09 / 10 / 2024

Türk şirketleri, Libya 'daki maddi kayıp için muhatap arıyor!

Türk şirketleri, Libya 'daki maddi kayıp için muhatap arıyor!

Libya başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi gelişmelerin bölgedeki Türk firmaları açısından yarattığı sıkıntılar ve mal kayıpları dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından masaya yatırıldı




Libya 'da henüz Muammer Kaddafi 'nin akıbetinin ne olacağının net olmaması ve çatışmaların sürmesi nedeniyle Türk firmalarının yatırımlarının ne kadar hasara uğradığı ve kayıpların tazmini için kimin muhatap alınacağı netleşmiş değil.

İki saat Libya konuşuldu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu 'nun başkanlığında Ortadoğu ve Afrika iş konseyleri başkanlarının katıldığı ve iki saate yakın süren toplantı sonrası bir basın açıklaması yapıldı. Hisarcıklıoğlu, Libya 'da Türkiye 'nin şu anda uğradığı maddi kaybın bilinmediğini ve bundan sonra işlerin nasıl ilerleyeceğini görüşmek üzere bir muhatap olmadığını vurgularken beklemede olduklarını belirtti.

Türk-Libya İş Konseyi 'ne başkanlık eden ve Libya 'da önemli operasyonları olan TML İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Takla ise, hükümetin Libya 'daki tüm gruplarla aktif ilişki içinde olduğunu belirterek, “İşadamları olarak biz de bir an evvel karşımızdaki muhatapların teşkil olunmasını ve mukavelelerimizin nasıl işlerlik kazanacağını tartışmak istiyoruz. Bekleme içindeyiz ” dedi.

15 milyar dolarlık iş var

Hisarcıklıoğlu 'nun verdiği bilgiye göre Libya 'da Türk müteahhitlik firmalarının şu anda devam eden işlerinin toplam bedeli 15 milyar dolar. 1 milyar dolarlık da makine parkı ve şantiye bulunuyor.
Libya 'daki karışıklık sona erdiğinde ülkeye ilk Türk müteahhitlerinin döneceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Hatta diğer ülke müteahhitlerinin yarım bırakmış olduğu işlere de talip olacaklardır ” dedi.
“Eximbank tarafından ‘Siyasi Risk Sigortası ' enstrümanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların ivedilikle sonuçlandırılmasında fayda görülmektedir ” diyen Hisarcıklıoğlu, zarar gören şirketlerin banka kredi geri ödemelerinde de kolaylık sağlanmasını istedi.
Milliyet


Geri Dön