29 / 04 / 2024

Türk müteahhitler Rusya’da şov yaptı!

Türk müteahhitler Rusya’da şov yaptı!

Proestate 2019 Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Forumu, 18-20 Eylül 2019 tarihleri arasında Moskova’nın başkenti Moskova’da düzenlendi. Forumda Türk müteahhitleri Rusya’da şov yaptı.



İstanbul Ticaret Odası heyetinde Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık ile birlikte İnşaat Malzemeleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Zeytin, Kuyumculuk Meslek Komitesi Meclis Üyesi Cemal Turgut, Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Mesut Tuna ile birlikte İTO Disiplin Kurulu Başkanı Fahrettin Ertemel ve Disiplin Kurulu Üyesi Atilla Yılmaz da katıldı. İTO heyeti, fuarda bulunan Türk stantlarını tek tek ziyaret edip inceledi.

İTO Haber'de yer alan habere göre; küresel gayrimenkul, inşaat ve yatırım dünyasını bir araya getiren Proestate 2019 Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Forumu, 18-20 Eylül 2019 tarihlerinde Moskova’nın başkenti Moskova’da düzenlendi. Moskova’da her yıl gerçekleşen ve 15 ülkeden üst düzey katılımın yanı sıra Rusya’da bulunan 60 şehir yetkilisinin de olduğu fuara İstanbul Ticaret Odası da 2018 yılından beri katılıyor.

Bölgenin en önemli emlak, gayrimenkul, inşaat ve yatırım forumu olan Proestate’de bulunan İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan İstanbul standı, sektörün lider dört firmasının katılımıyla düzenlendi. İstanbul standı, bu yıl da resmi temasların ve görüşmelerin merkezi haline geldi.

Türk müteahhitler Rusya’da şov yaptı!

12 YILDIR DÜZENLENİYOR

Fuara katılıp İTO standını da ziyaret eden Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Rusya Federasyonu İnşaat Konut ve Kamu Destekleri Bakanı Vladimir Yakushev, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık ve Meclis üyeleri ile İstanbul standında Türk ve Rus sektör temsilcilerinin sorunları çözülürken yeni iş birlikteliklerine imza attı.

Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Rusya’da 12 yıldır aralıksız gerçekleşen fuarın, inşaat sektörü için benzersiz iş birliği fırsatlar yarattı. Bakan Yardımcısı Birpınar, ikili ticaret hacmini daha üst seviyelere çıkarmak için fuarda görüşlerine yer verdi. 

2 BİNE YAKIN PROJE

Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmalarının çoğunun, 1990’ların sonundan itibaren Rusya’da yerleşmeye başladığını kaydeden Birpınar, “Türk müteahhitleri, proje portföylerini çeşitlendirmişler, ağırlıklı olarak konut projeleri ile girilen pazarda otoyol, stadyum, enerji, havaalanı ve AVM gibi katma değeri yüksek projeleri üstlenerek, müteahhitlik hizmetleri alanında Rusya’da önemli bir pazar payına sahip olmuşlar” şeklinde konuştu. 

Müteahhitlik firmalarının Rusya’da 73.7 milyar dolar değerine sahip 2 bine yakın proje üstelendiğini söyleyen Birpınar, bu rakamların, Rusya’ya yönelik Türk firmalarının ilgisinin güncel gelişmelerden, ekonomik krizlerden ve durgunluklardan ari olduğunun bir göstergesi olduğunu açıkladı. 

Türk müteahhitler Rusya’da şov yaptı!

TÜRKİYE, ONUR ÜLKESİ OLARAK KABUL EDİLDİ

Proestate 2019 Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Forumu’na 2018 yılından beri katılım sağlayan İstanbul Ticaret Odası’nın fuardaki başarısı; Türkiye’nin forumda ‘onur ülkesi’ olarak kabul edilmesini sağladı ve Türkiye’ye özel ödül getirdi.

RUSYA İLE TİCARET HEDEFİ 100 MİLYAR DOLAR

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye ile Rusya’nın ikili ticaret hacminin geçtiğimiz yıl yüzde 16’lık bir artışla 25 milyar dolara ulaştığını ve hedeflerinin 100 milyar doları yakalamak olduğunu açıkladı. Türkiye’nin inşaat sektöründe dünyanın ikinci büyük ülkesi olduğunu kaydeden Birpınar, Türkiye’de yaklaşık 440 bin müteahhit olduğunu, inşaat ve bağlı sektörleri ile yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Birpınar, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörünün, Türkiye’nin yetişmiş insan gücü, teknik birikimi ve teknolojiye adaptasyonu, iş deneyimi ve disiplini, coğrafi konumu, bölge ülkeleri ile siyasi ve kültürel yakınlığı gibi avantajlarının kullanılması sayesinde 1972 yılından 2019 haziran ayı sonuna kadar 123 ülkede 386 milyar dolar değerinde 9 bin 762 proje üstlendiğini açıkladı.
 


Geri Dön