22 / 11 / 2024
fuzul

Türk ev tekstili sektörü dünya ikinciliği yolunda!

Türk ev tekstili sektörü dünya ikinciliği yolunda!

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), sektörün ihracat hızını kesmemek için rotasını yeni pazarlara çevirdiğini açıkladı. Türkiye Ev Tekstili sektörünün dünya sıralamasında dördüncü sırada.




Dış pazar hacmi 5,5 milyar Dolara dayanan sektörün öncü kuruluşu, cari açığı kapamaya yönelik yaptığı çalışmalarla Ekonomi Dönüşüm Projesi’ne önemli oranda katkı sağlamayı hedeflerken, bu amaçla bölgesel krizleri göz ardı etmeyerek üyeleri için farklı ihracat rotaları belirliyor.


Türk ev tekstili sektörünün yüzde 98’ini tek çatı altında toplayan ve 13 milyar Dolarlık üretim gücünü temsil eden Türkiye Ev tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD), sektörün bavul ticareti ile birlikte 5,5 milyar Dolar civarına ulaşan ihracat rakamını 2015’te istikrarlı olarak yukarılara taşımak için tedbiri elden bırakmıyor. TETSİAD Türkiye ekonomisi için tehdit oluşturan cari açık sorununa da çatısı altındaki markalarla katkı sağlamayı amaçlarken, ihracatta hız kesmemek için yeni yol haritasını, katma değeri yüksek ürünlerle öne çıkmak ve bölgesel krizlerin büyümesi karşısında ihracatı AB ülkelerinden yeni pazarlara çevirmek şeklinde belirliyor. 


Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik deliğin gittikçe büyüdüğünü söyleyen TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, bu ülkelerle ticaret yapmanın Türk ev tekstili firmalarını olumsuz etkileme ihtimaline karşı sektörün Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri gibi yeni pazarlara yönelmesinin gerekliliğine dikkat çekiyor. Yaşar Küçükçalık, bunların yanı sıra komşu ülkelerde yaşanan siyasi belirsizliklerin de sektör bileşenlerine olumsuz etkilerini azaltmak için yeni pazarlara açılmanın öneminin altını çiziyor.  


Dış pazarın genişlemesi amacıyla tespit edilen yeni hedef ülkeler arasında Japonya, Çin, Meksika, Şili, Brezilya, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Kenya, Tanzanya, Etiyopya, Nijerya, Gana,  Angola,  Güney Afrika yer alıyor. 


İhracatının yaklaşık yüzde 50’sini Avrupa’ya yapan ve her yıl yüzde 12-13 ihracat artışı sağlayan Türk ev tekstilinin bu yıl yüzde 4’lük bir oranla yetinmek durumunda kaldığını ekleyen Yaşar Küçükçalık, bu kayıpta Avrupa’nın yanı sıra Rusya, Suriye, Irak ve İran'da yaşanan ekonomik sorunların da etkisine dikkat çekiyor. İhracat artışındaki yavaşlamanın 2015 yılında pozitif yönde ivme kazanmasının yolunun, yeni pazarlara açılmaktan geçtiğini belirten Yaşar Küçükçalık, özellikle Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika pazarlarının bu sorunları aşmada en önemli bölgeler olduğunu belirtiyor. TETSİAD Başkanı Küçükçalık, “Söz konusu pazarlara daha çok girebilmek ve pazardaki payımızı artırmak amacıyla, hedef ülkelerde etkin tanıtım yapılacağını ve ikili görüşmelerle de önümüzün açılması için çalışma yapılacağını“ vurguluyor. 


Türkiye Ev Tekstili sektörünün dünya sıralamasında dördüncü sırada olduğunu hatırlatan Yaşar Küçükçalık, sözlerini “Tüm bu yeni rotalar ile ikincilik hedefinin peşinden sapmadan devam ediyoruz” şeklinde tamamlıyor.




Geri Dön