29 / 04 / 2024

Çiftçinin gözü kulağı açıklanacak o rakamda

Çiftçinin gözü kulağı açıklanacak o rakamda

Pamuk çiftçisinin gözü bu ay açıklanması beklenen destekleme priminde. Peki, pamukta destekleme primi ne kadar olacak? Pamuk destekleme primi ne zaman ödenecek? Pamuk çiftçisi ve tüccarı ne istiyor?



Ülke genelinde üretim alanlarının genişlemesi ile kütlü pamuk üretiminin en az 2,5 milyon ton, lif pamuk üretiminin ise 1 milyon tonu aşması bekleniyor. 2021’de kiloda 1 lira 10 kuruş olarak ödenen destekleme priminin önümüzdeki günlerde açıklanacak. Çiftçi destekleme priminin TL'deki değer kaybı nedeniyle pamuk satışından hemen sonra yapılmasını istiyor.

Pamuk üretiminin bu yıl artış göstermesinin nedeninin 2021 yılında kilo başına 9-10 lira olan fiyatın 27-28 liraya kadar yükselmesi olduğunu belirten Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, daha sonra pamuk fiyatının tekstildeki daralma ile birlikte 20-21 liraya gerilediğini söyledi. Dünya Gazetesi'nin Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'a konuyla ilgili bilgi aktaran Balçık, "Yeni sezonun da en az bu seviyelerde açılması bekleniyor. Tekstildeki durgunluğun atlatılması ile birlikte tekrar yukarı yönlü bir fiyat artışı olabilir" dedi.

Fiyat yükselince ekim alanları arttı

Türkiye'nin dünyanın en büyük 7 üreticisi arasında yer aldığına işaret eden Balçık, bu yıl lif pamuk üretimini 1 milyon tonun üzerine çıkmasının beklendiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi ise bu yıl yüzde 11 artışla 2 milyon 500 bin tona yükselecek. Geçen yıl aratan rakamlar nedeniyle ekim alanı genişleyen pamuk üretiminin daha da yüksek seviyelerde gerçekleşebileceğini kaydeden Balçık, geçen yıl 420 bin hektarlık alanda yapılan pamuk ekiminin bu yıl 550 bin hektara ulaştığını söyledi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön