25 / 11 / 2024

Türk çimento sektörü iç pazarda hareketli bir dönem yaşıyor!

Türk çimento sektörü iç pazarda hareketli bir dönem yaşıyor!

Nuh Grubu’nun ortağı Rahmi Çuhacı,Türk çimento sektörünün iç pazarda özellikle 3’üncü havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi büyük projeler ve konut inşaatları nedeniyle hareketli bir dönem yaşadığını belirtti.




Türk çimento sektörü iç pazarda özellikle 3’üncü havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi büyük projeler ve konut inşaatları nedeniyle hareketli bir dönem yaşıyor. İhracatta ise Irak, Suriye, Rusya gibi daralan pazarların yerine Filistin, Yemen, ABD, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Moritanya gibi pazarlarla aşmaya çalışıyor. 

 

Nuh Çimento ile sektörde 50’nci yılını kutlayan Nuh Grubu’nun ortağı Rahmi Çuhacı ile çimento pazarını, fırsatları ve riskleri konuştuk. Türkiye’nin 100 milyon tonun üzerindeki çimento kapasitesiyle dünyanın en büyük 5’inci çimento üreticisi olduğunu anlatan Çuhacı, bu kadar yüksek bir kapasitenin iç pazara fazla geldiğini, bu yüzden ihracatın şart olduğunu vurguladı. 

 
Yeniden inşa edilecek

 

Çevre ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler ve dünya genelindeki sıkıntıların ihracat kanallarını daralttığını kaydeden Çuhacı, “Türkiye’de kurulu kapasite 100 milyon ton. Ama Türkiye’de kapasitenin 70 bin tonu kullanılabiliyor. Çoğu fabrika tüm kapasitesini kullanmıyor. Çünkü alabilecek piyasa yok. Doğu’daki fabrikalar birkaç yıl öncesine kadar üretime yetişemiyordu şimdi Irak ve Suriye pazarlarındaki sıkıntılar yüzünden kapasite kullanımı yüzde 20’lere düştü” dedi.

 

Daralan pazarların yerini Filistin, Yemen, ABD, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Moritanya gibi ülkelerin aldığını anlatan Çuhacı, şöyle devam etti: “ABD bu yıl Türkiye’den 1 milyon ton çimento alacak. Önümüzdeki yıl bu rakam 5-6 milyon tonu bulur ve bu da ihracat anlamında önemli bir etki yaratır. Yemen önemli pazar oldu. Türkiye’de tüm firmalardan mal alıyorlar. Ocak-Mart döneminde aldıkları çimento 300 bin ton. Suriye’de ciddi bir düşüş olsa da hala iyi bir pazar. Libya keza... İsrail büyüyen bir pazar” dedi.

 

Uçakla ilgisi yok

 

 Rusya’da da ciddi bir düşüş olduğunu ama bunun uçak kriziyle ilgisi bulunmadığını kaydeden Çuhacı, şöyle devam etti: “Rusya’da petrol ve rublenin değer kaybı yüzünden inşaat sektörü durduğu için ihracatımız 600 bin tonlardan 150 bin tonlara indi. Cumhurbaşkanımızın Fildişi seyahati iyi sonuç verdi. 20 bin tonlarda olan ihracat 300 bin tonlara geldi. Sonuçta bölgemizde sıkıntı olabilir ama bu coğrafyalar yenilenecek. Savaş ortamının izi silinecek ve altyapı, üstyapı gibi onca iş en baştan yapılacak. Bunun için de en şanslı ülke Türkiye.”

 

2016 iyi başladı

 

2016 yılının iyi geçeceğine inandıklarını belirten Rahmi Çuhacı, ilk 3 aylık ihracat rakamlarının bunu teyid ettiğini anlattı. Çuhacı, “Yıllık ihracatımız 10 milyon ton civarında. 2009’da 20 milyon ton ile rekor kırmıştık. 2015’in aynı dönemiyle karşılaştırıldığında bu yılın ilk 3 ayında ihracatta yüzde 25 artış var. Bu artışın sürekliliği olursa ihracat 13-14 milyon tona ulaşabilir” dedi.

 

Türk çimento sektörü iç pazarda hareketli bir dönem yaşıyor!

 

İran pazarlarımızı kapabilir

 

Son dönemde başta çimento olmak üzere bazı inşaat malzemelerinde, Mısır ve Irak gibi yakın pazarlarda İran lehine kayıplar yaşandığını belirten Rahmi Çuhacı, “Ambargonun tümüyle kaldırılmasıyla İran, ihracat yaptığımız inşaat ve inşaat malzemeleri gibi geleneksel pazarlarda Türkiye için önemli rakip olarak dış ticaret dengemizde kayıplar yaratabilir” uyarısında bulundu. İran’ın kapasitesinin de 100 milyon ton olduğunu hatırlatan Çuhacı, şöyle devam etti: “Ambargo tümüyle kalkarsa bize ciddi rakip olacak. Maliyetleri bizden çok daha düşük olduğu için fiyat kırabilir ve Türkiye’nin ihracat yaptığı tüm ülkelere mal satabilir. Buna Irak, Yemen, Suriye de dahil. İç piyasaya ilişkin bir endişemiz yok ama ihracatta bizi en çok korkutan ülke İran” diye konuştu.


Vatan


Geri Dön