28 / 04 / 2024

Türk kahvesi tutkunlarına kötü haber: Üretim düşüyor, kahve fiyatları zamlanacak!

Türk kahvesi tutkunlarına kötü haber: Üretim düşüyor, kahve fiyatları zamlanacak!

Uzmanlar, iklim krizi nedeniyle dünyanın önde gelen kahve üreticileri arasında bulunan Brezilya ve Endonezya’da kahve üretiminde verimin düştüğünü belirtiyor. Üretimde yaşanacak düşüşün ise önümüzdeki günlerde fiyatlara yansıması kaçınılmaz görünüyor.



Dünyanın önde gelen kahve üreticileri arasında yer alan Brezilya ve Endonezya'da kahve üretiminde verimin düştüğü, bu nedenle üretimde yaşanacak düşüşün etkisiyle fiyatların artabileceği belirtiliyor. Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu El Nino ve La Nina hava olaylarının kahve üretimini olumsuz etkilediğini vurgulayarak iklim krizi nedeniyle kahve üretim alanlarının daralmasının da üretim sürecini bekleyen bir başka risk olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) verilerine göre, kahve, dünyada ticareti en fazla yapılan tropikal ürünlenden biri. 25 milyon hanenin gelirini kahve üretiminden sağladığı belirtilirken, Brezilya, Vietnam ve Kolombiya en çok kahve üreten ülkeler arasında yer alıyor. Kahvenin en çok tüketildiği ülkeler arasında ise AB ülkeleri ve ABD bulunuyor.

Türk kahvesi tutkunlarına kötü haber: Üretim düşüyor, kahve fiyatları zamlanacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Kahve ve Hindiba Komisyonu Üyesi olan Şekeroğlu, El Nino ve La Nina hava olaylarının kahve üretimi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Şekeroğlu, sıcaklığın 5 derecenin altına düştüğü durumlarda bitki üzerinde oluşan buz kristallerinin öldürücü etki yaparak çiçek tomurcuklarını, çiçekleri ve meyveleri yok edebileceğini ve yapraklarda don yanıklarına neden olabileceğini kaydetti. Uzun süreli soğukların kahve bitkisine ciddi zarar verdiğini anlatan Şekeroğlu, Ağustos 2021 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde yaşanan aşırı düşük sıcaklıklarda çok sayıda kahve bitkisinin donduğunu anımsattı.

FİYATLAR ARTACAK

Şekeroğlu, El Nino ve La Nina hava olaylarının, kahve piyasasını etkilese de asıl sorunun küresel iklim kriziyle birlikte kahve üretim alanlarının daralması ve üretimin tüketimi karşılayamayacak olması olduğunu savundu. Küresel ısınmanın devam etmesi durumunda gelecek 50 yıl içinde kahve üretim alanlarının yarıya yakınının elverişsiz hale gelebileceğini öngören Şekeroğlu, bu durumun kahve fiyatlarının hatırı sayılır bir biçimde artmasına yol açacağını ileri sürdü.

Robustaya göre daha aromalı ve kaliteli olan Arabica kahvelerine erişimin güçleşeceğini de öne süren Şekeroğlu, “Yükselen fiyatlar sonucu kahve harmanlarında Arabicaya göre düşük fiyatlı Robusta kahvelerinin oranının artması zaten alışılan kahve aromasını giderek yok ediyor. Bu aşamada kakule, muskat, vanilya ve tarçın gibi baharatlar veya çikolata benzeri ilavelerle aromalı kahvelerin tüketiciye sunulması piyasa oyuncularının ileriye dönük projeksiyonları arasında yer alıyor. Filtre kahve, espresso ve Türk kahvesi sevenleri ise zor günler bekliyor” diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön