22 / 12 / 2024

Türk ev tekstili ürünlerine İran'dan yoğun ilgi!

Türk ev tekstili ürünlerine İran'dan yoğun ilgi!

Ambargonun kalkması ardından bütün gözler İran’a çevrildi. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Türk ev tekstili ürünlerinin; İran pazarında iyi bilinen, marka adı ile aranılan bir konuma sahip olduğunu ifade ediyor.



Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD), İran’daki ambargonun kalkması ardından yaşanan olumlu gelişmeleri ve Türk ev tekstili sektörü açısında önemini dile getiriyor. İran pazarında aranılan olmayı başaran Türk Ev Tekstili 2014 yılında ülkeye 93.3 milyon Dolar ihracat yaptı. 


İran ambargosu sonrasında yaşanan gelişmeleri ve Türk ev tekstilinin bu ülkedeki durumunu değerlendiren TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık şu şekilde konuştu; “İran pazarı Türk Ev Tekstili Sektörü için çok iyi bilinen, uzun bir süredir ticari geçmişimiz olan, çok üzün süredir iç içe olduğumuz bir pazar. İki ülke arasında kendine has, yılların birikimine dayalı bir ticari gelenek söz konusu. Türk ev tekstili ürünleri, İran pazarında firma ve marka düzeyinde iyi bilinen, marka adı ile aranılan bir konuma sahip. Dolayısıyla İran pazarı, bizler için bugüne kadar olduğu gibi, gelecekte de önemli bir potansiyel vadediyor. 2014 Yılı rakamlarına bakıldığında İran’a gerçekleştirdiğimiz ihracatın 87.6 milyon dolar seviyelerinde olduğu görülüyor. Bu rakam oransal olarak 2013 yılı ile kıyaslandığında yüzde 40 gibi önemli bir artış göstermiş bulunuyor. Ama 2015 Yılında ihracatımız yine artmış ve 93.3 milyon dolara ulaşmıştır. İran’la yaptığımız ticaretimizin yapısı gereği, bu rakamdan çok daha fazla miktarda bir miktarın bavul ticareti olarak gerçekleştirildiğini göz ardı etmemek gerekiyor ”


Ambargonun kalkmasıyla ticarette yükseliş yaşanacak

Türkiye’nin ev tekstili ihracatında, rakamsal olarak 8. ülke konumunda yer alan İran’ın toplam ihracat içindeki payı da giderek artıyor. Türk ev tekstili sektörü için çok büyük önem arz eden bu ticaretin, ambargoların da ortadan kalkması neticesi ile büyüyerek devam etmesi bekleniyor.


İki ülke arasındaki ticaret kurumsal bir yapıya sahip olacak

İran'da ambargoların kalkmasıyla oluşacak refah artışının alım gücüne yansıyacağını, ödeme sistemlerinin, banka kartlarının kolay kullanılabilir olacağı, tahsilatta alternatif yöntemler arama zorunluluğunun ortadan kalkacağı, dolayısıyla tahsilat maliyetlerinin ucuzlayacağı tahmin ediliyor.  


Geri Dön