28 / 04 / 2024

Türk çiftin NASA projesi: 3 katlı yaşam alanı!

Türk çiftin NASA projesi: 3 katlı yaşam alanı!

ABD’deki Türk girişimciler Fatih ve Eren Özmen çifti, 2028 yılında emekliye ayrılması beklenen Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yerini dolduracak ticari bir uzay istasyonu kuracaklarını açıkladı. Tasarladıkları uzay istasyonu, yörüngede kendiliğinden şişecek ve 3 katlı yaşam alanları sunulacak.



ABD’deki Türk girişimciler Fatih ve Eren Özmen çiftinin kurduğu, merkezi Nevada eyaletindeki Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi uzay çalışmalarını, gerçekleştirdiği basın toplantısında duyurdu. Hürriyet'te yer alan habere göre; 7 yıl içinde şişirilebilir bölümlerden oluşan, insan yaşam alanlarına sahip bir ticari uzay istasyonu kurmayı planladıklarını açıklayan Sierra Nevada’nın Başkan Yardımcısı Janet Kavandi, uzay istasyonunun uyku alanları, laboratuvar ve yiyecek yetiştirmek için uzay tarımı ekipmanı olan üç katlı bir bina boyutunda olacağından bahsetti. Uzay tabanlı araştırma veya üretim yapan şirketlere, uzay turistlerine hatta film yapımcılarına da hitap edecek olan yeni uzay istasyonu inşa etmenin maliyetini ise henüz açıklamadı. Planları tanıtılan yeni uzay istasyonunun yaşam habitatı, geleneksel bir roket ile fırlatılan ve yörüngede şişen, 8 metre genişliğinde, üç katlı özel sentetik bir kumaştan meydana geliyor.

 Türk çiftin NASA projesi: 3 katlı yaşam alanı!

UZAYDA SEBZE YETİŞECEK

Yeni istasyonda bulunan bir diğer bölüm olan ‘uzay bahçesi’ sistemi de habitat içinde taze sebzelerin yetiştirilmesine imkan sunulacak. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu giderek yaşlandığı için, alçak Dünya yörüngesinde yeni özgür uçan habitatlar inşa etmek için SNC, Space X ve Boeing ile geçtiğimiz hafta anlaşmada bulunmuştu.

 Türk çiftin NASA projesi: 3 katlı yaşam alanı!

UZAY UÇAĞI PROJESİ

Şirketin tasarladığı Dream Chaser adlı ‘uzay uçağı’yla, 2022 yılından itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu’na yedi defa kargo taşımak için NASA ile sözleşmesi mevcut. SNC Yönetim Kurulu Başkanı ve sahibi Eren Özmen, uzay uçağı olmadan bir uzay yolculuğu endüstrisi olamayacağını kaydediyor.

Uzay oteli geliyor: 2027'de açılacak!

Rusya ve Çin, Ay'da ortak bir uzay istasyonu inşa etmeyi planlıyor!


Geri Dön