28 / 04 / 2024

Türk iş adamlarına 'Afrika'da iş yapın' çağrısı!

Türk iş adamlarına 'Afrika'da iş yapın' çağrısı!

Tamer Taşkın, Türk iş adamlarının Afrika"ya her şeyi satabileceklerini, ticaretin dışında orada yatırımlar yapabileceklerini belirterek, 'Ama elimizi çabuk tutmalıyız, zira 5-10 sene sonra bu tren kaçmış olacak' dedi



DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Türk iş adamlarının Afrika"ya her şeyi satabileceklerini, ticaretin dışında orada yatırımlar yapabileceklerini belirterek, 'Ama elimizi çabuk tutmalıyız, zira 5-10 sene sonra bu tren kaçmış olacak' dedi.

Devlet Bakanı Zafer çağlayan"ın başkanlığında 100"ün üzerinde iş adamının katılımıyla, Nijerya, Gana ve Ekvator Ginesi"ni kapsayan 'Afrika Ticaret Heyeti Programı'na İzmir"den katılan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç ve DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, düzenledikleri basın toplantısında Afrika izlenimlerini paylaştı.

Taşkın, dünyanın da üçüncü, Afrika"nın üçüncü kalabalık ülkesi Nijerya"nın zengin petrol kaynaklarına sahip olduğunu, ancak bu zenginliği ülkenin altyapısına ve ekonomisine henüz yansımadığını, bu yüzden Türk iş adamları için orada büyük fırsatların bulunduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir bakanın Ekvator Ginesi"ne gittiğini ve orada başbakan ve bakanlar başta olmak üzere en üst düzeyde temaslar gerçekleştirildiğini belirterek, Türkiye"ye ve Türk iş adamlarına muazzam bir ilgi gösterildiğini, Türk mallarının kalite değerinin çok yüksek olduğu yönünde bir algının bulunduğunu kaydetti.

Taşkın, Nijerya"nın petrol ihraç ettiğini, bunun dışında kalan her şeyi dışarıdan aldığını aktararak, 'çünkü bu ülkelerde hiçbir şey yok. Biz buradan her şeyi oraya satabiliriz, ticaretin dışında orada yatırımlar yapabiliriz. Ama elimizi çabuk tutmalıyız, zira 5-10 sene sonra bu tren kaçmış olacak' dedi.

Oradaki hayat petrolün bulunmasıyla 'bir anda' canlandığı için yeterince otelin bulunmadığını, bu anlamda otel yatırımları yapılabileceğini, ciddi elektrik sıkıntısı yaşandığını, dolayısıyla termik, hidroelektrik santral inşa işlerinin alınabileceğini ifade eden Taşkın, çöp işinin organize edilmeye ihtiyaç olduğunu, soğutma depoları, konserve fabrikaları gibi yatırımlar yapılabileceğini söyledi.

Taşkın, Afrika"daki iş fırsatlarının başında inşaat işlerinin geldiğini, diğer pek çok alan gibi bu alanda da çinlilerin bir hakimiyetinin bulunduğunu, ancak Türk müteahhitlerinin şansının daha yüksek olduğunu, çünkü Rusya, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri gibi ülkelerde hayata geçirdikleri projelerle çok daha kaliteli işlere imza attıklarını kanıtladıklarını, ama artık Afrika"nın güneyine de inmeleri gerektiğini anlattı.

Ege Bölgesi"nde mobilya sektörünün çok geliştiğini bildiren Taşkın, 'Nijerya"da yeni inşa edilen evler 3 bin metrekarelerde. Bir düşünün 3 bin metrekarenin döşenmesini. Bu yüzden mobilyacılarımıza büyük fırsatlar var. Bunun dışında tekstil, hazır giyimde yine aynı şekilde. çin kıtanın geneline girmiş durumda, ama Türk ürünleri de çin"in en büyük rakibi. çünkü kalite bakımından önde. Her malımızla Afrika"da yer alabiliriz' diye konuştu.

Taşkın, ABD Başkanı Barack Obama"nın seçildikten sonra ilk gittiği ülkenin Gana olduğunu hatırlatarak, 'Kimse kimsenin kara kaşı kara gözü için gitmez. Dolayısıyla bu fırsatları biz de değerlendirmeliyiz' dedi.

Arslan Erdinç de Afrika ülkelerinde petrolün yanında zengin doğalgaz kaynaklarının da bulunduğunu, buradan gelen paralar arttıkça daha kaliteli işler istemeye başladıklarını, bu yüzden Türk iş adamlarının büyük işler yapabileceklerini söyledi.

çin"in tüm Afrika"da çok geniş çalışma yürüttüğünü, çin hükümetinin bunu teşvik ettiğini anlatan Erdinç, 'İnşaat sektöründe özellikle büyük yatırımlar yapıyor. Tüm Afrika"da girmediği ülke yok. Biz inşaat sektöründe çin"in en büyük rakibiyiz, çünkü biz çok daha kalitelisini yapıyoruz ve bu biliniyor' şeklinde konuştu.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdinç, Merkez Bankası"nın faiz indirimiyle ilgili soru üzerine, bunun çok doğru bir hareket olduğunu, hatta daha da düşürülmesi gerektiğini, aksi halde yüksek faiz nedeniyle gelen sıcak parayla kalkınmanın olmayacağını, çünkü sıcak paranın yatırım yapmadan borsada para kazanıp hiçbir vergiye tabi olmadan çıkıp gittiğini anlattı.

Erdinç, 'Değerli Türk Lirası güzel bir şey ama istihdam yaratamazsanız olmaz. Türkiye bu yüzden ithal cenneti haline geldi. Bu çağrılarımızın, sonunda farkına varıldı' değerlendirmesinde bulundu.
AA


Geri Dön