11 / 05 / 2024

Türk müteahhitler dünya ikinciliğini geri aldı! İki Türk firması ilk 50'de!

Türk müteahhitler dünya ikinciliğini geri aldı! İki Türk firması ilk 50'de!

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"nde 1 yıllık aranın ardından 42 firmayla yeniden ikinci sıraya yükseldi.



 Türk müteahhitler dünya ikinciliğini geri aldı! İki Türk firması ilk 50 de!

2 TÜRK FİRMASI İLK 50 ARASINDA

Türk firmaları, 20,4 milyar doları tutarında gelirle, listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payını bir önceki senede ulaşılan yüzde 4,4'ten yüzde 5,1'e arttırdı. Böylece Türkiye, uluslararası gelirlere göre 2022 listesinde bir sıra yukarı çıkarak 7'nci oldu. Türkiye bu rakamla Avusturya, İngiltere ve Japonya'nın önünde yer aldı. Müteahhitlik firmalarının 2021 yılı uluslararası proje gelirlerine göre 2022'nin listesinde ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerinin sayısı 8 oldu. İki Türk firması ise ilk 50 firma arasında yer aldı.

Türk firmalarının faaliyetleri 2021 yılında ağırlıkla Rusya dahil Avrupa (8,8 milyar doları), Afrika (3 milyar dolar), Orta Doğu (5,6 milyar dolar) ve Asya (2,5 milyar dolar) bölgelerinde yoğunlaştı.

 Türk müteahhitler dünya ikinciliğini geri aldı! İki Türk firması ilk 50 de!

"TÜRK MÜTEAHHİTLER ZORU BAŞARDI"

Açıklamada görüşlerini belirten TMB Başkanı Erdal Eren, müteahhitlerin, uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen zoru başardığını ve söz verdiği üzere küresel devler liginde Türkiye'nin adını yeniden ikinci sıraya taşıdığını belirterek "42 firmamızın 2022 yılı ENR listesinde yer almasının gururunu yaşıyoruz." dedi. Sözlerine devam eden Eren 'Türk müteahhitliği' dünyada bir marka haline gelmiştir. Müteahhitlerimiz, uluslararası standartlarda, zamanında ve uygun maliyetlerle iş yapma kabiliyetleri, zor ve riskli coğrafyalarda sahip oldukları iş deneyimi ve iş birliği geliştirme becerileriyle uluslararası inşaat sektöründe öne çıkmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

"FİNANSMAN İHTİYACIMIZ VAR"

Geleneksel pazarlarda sorunların devam ettiği ve finansman ihtiyacının arttığı bir dönemde bu başarının kazanılmasının öte yandan önem taşıdığını işaret eden Eren "Küresel inşaat pazarından aldığımız paydaki artış da sevindiricidir. Geçen yıl salgının belli ölçüde kontrol altına alınması ve petrol fiyatlarında görülen artışın etkisiyle yurt dışında 31 milyar dolarlık yeni proje büyüklüğüne ulaşmış, bu doğrultuda yıllık yeni proje hedefimizi kısa vadede 30 milyar dolar olarak revize etmiştik" deikten sonra şöyle devam etti:" Ancak 2022 yılının henüz başında Rusya-Ukrayna savaşı ile sarsıldık. Yaşanan insanlık dramının sona ermesi en büyük dileğimizdir. Savaş nedeniyle bölgesel iş kaybının yaşanması da kaçınılmazdır. Yüksek seyreden petrol fiyatları ile Körfez ülkeleri ile ısınan siyasi ilişkiler ise sektörümüzü destekleyebilecek olup küresel inşaat sektörünün ilgi odağı haline gelen Sahraaltı Afrika pazarında rekabet için finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer öne çıkan hedefimiz, gerekli düzenlemelerin yapılması halinde yurt dışı projelerimizde istihdam edilen Türk işgücü sayısının mevcut 35 binler seviyesinden 100 bine yükseltilmesidir."

A101’den dev iPhone fırsatı siz bekliyor! 512 GB'lık iPhone 13 Pro’yu uygun fiyata alın! 26 Ağustos 2022 fiyat listesi

Biri 8 bin TL veriyor biri 9 bin TL! Yapı Kredi emekli promosyon miktarını açıkladı! Şimdi hemen bakın!

Devlet Su işleri Başkanlığı İŞKUR ile personel alacak! 18-40 yaş arası herkes başvurabilecek! Sakın kaçırmayın!


Geri Dön