06 / 05 / 2024

Türk müteahhitler yurtdışında 11,6 milyar dolarlık projeleri üstleniyor!

Türk müteahhitler yurtdışında 11,6 milyar dolarlık projeleri üstleniyor!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yurt dışı Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk altı ayında üstlendiği proje bedeli toplamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 11,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti...



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yurtdışı müteahhitlik hizmetlerindeki proje bedelinin bir önceki yıla göre yüzde 7 artığını açıkladı. Çağlayan, yaptığı açıklamada, "Müteahhitlik sektörümüz 2012 yılım, 27,2 milyar dolarlık proje değeri İle en fazla proje üstlendikleri yıl olarak rekorla kapatmıştı.. 


101 ÜLKEDEYİZ 

Bu yıl Güney Sudan'da üstlenilen proje ile müteahhitlik sektörümüzün proje üstlendiği ülke sayısı 101'e ulaştı. Bu yılın ilk altı ayında 114 proje üstlenildi" dedi. Geçen yılın ilk altı ayında 96 projede 6,9 milyar lira üstlenildiğini hatırlatan Çağlayan, "(Bu yılın aynı döneminde) yüzde 70 gibi rekor bir artışla 11,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Müteahhitlik şirketlerimizin 2013 yılının ikinci yansında da, bu performansı göstereceğine inanıyorum" dedi. 

Bu yıl müteahhitlik işi üstlenilen ülkeler arasında 28 projede 4,8 milyar dolar bedelle Türkmenistan ilk sırayı alırken, Türkmenistan'ı Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Irak takip etti. 


DEV PROJELER 

Türkmenistan'da üstlenilen en büyük proje ise Polimeks İnşaat'ın 2.253 milyar dolar bedelle gerçekleştireceği Aşkabat Havalimanı projesi oldu. Bakan Çağlayan'ın açıklamasına göre aynca, Azerbaycan'da bugüne kadar üstlenilen en büyük proje olan Bakü Olimpiyat Stadı Projesi, Kazakistan'da Bakır İşleme Fabrikası Projesi ve Kuveyt'te Liman Projesi ve Libya'da yapımı devam eden elektrik santrali projesi de yine Türk müteahhitlik şirketleri tarafından gerçekleştirilecek. 


Yenişafak Gazetesi 


Geri Dön