22 / 12 / 2024

Türk çimento sektörü mega projelerin etkisiyle hareketlendi!

Türk çimento sektörü mega projelerin etkisiyle hareketlendi!

Nuh Grubu'nun ortağı Rahmi Çuhacı, Türk çimento sektörünün 3. Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü gibi büyük kamu projeleri ile konut inşaatlarının etkisiyle hareketli bir dönem yaşadığını kaydetti.



50. yılını kutlayan Nuh Çimento, yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile ihracatta ABD, Rusya, Afrika ülkelerinde öne çıkıyor. Bu özelliği ile sektöründe fark yaratan şirket, Türkiye’de birçok firma ABD’ye ihracat yapamazken bu ülkeye ihracatın kapılarını aralamış durumda.


Türk çimento sektörü iç pazarda özellikle 3. Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü ve Osman Gazi Köprüsü gibi büyük kamu projeleri ile konut inşaatlarının etkisiyle çok hareketli bir dönem yaşıyor. İhracatta, geçmişte Irak, Suriye, Rusya gibi pazarlar öne çıkarken günümüzde daralan bu pazarların yerini Filistin, Yemen, ABD, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Moritanya gibi alternatif pazarlar almış durumda. Bu yıl sektördeki 50. yılını kutlayan Nuh Çimento, yaptığı Ar-Ge çalışmaları ile öne çıkıyor. Şirket bu özelliği ile ihracatta ABD, Rusya, Afrika ülkelerinde söz sahibi. Sektöründe fark yaratan şirket, Türkiye'de bir çok firma ABD'ye ihracat yapamazken bu ülkeye ihracatın kapılarını aralamış durumda.


50. yılını kutluyor

Nuh Çimento ile sektörde 50'nci yılını kutlayan Nuh Grubu'nun ortağı Rahmi Çuhacı ile çimento sektörünü, pazardaki fırsatları ve pazarın risklerini konuştuk. Türkiye'nin 100 milyon tonun üzerindeki çimento kapasitesiyle dünyanın en büyük 5'inci çimento üreticisi olduğunu anlatan Çuhacı, bu kadar yüksek bir kapasitenin iç pazara fazla geldiğini, bu yüzden sektörün geleceği için ihracatın şart olduğunu vurguladı. Çevre ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler ve dünya genelindeki sıkıntıların ihracat kanallarını daralttığını belirten Çuhacı, Türkiye'de kurulu kapasitenin 100 milyon ton olduğunu ancak Türkiye'de kapasitenin 70 bin tonunun kullanılabildiğini vurguladı. Çoğu fabrikanın üretimi alabilecek bir piyasa olmaması nedeniyle tüm kapasitesini kullanamadığına işaret eden Çuhacı, "Doğu'daki fabrikalar birkaç yıl öncesine kadar üretime yetişemiyordu şimdi Irak ve Suriye pazarlarındaki sıkıntılar yüzünden kapasite kullanımı yüzde 20'lere düştü" dedi. Yeni pazarlar Daralan pazarların yerini Filistin, Yemen, ABD, Dominik Cumhuriyeti, Gana ve Moritanya gibi ülkelerin aldığını söyleyen Çuhacı, şöyle devam etti: "ABD bu yıl Türkiye'den 1 milyon ton çimento alacak. Önümüzdeki yıl bu rakam 5-6 milyon tonu bulur ve bu da ihracat anlamında önemli bir etki yaratır. Yemen önemli pazar oldu. Türkiye'de tüm firmalardan mal alıyorlar. Ocak-Mart döneminde aldıkları çimento 300 bin ton. Suriye'de ciddi bir düşüş olsa da hala iyi bir pazar. Libya keza... İsrail büyüyen bir pazar." 2016 yılının iyi geçeceğine inandıklarını belirten Rahmi Çuhacı, ilk 3 aylık ihracat rakamlarının bunu teyit ettiğini anlattı.


İhracatta İran endişesi

İran'ın çimento üretim kapasitesinin de 100 milyon ton olduğunu hatırlatan Çuhacı, "Ambargo tümüyle kalkarsa bize ciddi rakip olacak. Maliyetleri bizden çok daha düşük olduğu için fiyat kırabilir ve Türkiye'nin ihracat yaptığı tüm ülkelere mal satabilir. Buna Irak, Yemen, Suriye de dahil" dedi. Çuhacı, iç piyasaya ilişkin bir endişeleri olmadığını ama ihracatta onları en çok korkutan ülkenin İran olduğunu da vurguladı.


En ciddi rakip

Başta çimento olmak üzere son dönemde bazı inşaat malzemelerinde, Mısır ve Irak gibi yakın pazarlarda İran'ın lehine kayıplar yaşandığını belirten Rahmi Çuhacı, ambargonun tümüyle kaldırılmasıyla İran, ihracat yaptığımız inşaat ve inşaat malzemeleri gibi geleneksel pazarlarda Türkiye için önemli rakip olarak dış ticaret dengemizde kayıplar yaratabileceği uyarısında bulundu.


Sabah


Geri Dön