02 / 05 / 2024

Türk lirasının aşırı değer kaybı ve doların yükselişi sonrası gündeme geldi! Sermaye kontrolü geliyor iddiası

Türk lirasının aşırı değer kaybı ve doların yükselişi sonrası gündeme geldi! Sermaye kontrolü geliyor iddiası

Türkiye'de doların TL karşısında gördüğü en yüksek zirve yurt dışı ekonomistleri tarafından 'Türkiye'de sermaye kontrolü riskinin arttığına' ilişkin yorumların artmasına neden oldu. Peki sermaye kontrolü nedir, neden uygulanır, Türkiye'de sermaye kontrolü gelirse ne olur?



SERMAYE KONTROLÜ NEDİR?

Standard&Poor's'un gündeme getirdiği 'Türkiye'de sermaye kontrolü gelebilir' tespiti ilk değil. 

Sermaye kontrolü, belirli bir bölgeden, örneğin bir ülkeden sermaye girişini ve çıkışını kontrol etmeye yönelik yasal veya düzenleyici önlemler anlamına geliyor.

Böylelikle yurtiçi ekonomiye giren ve çıkan yabancı sermaye akışı sınırlanıyor.

Sermaye kontrolü önlemi genellikle, bir para biriminin döviz kurunu kontrol etmek adına veya ülkeden sermaye kaçışını önlemek için alınıyor.

Bu kontroller vergileri, tarifeleri, mevzuatı, hacim kısıtlamalarını ve piyasaya dayalı kuvvetleri içeriyor. Sermaye kontrolleri, hisse senetlerini, tahvilleri, bonoları ve yabancı para cinsinden yapılan ticareti etkileyebiliyor.

Bir hükümet sermaye kontrolü ile yatırımcıların yabancı para cinsinden varlık edinmelerine engel getirilebileceği gibi yabancıların da yerel varlıkları almasının önüne geçebilir.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön