05 / 05 / 2024

Türk müteahhitler yurtdışında 11 ayda 24 milyar dolarlık iş yaptı!

Türk müteahhitler yurtdışında 11 ayda 24 milyar dolarlık iş yaptı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün, son 11 ayda yurt dışında üstlendiği 235 projenin inşaat işinin 24 milyar doları bulduğunu, bugüne kadar ki proje sayısının ise 7 bini aştığını kaydetti...



Türk müteahhitlik sektörü, son 11 ayda yurt dışında üstlendiği 235 projenin inşaat işi 24 milyar doları buldu. Bugüne kadar ki proje sayısı ise 7 bini aştı.


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yurtdışı müteahhitlik sektörü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Kasım ayında üstlenilen projelerin toplam değerinin 3 milyar doları bulduğunu kaydeden Çağlayan, “2013 yılı Ocak-Kasım döneminde üstlenilen 23,7 milyar dolarlık projenin 10,2 milyar doları, bir başka ifadeyle yüzde 44’ü müteahhitlik sektörümüzün gözbebeği Türkmenistan’da üstlenildi. Türkmenistan 48 projede toplam 10,2 milyar dolar bedel ile ilk sırada yer alırken, 26 proje ve 2,2 milyar dolar proje bedeliyle Rusya Federasyonu ikinci sırada, 48 proje 1,6 milyar dolar ile Irak üçüncü sırada, 10 proje ve 1,6 milyar dolar ile Kazakistan dördüncü sırada, 8 proje ve 1,5 milyar dolar ile Cezayir beşinci sırada yer alıyor.” bilgilerini verdi.


Rakamların bir başka sevindirici yönü olduğunu da belirten Çağlayan, "Türkmenistan’da firmalarımızın üstlendikleri 48 projenin ortalama bedeli 212,5 milyon dolar olurken, Rusya Federasyonu’nda üstlenilen projelerin ortalama bedeli 85 milyon dolar, Irak’ta üstlenilen projelerin ortalama bedeli 34 milyon dolar, Kazakistan’da üstlenilen projelerin ortalama bedeli 160 milyon dolar, Cezayir’de üstlenilen projelerin ortalama bedeli 188 milyon dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde üstlenilen tüm projelerin ortalama değeri ise 100 milyon doları aşmış durumda. Ortalama proje bedellerinin her geçen gün daha da yükselmesi, firmalarımızın çok nitelikli projelere imza attıklarının kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.


Çağlayan, Ekonomi Bakanlığı olarak teknik müşavirlik sektörünün yurt dışındaki hedef pazarlara açılımı ve pazarlarda yer edinmesi için destek programı uyguladıklarını dile getirerek, “Bugüne kadar Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek, Ürdün, Irak, İran, Gürcistan, Umman, Azerbaycan, Cezayir, Kenya, Uganda, Kırgızistan, Özbekistan ve Filistin’de gerçekleştirilecek nitelikli otoyol, liman, elektrik santrali, sulama, metro, bölgesel kalkınma planı hazırlanması projelerine Bakanlık olarak 15,1 milyon dolarlık sözleşme desteği taahhüdünde bulunduk.” dedi.


Toki Haber


Geri Dön