Türk ihracatçılar Afrika pazarından daha fazla pay almak istiyor!
Güneydoğu Anadolu'daki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri üreticileri, her geçen gün ihracatı artan Afrika pazarından daha fazla pay almak istiyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Celal Kadooğlu, “Afrika'ya gidebilecek çok ürünümüz var” dedi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Gaziantep’teki basın mensuplarıyla bir araya gelerek, sektörün ihracat ve pazarlardaki gelişmelerini değerlendirdi.
Kadooğlu, sektörlerinin yeni pazarlarda var olması ve yer aldıkları pazarlarda daha fazla pay alması için çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Türkiye'nin geçmişte Afrika'ya yaptığı yardım nedeniyle Afrika ülkelerinin Türkiye ve ürünlerine karşı büyük sempati duyduğunu belirten Kadooğlu, "Bunu fırsata çevirmek amacıyla çalışma yapıldı. Hemen heyet oluşturuldu. Bu heyet, Somali, Etiyopya ve Cibuti'ye gönderildi” şeklinde konuştu.
Kadooğlu, heyetin bir hafta süresince ilgili ülkelerde esnaf, bürokrat ve en iyi ithalatçılarla görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.
Raporlarda Afrika pazarında ağırlık verilmesi gerektiğini anlamasının ardından çalışmalara başladıklarını söyleyen Kadooğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Afrika'ya gidebilecek pek çok ürünümüz bulunuyor. Cibuti, Somali ve Etiyopya'dan 42 ithalatçı firma Gaziantep'e getirildi. O gün burada yaklaşık 2 milyon dolar değerinde sipariş aldık. Diyarbakır'dan, Şanlıurfa'dan ve aynı zamanda Malatya'dan ihracatçılar geldi ve numunelerini getirerek ikili görüşmelere katıldı. Bu beni gururlandırdı. Makarna, ayçiçeği yağı ve un sektörü Cibuti, Somali ve Etiyopya'ya gidecek ürünlerimiz arasında yer alıyor. Bu 3 sektörde Gaziantep bulunuyor. Biz daha önceden Afrika'da az olsak da vardık. Gördüğümüz orada büyük potansiyel var. Ayrıca, Türkiye’ye karşı güzel bir ilişki var."
“TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAMIZ ŞART”
Öte yandan, tarım konusunda dışa bağımlılığın azaltılması kapsamında çalışmaların artırılması gerektiğine vurgu yapan Kadooğlu, “Dünyanın gündeminde tarım politikaları önemli bir yer kaplıyor. Türkiye olarak bizim de hiç zaman kaybetmeden tarım politikalarımızı doğru bir şekilde kurmamız lazım.
Örneğin ayçiçeği yağında yüzde 55 dışa bağlıyız. Buğdayda 2023 hariç son senelerde ithalat ile üretimlerimizi biçimlendiriyorduk. Bu kapsamda, gençlerimizi tarıma yönlendirmeliyiz. Tarım konusunda tüm dünya tehdit altında. Türkiye olarak bu sorunları bir an önce çözmeliyiz” dedi.
Bakan resmen açıkladı! İstanbul depremi için özel birim oluşturulacak! Ziraat Bankası resmen coştu! Yaza özel geri ödemesiz 2 bin 500 TL hesaplarda! |