09 / 01 / 2025

Türk müteahhitlerden ekonomiye 200 milyar dolar katkı!

Türk müteahhitlerden ekonomiye 200 milyar dolar katkı!

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptığı açıklamda Türk müteahhitlerin 2017 yılında ekonomiye 200 milyar dolar girdi sağladığını belirtti.



 

İstanbul Aydın Üniversitesi, Mühendisler Vakfı, Vatan Eğitim ve Teknoloji Vakfı işbirliğiyle düzenlenen İnşaat Teknolojileri ve Mühendislik Zirvesi’nin ilki, İstanbul Clarion Hotel Golden Horn’da gerçekleşti. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, açış konuşmasında Türk müteahhitlerin 2017 yılında ekonomiye 200 milyar dolar girdi sağladığını belirtti.

Türk Mühendisliği’nin dünyada hak ettiği yeri almasını hedefleyen, küresel rekabet gücüne ulaşıp fark yaratmak isteyen kurum ve kuruluşlar,  akademisyenler, STK’lar ve özel sektörden duayenlerinin buluştuğu zirvede, inşaat teknolojileri ile ilgili en çağdaş bilgiler, futuristik teknolojiler, inovatif çalışmalar, teori ve uygulama alanındaki son yenilikler de masaya yatırıldı.

“İNSANLAR, İNSANİ BİNALARDA YAŞAMAK İSTİYOR”

İnşaat Teknolojileri ve Mühendislik Zirvesi’nde mühendislik alanındaki son teknolojiler doğrultusunda üniversite ile özel sektör işbirliğinin arttırılmasına yönelik çözüm önerileri ele alındığı zirvede açıklamalar yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, dünyanın en büyük 245 firmasından 45’inin Türk firması olduğunu dile getirdi. Aydın, “Türk müteahhitlerin, 2017 itibariyle, 6 bin projeye imza attıklarını ve 200 milyar dolar civarında da ciro yaptıklarını biliyoruz. İnsanoğlu var oldukça inşaat sektörü var olacaktır ve gelişecektir. Binasız bir hayat olamayacağı da kesindir. Arz ve talep dengesine bakıldığında insanların daha kaliteli bir yaşam talebinde olduklarını görüyoruz. Kaliteli anlayış ile binaların teknolojilerle donatılması gerektiği ortaya çıkıyor. İnsanlar daha az enerji tüketmek, enerjiye daha az para vermek istiyorlar. Daha kaliteli ısınmak, çevre ile uyumlu binalarda oturmak istiyorlar. Kısacası, insani binalarda yaşamak istiyorlar” dedi. Tüm bu ihtiyaçlara yanıt vermek için ihtiyaç duyulan insan kaynaklarının üniversitelerde olduğunu söyleyen Aydın, “Sektörle üniversitelerin işbirliği bu noktada çok önemli. Üniversitelere de önemli görevler düşüyor. İşbirliği ile ezbere dayalı, teorik eğitimin yerini pratik eğitim alır” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZSA OLMAZ”

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da Türkiye’nin inşaat sektöründe başarılı bir ivme yakaladığını söyledi. Daha az emekle, daha fazla verim alınabilmesi için yapılması gerekenleri sıralayan Bayraktar şu şekilde konuştu: “Türkiye’nin kadastrosunun genel ağı bitirilmeli, hem dijital ortamda hem parsel bazında bitirilmesi lazım. Ardından coğrafi bilgi sisteminin milimetrik tarzda dijitalleştirilmesi lazım. Böylece Türkiye’deki en büyük maden yatağının nerede olduğundan, çakıl taşına kadar her türlü bilgiye ulaşılabilecek. Çevre, nazım-imar ve uygulama-imar planlarının artık yap-boz olmaktan çıkarılması lazım. Her gün parsel bazında plan değiştirerek bu iş yürümez.”

Kentsel dönüşümün olmazsa olmaz olduğunu dile getiren Bayraktar, “Şehir nüfusu %70’lere çıktı ve deprem ülkesiyiz. Kentsel dönüşüm elzemdir, Türkiye’nin gerçeğidir, kaçınılmazdır, Türkiye’nin şehirlerini kurtaracak projedir” diye konuştu.

Mühendisler Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkanı Y. Müh. Yusuf Erkoç, Vatan Eğitim ve Teknoloji Vakfı adına Dr. Erdoğan Bayraktar da zirvede birer konuşma gerçekleştirdi.

YAPI SEKTÖRÜNDE NANO TEKNOLOJİ DÖNEMİ

Özel sektör ve akademik çevreden 200’ü aşkın kişinin katılacağı zirvede yapı, mimari ve bilimde kuşaklar arasındaki köprü durumunda olan mühendisliğe genel bakış, Türk Mühendisliği’nin gelişmesinde teknolojinin önemi konuşulacak. İnşaat teknolojilerindeki son buluşlar, bilgi teknolojilerinin yapı sektöründe ve mühendislikte önemi, Endüstri 4.0 teknolojilerinde inşaat uygulamaları, yapılarda çok boyutlu modellemenin önemi, nano partikül teknolojisiyle ekolojik binalara dünyadan örneklerin sunulduğu zirvede, üniversitelerdeki mühendislik eğitimi ve uygulama yeterliliği gibi pek çok konuya da değinildi.


Geri Dön