03 / 05 / 2024

Türk iş adamları Sudan'da mobilya üretiyor

Türk iş adamları Sudan'da mobilya üretiyor

Türkiye'den işçi olarak gittikleri Sudan'ın başkenti Hartum'da kendi şirketlerini kuran Türk girişimciler, çeşitli sektörlerde faaliyet sürdürüyor



Özellikle Türk şirketlerinin yoğunlaştığı 60. Cadde'de mobilya işiyle uğraşan İlker Köse, 'Kara Kıta'ya Hatay'dan gelenlerden. Köse, burada kurdukları atölyede üretim yaptıklarını ve ürettikleri mobilyaları açtıkları showroom'da sattıklarını söyledi. Hatay'da mobilya işi yapan firmalarıyla ortak çalıştıklarını anlatan Köse, malzemelerin Türkiye'den getirildiğini, üretimin ise burada yapıldığını kaydetti. Atölyede 45 Türk ve 70 Sudanlı çalıştırdıklarını ifade eden Köse, Sudan'da Türk mobilyalarına büyük ilgi olduğunu belirtti.

PVC ve mutfak üzerine faaliyet gösteren İbrahim Sarıoğlu ise, 2001 yılında bir Türk şirketi aracılığıyla Sudan'a işçi olarak geldiğini söyledi. Asıl mesleğinin sondajcılık, matkap yapımı ve tamiri olduğunu belirten Sarıoğlu, zamanla buradaki birçok firmada çeşitli işler yaptığını kaydetti. Konyalı Sarıoğlu, daha sonra PVC ve mutfak üzerine bir işyeri kurduğunu, yeni şirketiyle iyi sonuçlar alacağını düşündüğünü ifade etti. Mermerci işiyle uğraşan Serdar Akpınar da Hatay'dan 2003 yılında bir Türk firmasında çalışmak üzere Hartum'a geldiğini anlattı. Mutfaklara, mermerit denilen döküm mermerleri yaptıklarını kaydeden Akpınar, şirketi 9 ay önce kurduğunu, ilk ayların sıkıntılı geçtiğini, ancak zamanla işlerin düzeldiğini kaydetti. Serdar Akpınar, şirketinde 3 Sudanlı, 2 Türk'ün çalıştığını sözlerine ekledi.
Zaman


Geri Dön