08 / 05 / 2024

Bakan resmen açıkladı! İstanbul depremi için özel birim oluşturulacak!

Bakan resmen açıkladı! İstanbul depremi için özel birim oluşturulacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depremine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özhaseki, İstanbul'a özel birim olmasını istediklerini aktardı.



6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük deprem felaketinin ardından imar ve ihya faaliyetleri devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki deprem bölgesinde çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü aktardı. Bakan Özhaseki, olası İstanbul depremi için de İstanbul'a özel bir birim kurulmasını istediklerini ifade etti.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şu şekilde:

“Planlandığı gibi konutlar devam ediyor. Kolay değil. ‘Yüzyılın afeti’ diye tanımlansa da tarih okumaları yapan birisi olarak söylüyorum, bin senelik Anadolu medeniyetinde başımıza gelebilecek en büyük bela buydu. Tam 680 bin adet konut ve 170 bin adet iş yeri yıkıldı. Bağımsız birim olarak karşımızda toplamda 850 bin gibi rakam bulunuyor. 1.9 milyon vatandaşımız da evlerinden uzakta. Artık çadırlarda pek kimse kalmadı. 500 binden fazla vatandaşımız konteyner kentlerde kalıyor. Evinin dışında olan insanları güvenli evlere alma gibi bir görevimiz var. Antakya'nın yüzde 90'ı yok olmuş. 2’nci sırada Kahramanmaraş var. Malatya'da 100 binden fazla ve 60 bin bandında da Adıyaman'da yıkılan yerlerimiz bulunuyor.

180 binin üstünde ihale yaptık. Ekim ve kasım ayları gibi hak sahiplerine vereceğiz. 300 bin konutun rezerv alanlarda yapılması için çalışmalarımız sürüyor. Rezerv alan bulup inşaata başlamak için rezerv alan sıkıntısını yaşıyoruz. Hazine arazisi arıyoruz. Kentten uzakta olmasın istiyoruz. Zemin güvenli olsun istiyoruz.”

 Bakan resmen açıkladı! İstanbul depremi için özel birim oluşturulacak!

"MARMARA'DA BEKLENEN DEPREM VAR"

“Öte yandan, 70-80 yıllık mesafede Marmara'da beklenen deprem gerçeği var. Zamanını doldurmuş gibi görünüyor. Olursa da geç olsun ki gayret edip yol alalım. Konutları sağlam duruma getirelim diye çabalıyoruz. Birkaç çeşit çabamız var. İstanbul'da 11 senedir kentsel dönüşüm kanunuyla 800 bin civarında bağımsız birim yenilenmiş. Hâlihazırda 180 bin bandında ev ve işyeri yenilenmek üzere. 1 milyon civarında bağımsız birimi yenilemişiz. Bu yeterli mi? Değil... Rezerv alanları bu noktada da başlatmalıyız. Rezerv alanlarda 350 bin konutluk alan belirlendi. Elimizdeki kamuya ait yerleri bulmak için çabalıyoruz. Bu yüzden yerlerimiz az çok belli. Bizim Mahalle projemiz var. Küçük meydanları olan konseptlerde hazırlayacağımızdan vatandaşlarımız koşarak gelecektir. Yarısı Bizden kampanyasına 1 milyon 20 bin insan başvurmuş. Yüzde 100 başvuranlara başlayacağız. 70 bin bandında daire ediyor. 150-200 bin evi yenilemiş olacağız.”

 Bakan resmen açıkladı! İstanbul depremi için özel birim oluşturulacak!

"İSTANBUL İÇİN ÖZEL BİRİM"

“İstanbul'a özel birim olmasını arzuluyoruz. Kaynak sorununu öngördüğümüz için hazine arazilerinin değerlendirilip yalnızca kentsel dönüşüm için kullanılmasını sağlıyoruz. Yalnızca deprem bölgesinde binaların sıfırdan yapılması 100 küsür milyar dolar tutuyor. Arkasında İstanbul'da biz 600 bin konutu tekrar yapalım diyoruz. Rakam yine bu şekilde. Bunların altından kalkmak kolay değil.

4A, 4B ve 4C’lilere son dakika müjdesi! Peş peşe 3 maaş birden verilecek! Detaylar tek tek açıklandı!  

Ziraat Bankası resmen coştu! Yaza özel geri ödemesiz 2 bin 500 TL hesaplarda!

DHMİ yüksek maaşlı personel alacak! Açık kadrolar bir bir belli oldu!


Geri Dön