27 / 04 / 2024

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 830 lira oldu!

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 830 lira oldu!

Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, Mayıs 2021'de toplamda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 830 Türk Lirası şeklinde belirtilirken, merakla beklenen yoksulluk sınırı ise 9 bin 219 Türk Lirası şeklinde oldu.



Çalışanların geçim kaynaklarını ortaya çıkarmak ve temel ihtiyaçlardaki fiyat değişikliklerinin aile bütçesine etkilerini belirlemek amacıyla Türk-İş tarafından her ay gerçekleştirilen 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Mayıs 2021 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gıdaya garcaması gereken mikltarı "açlık sınırı" bu ay 2 bin 830 lira olarak belirlendi.

Sputniknews'de yer alan habere göre; yiyecek, giyecek, barınma, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması gereken diğer harcamaların toplam tutarına tekabül eden "yoksulluk sınırı" 9 bin 219 TL oldu.

Tek çalışanın "yaşam maliyeti" aylık 3 bin 435 lira olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması miktarı bir önceki aya göre yüzde 2,28 arttı.

Yılın ilk beş ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 9,28 olurken, son 12 ayda gıda enflasyonundaki artış oranı yüzde 16,07 oldu.

Türk-İş: Açlık sınırı 2 bin 830 lira oldu!

Tavuk eti fiyatı arttı, yumurta fiyatı geriledi

Araştırmaya göre, mayıs ayında süt, yoğurt, peynir gruplarında fiyat değişikliği olmadı.  Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay da artışını sürdürdü. Aynı şekilde tavuk fiyatlarında da artış oldu. Sakatat ürünlerinin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı düştü. Bakliyat ürünleri fiyatları da sabit kaldı.

7.74 lira olan taze sebze-meyvenin fiyatı, mayıs ayında değişmeyerek aynı kaldı. Ortalama sebze kilogram fiyatı biraz gerileyerek 7.21 lira (geçen ay 7.45 lira) oldu. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise 8.50 lira olarak hesaplandı.

Ekmek fiyatında değişiklik olmadı. Aynı şekilde un, pirinç, bulgur fiyatı da sabitliği korudu. Makarna ile irmik fiyatında ise biraz artış gerçekleşti.

Tereyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı sabit kalırken, zeytinyağının fiyatı arttı. Hesaplamada dikkate alınan siyah ve yeşil zeytinin ortalama fiyatı, yeşil zeytinden dolayı biraz geriledi. Bal, reçel, pekmez, şeker, tuz, salça fiyatında değişiklik olmadı.

Türk-İş açıkladı! İşte açlık ve yoksulluk sınırı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön