18 / 05 / 2024

Türk çiftçisinin gözbebeği! Toprağın bereketli çocuğu, verimiyle gözleri kamaştırdı! Yeni hedef ilginç

Türk çiftçisinin gözbebeği! Toprağın bereketli çocuğu, verimiyle gözleri kamaştırdı! Yeni hedef ilginç

Türkiye'de yetişen çok sayıda ürün var. Ancak Türkiye bu ürünlerden bazılarında dünyada liderlik ediyor. İşte o ürünlerden biri de kiraz. Üreticisini her daim sevindiren kiraz yine yanıltmadı. Kirazda şimdi uzak doğuya ihracat hedefleniyor.



Kiraz yetiştiriciliğinde önemli yol kateden üreticiler, bu üründe daha fazla gelir getiren kaliteli çeşitlere yöneldi. Kiraz ihracatı yapan firma sayısının arttığı Türkiye'de, soğuk hava ve paketleme tesislerinin durumu da geçmiş yıllara göre iyileştirildi.

Dünyadaki kiraz talebinin karşılanmasında önemli yere sahip olan ve 50 dolayında kiraz türünün yetiştiriciliği yapılan ülkede, "Türk kirazı" olarak da bilinen "0900 Ziraat" öne çıkıyor. Davraz kirazı, Apolyont (Napolyon), Early Burlat, Turfanda, Starks Gold, Bing, Lambert, Van, Stella, Biggareau Gaucher, Gılli ve Merton Late, Sweet Heart, Celeste, Kordia, Regina, Sunburst, Summit de yaygın olan çeşitler arasında yer alıyor.

İri meyveli, parlak koyu renkli, meyve eti sert ve tatlı olan çeşitlerinin daha çok talep gördüğü kiraz, taze tüketilmesinin yanı sıra hoşaf, reçel ve konserve olarak de tercih ediliyor.

Türkiye'de en fazla kiraz üretiminin yapıldığı İzmir'de, 2021 üretim sezonunda 19 ilçede 119 bin 389 dekar alanda 87 bin 667 ton kiraz üretimi gerçekleşti. Üretim alanı ve miktarında öne çıkan ilçe ise 88 bin dekarı aşan alanda 56,2 bin ton üretimin yapıldığı Kemalpaşa oldu.

Kirazın yoğun yetiştirildiği iller arasında Bursa, Konya, Afyonkarahisar, Isparta, Manisa ve Amasya bulunuyor.


Geri Dön