

Konak Zeytinlik Mahallesi'nde yıkım başladı!

İzmir Konak'ta görüntü kirliliğine neden olan binaların yıkımına başlandı. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, yıkımı Zeytinlik Mahallesi 1163 Sokak’ta başlattı.

Çamlıca'da 40 yıllık TRT verici kulesi de sökülüyor!

Küçük Çamlıca TV-Radyo kulesinin devreye alınmasından sonra görüntü kirliliğine yol açan eski antenlerin sökümünde sona yaklaşıldı. 166 metre yüksekliğindeki TRT verici kulesinde de söküm çalışmalarına geçildi.

İmar kirliliğine neden olma Haberi

İmar kirliliğine neden olma

İmar kirliliği suçunun unsurları nelerdir?

İmar planına aykırı ya da ruhsatı alınmadan inşaa edilmiş yapılar imar kirliliğine neden oluyor.  İmar kirliliği, yapıların ruhsatsız olarak ya da ruhsatı alınan yapılar da ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş olması anlamına geliyor.


Yapıların imar kirliliği kapsamına girmemesi için imar planına uygun olarak ve yapı izninin alınmış olması gerekiyor. Yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile  yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişiler  bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. 


İmar kirliliği suçunun unsurları arasında yapı izni alınmamış yapılar ve imar planına uygun olarak inşa edilmemiş yapılar yer alıyor. Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına...